17 april, 2018 / Nyheter

Situationen i Syrien

Utvecklingen i Syrien är ett resultat av säkerhetsrådets långvariga oförmåga att hantera konflikten, säger FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som efter den senaste tidens händelser efterlyser en tydlig FN-strategi för att stoppa lidandet.

Återkommande kemvapenattacker, brutna vapenvilor och humanitära korridorer som stoppas har blivit ett mönster under den drygt sju långa konflikten i Syrien. Den senaste tidens händelser visar att omvärlden måste agera tydligare om konflikten ska få ett slut, menar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet som har följt och debatterat läget i Syrien sedan 2010.

– Omvärlden borde vid det här laget ha lärt sig att Syriens president Assad inte självmant kommer att följa krigets lagar eller hörsamma kritik från demokratier. När diplomatiska ansträngningar gång på gång misslyckas måste omvärlden fråga sig hur man kan öka trycket på både Assad och hans allierade Ryssland för att få ett slut på kriget och det humanitära lidandet, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet presenterade redan 2011 en rad åtgärder för att stoppa konflikten i Syrien. Flera av förslagen är aktuella än i dag, menar Gabelic.

– Att nå fram till hjälpbehövande måste ha högsta prioritet. Sveriges regering gjorde ett gott arbete när man tillsammans med Kuwait drev fram en humanitär resolution för en månad sedan. Att föreslå en uppföljningsmekanism i form av FN-skydd för humanitära korridorer skulle vara ett sätt att få Ryssland att bekänna färg, säger Gabelic.

FN-förbundet påminner också om FN-principen skyldighet att skydda som världens stater ställde sig bakom 2005.

– Skyldighet att skydda är en viktig princip som är aktuell även i Syrien med tanke på de misstänkta krigsbrott som FN har rapporterat om. Att hänvisa sådana brott till Internationella brottmålsdomstolen ICC är ytterligare en väg som säkerhetsrådet kan ta, säger Aleksander Gabelic.

Arbetet mot kemiska vapen måste fortsätta med hjälp av Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

– Återkommande agerande av enskilda rådsmedlemmar kan minska respekten för folkrätten. Kraft bör läggas på att använda generalsekreterarens mekanism för undersökning av kemiska och biologiska vapen och på att fortsätta kräva att Ryssland stödjer en sådan linje.

Ytterligare ett förslag från FN-förbundets sida är en mer aktiv generalförsamling.

– När säkerhetsrådet är handlingsförlamat krävs att andra FN-organ agerar. Generalförsamlingen samlar alla världens länder och kan skicka ett kraftfullt budskap till rådet genom att rekommendera tvingande åtgärder i form av embargon och handelshinder mot Syrien och Ryssland. Ryssland och Kina måste pressas att upphöra med sina återkommande veton i Syrienkonflikten. Också generalsekreterare Guterres måste fortsätta att påminna rådsmedlemmarna om deras åtagande att upprätthålla internationell fred och säkerhet och motverka eskalering av konflikten, säger Aleksander Gabelic.

Gabelic vill också se starkare offentligt stöd från FN-länderna för FN-medlaren Staffan de Misturas ansträngningar.

– Staffan de Misturas arbete har blivit allt svårare i takt med att den syriska oppositionen har splittrats och Assad-regimen tillsammans med Ryssland har flyttat fram sina positioner. Om omvärlden menar allvar med behovet av en förhandlingslösning bör man också säga det klart och tydligt, avslutar Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mina hjärtan går till alla som engagerar sig

14 februari, 2019 / Blogg

Att ge en gåva till vårt Flicka-projekt och att bli medlem i FN-förbundet är två sätt att göra skillnad, skriver vår generalsekreterare Petra Hallebrant på alla hjärtans dag.

Läs mer

Fortsätt på FN-spåret!

13 februari, 2019 / Nyheter

Enigheten om demokratifrågorna är välkommen men FN-frågorna hamnade i skymundan, säger Svenska FN-förbundet i en kommentar om riksdagens utrikespolitiska debatt.

Läs mer

Kylan dödar i krigets Syrien

07 februari, 2019 / Nyheter

Krigets offer drabbas värst av vinterns kyla. I Syrien har barn på flykt frusit ihjäl, rapporterar FN.

Läs mer

Kvinnlig könsstympning måste stoppas

06 februari, 2019 / Blogg

Vår ordförande Annelie Börjesson bloggar på internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.

Läs mer

Sök svensk säkerhetsrådsplats igen!

05 februari, 2019 / Nyheter

Sverige bör sikta på att åter finnas i FN:s säkerhetsråd redan i början av 2030-talet, säger Svenska FN-förbundet i sina synpunkter på rådsarbetet under 2017-2018.

Läs mer

Grönkålspasta ger hopp om framtiden

04 februari, 2019 / Blogg

En av utmaningarna för Sverige i arbetet med att nå Agenda 2030 och de globala målen är mål 12 som handlar om hållbar produktion och hållbar konsumtion.

Läs mer

Farlig amerikansk kärnvapenstrategi

01 februari, 2019 / Nyheter

USA:s beslut att lämna avtalet om medeldistanskärnvapen öppnar fältet för upprustning och utveckling av nya vapensystem.

Läs mer

Glokala Sverige nyhet i hela landet

01 februari, 2019 / Nyheter

Nyheten att 90 nya kommuner och regioner har gått med i Glokala Sverige har fått spridning över hela landet.

Läs mer

Skolklasser prisas för klimatsmart skollunch

29 januari, 2019 / Nyheter

Fyra skolklasser i Falkenberg, Forshaga, Norrköping och Sundsvall står som vinnare i FN-förbundets tävling om den mest klimatsmarta skollunchen.

Läs mer