fbpx
FN:s befolkningsfond arbetar hårt för att stoppa kvinnlig könsstympning. Foto: UNFPA
6 februari, 2022 / Nyheter

Stoppa kvinnlig könsstympning!

Den som bryr sig om flickors rättigheter måste tala klarspråk om kvinnlig könsstympning. Varje år riskerar fyra miljoner flickor att utsättas för övergreppet – och coronapandemin innebär ytterligare utmaningar.

Kvinnlig könsstympning är ett övergrepp som fråntar flickor rätten att själva bestämma över sina liv och kroppar. Den skadliga traditionen kränker inte bara flickors och kvinnors mänskliga rättigheter, utan hämmar också samhällsutvecklingen och försvårar fattigdomsbekämpning.

FN beräknar att över 200 miljoner flickor och kvinnor över hela världen har utsatts för kvinnlig könsstympning. Fyra miljoner riskerar att utsättas varje år. Coronapandemin gör att ytterligare två miljoner flickor riskerar att drabbas. En oroande trend är att en fjärdedel av könsstympningarna, omkring 52 miljoner, har utförts av vårdpersonal.

FN är beroende av ekonomiskt stöd för att kunna bekämpa skadliga traditioner som drabbar flickor och kvinnor. Svenska FN-förbundet stödjer FN:s befolkningsfonds (UNFPA) arbete för att stoppa kvinnlig könsstympning. Det sker genom projektet Flicka som bedrivs i regionen Afar i norra Etiopien, där 92 procent av flickorna och kvinnorna mellan 15 och 49 år har utsatts för könsstympning.

Den 6 februari är FN-dagen mot kvinnlig könsstympning. Den instiftades av FN:s generalförsamling bland annat för att få ett slut på den skadliga traditionen. FN:s generalsekreterare António Guterres efterlyser i ett budskap ökat stöd till kampen mot kvinnlig könsstympning.

Vill du göra en insats mot kvinnlig könsstympning? Ge ett bidrag till vårt projekt Flicka!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer