fbpx
6 augusti, 2014 / Nyheter

Situationen i Gaza

Hundratals barn, kvinnor och gamla har dödats i konflikten i Gaza. Omvärlden bör göra mer för att stoppa våldet och en FN-styrka med svenskt deltagande bör upprättas i området, säger Svenska FN-förbundet.

Gaza-till-hemsidan-470pxl

Den senaste konflikten i Gaza utkämpas mellan Israels försvarsmakt och säkerhetsstyrkor ur den palestinska gruppen Hamas. Konflikten har hittills krävt nära två tusen människoliv. Bland offren finns barn, kvinnor och gamla. En kvarts miljon palestinier har tvingats på flykt och den humanitära situationen är mycket svår. Svenska FN-förbundet kräver att världens länder agerar för att stoppa de pågående stridigheterna och verkar för en lösning på den flera decennier långa konflikten.

– Israel har som ockupationsmakt under snart 50 år ett huvudansvar för de tragiska händelserna i Gaza. Det våld som de israeliska styrkorna använder är oproportionerligt och drabbar tusentals oskyldiga civila. Den kollektiva bestraffningen och blockaden mot Gaza måste upphöra. Samtidigt måste Hamas upphöra med beskjutningar mot israeliskt territorium och avstå från att placera avskjutningsramper och annan militär utrustning i områden där civila finns. Båda parterna måste avstå från våldshandlingar och återgå till fredliga förhandlingar med målet om en tvåstatslösning i enlighet med FN:s resolution 242, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Kraftfulla uttalanden

Såväl FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som vice generalsekreterare Jan Eliasson har med kraft fördömt våldet i Gaza. FN-chefen Ban har riktat särskilt tydlig kritik mot Israels beskjutning av FN-skolor i Gaza dit hundratals människor har flytt undan striderna. FN-cheferna måste få starkare stöd från FN:s medlemsländer, inte minst de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, menar FN-förbundet.

– Det är bra att FN-cheferna och människorättskontoret i Genève uttalar sig. Nu måste också FN:s medlemsstater markera att konflikten måste få en lösning. Såväl politiska och diplomatiska åtgärder som tvingande åtgärder bör användas för att förmå Israel att upphöra med bland annat sin bosättningspolitik på ockuperade områden, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet betonar att folkrätten måste upprätthållas också i väpnade konflikter som den i Mellanöstern.

– Även i krig finns lagar och de återkommande attackerna mot FN-skolor tyder på att Israel har brutit mot dessa. FN:s säkerhetsråd måste skyndsamt uppdra åt Internationella brottmålsdomstolen att utreda misstankar om krigsbrott i Gaza, säger Aleksander Gabelic.

FN-styrka med svenskt deltagande

Svenska FN-förbundet har genom åren krävt att FN måste få en tydligare roll i Mellanösternkonflikten och att en övervakningsstyrka med FN-mandat och FN-ledning sätts in i området. Behovet understryks av sommarens konflikt och även Sverige har en roll att spela, menar förbundet.

– Sverige har en lång historia av engagemang för Mellanöstern och ett svenskt deltagande i en internationell övervakningsstyrka under ledning av FN skulle vara ett värdefullt bidrag. Sverige har under flera år haft historiskt få soldater i FN-ledda fredsinsatser. När nu också Israels utrikesminister har öppnat för en FN-styrka i Gaza bör EU och den svenska regeringen ta ett initiativ i den riktningen så snart som ett eldupphör och ett fredsavtal finns på plats, säger Aleksander Gabelic.

FN hjälper

Flera FN-hjälporgan finns på plats i Gaza för att lindra det humanitära lidandet. Världslivsmedelsorganisationen WFP meddelade i början av augusti att man ökar leveranserna av livsmedelsassistans och annat stöd. WFP agerar i nära samarbete med FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar UNRWA och distribuerar akuta matransoner till personer som har sökt skydd i FN-skolor och på andra platser. Totalt står omkring 5 miljoner palestinska flyktingar under UNRWA:s beskydd.

FN har begärt 369 miljoner dollar för att uppfylla de mest akuta behoven i Gaza. Över 370 000 barn tros vara i behov av psykosocialt stöd.

Sedan oroligheterna utbröt den 7 juli har minst 1 777 palestinier dödats, varav 85 procent är civila, enligt FN:s humanitära samordningskontor OCHA. Under samma tid har 66 israeler dödats varav två civila.

Läs mer om FN:s hjälparbete i Gaza

UNRWA:s hemsida
FN:s nyhetstjänst om Mellanöstern

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer