FN:s befolkningsfond arbetar hårt för att stoppa kvinnlig könsstympning. Foto: UNFPA
6 februari, 2022 / Nyheter

Stoppa kvinnlig könsstympning!

Den som bryr sig om flickors rättigheter måste tala klarspråk om kvinnlig könsstympning. Varje år riskerar fyra miljoner flickor att utsättas för övergreppet – och coronapandemin innebär ytterligare utmaningar.

Kvinnlig könsstympning är ett övergrepp som fråntar flickor rätten att själva bestämma över sina liv och kroppar. Den skadliga traditionen kränker inte bara flickors och kvinnors mänskliga rättigheter, utan hämmar också samhällsutvecklingen och försvårar fattigdomsbekämpning.

FN beräknar att över 200 miljoner flickor och kvinnor över hela världen har utsatts för kvinnlig könsstympning. Fyra miljoner riskerar att utsättas varje år. Coronapandemin gör att ytterligare två miljoner flickor riskerar att drabbas. En oroande trend är att en fjärdedel av könsstympningarna, omkring 52 miljoner, har utförts av vårdpersonal.

FN är beroende av ekonomiskt stöd för att kunna bekämpa skadliga traditioner som drabbar flickor och kvinnor. Svenska FN-förbundet stödjer FN:s befolkningsfonds (UNFPA) arbete för att stoppa kvinnlig könsstympning. Det sker genom projektet Flicka som bedrivs i regionen Afar i norra Etiopien, där 92 procent av flickorna och kvinnorna mellan 15 och 49 år har utsatts för könsstympning.

Den 6 februari är FN-dagen mot kvinnlig könsstympning. Den instiftades av FN:s generalförsamling bland annat för att få ett slut på den skadliga traditionen. FN:s generalsekreterare António Guterres efterlyser i ett budskap ökat stöd till kampen mot kvinnlig könsstympning.

Vill du göra en insats mot kvinnlig könsstympning? Ge ett bidrag till vårt projekt Flicka!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer