17 april, 2018 / Nyheter

Situationen i Syrien

Utvecklingen i Syrien är ett resultat av säkerhetsrådets långvariga oförmåga att hantera konflikten, säger FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som efter den senaste tidens händelser efterlyser en tydlig FN-strategi för att stoppa lidandet.

Återkommande kemvapenattacker, brutna vapenvilor och humanitära korridorer som stoppas har blivit ett mönster under den drygt sju långa konflikten i Syrien. Den senaste tidens händelser visar att omvärlden måste agera tydligare om konflikten ska få ett slut, menar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet som har följt och debatterat läget i Syrien sedan 2010.

– Omvärlden borde vid det här laget ha lärt sig att Syriens president Assad inte självmant kommer att följa krigets lagar eller hörsamma kritik från demokratier. När diplomatiska ansträngningar gång på gång misslyckas måste omvärlden fråga sig hur man kan öka trycket på både Assad och hans allierade Ryssland för att få ett slut på kriget och det humanitära lidandet, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet presenterade redan 2011 en rad åtgärder för att stoppa konflikten i Syrien. Flera av förslagen är aktuella än i dag, menar Gabelic.

– Att nå fram till hjälpbehövande måste ha högsta prioritet. Sveriges regering gjorde ett gott arbete när man tillsammans med Kuwait drev fram en humanitär resolution för en månad sedan. Att föreslå en uppföljningsmekanism i form av FN-skydd för humanitära korridorer skulle vara ett sätt att få Ryssland att bekänna färg, säger Gabelic.

FN-förbundet påminner också om FN-principen skyldighet att skydda som världens stater ställde sig bakom 2005.

– Skyldighet att skydda är en viktig princip som är aktuell även i Syrien med tanke på de misstänkta krigsbrott som FN har rapporterat om. Att hänvisa sådana brott till Internationella brottmålsdomstolen ICC är ytterligare en väg som säkerhetsrådet kan ta, säger Aleksander Gabelic.

Arbetet mot kemiska vapen måste fortsätta med hjälp av Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

– Återkommande agerande av enskilda rådsmedlemmar kan minska respekten för folkrätten. Kraft bör läggas på att använda generalsekreterarens mekanism för undersökning av kemiska och biologiska vapen och på att fortsätta kräva att Ryssland stödjer en sådan linje.

Ytterligare ett förslag från FN-förbundets sida är en mer aktiv generalförsamling.

– När säkerhetsrådet är handlingsförlamat krävs att andra FN-organ agerar. Generalförsamlingen samlar alla världens länder och kan skicka ett kraftfullt budskap till rådet genom att rekommendera tvingande åtgärder i form av embargon och handelshinder mot Syrien och Ryssland. Ryssland och Kina måste pressas att upphöra med sina återkommande veton i Syrienkonflikten. Också generalsekreterare Guterres måste fortsätta att påminna rådsmedlemmarna om deras åtagande att upprätthålla internationell fred och säkerhet och motverka eskalering av konflikten, säger Aleksander Gabelic.

Gabelic vill också se starkare offentligt stöd från FN-länderna för FN-medlaren Staffan de Misturas ansträngningar.

– Staffan de Misturas arbete har blivit allt svårare i takt med att den syriska oppositionen har splittrats och Assad-regimen tillsammans med Ryssland har flyttat fram sina positioner. Om omvärlden menar allvar med behovet av en förhandlingslösning bör man också säga det klart och tydligt, avslutar Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer