Hundratals barn, kvinnor och gamla har dödats i konflikten i Gaza. Omvärlden bör göra mer för att stoppa våldet och en FN-styrka med svenskt deltagande bör upprättas i området, säger Svenska FN-förbundet.

Gaza-till-hemsidan-470pxl

Den senaste konflikten i Gaza utkämpas mellan Israels försvarsmakt och säkerhetsstyrkor ur den palestinska gruppen Hamas. Konflikten har hittills krävt nära två tusen människoliv. Bland offren finns barn, kvinnor och gamla. En kvarts miljon palestinier har tvingats på flykt och den humanitära situationen är mycket svår. Svenska FN-förbundet kräver att världens länder agerar för att stoppa de pågående stridigheterna och verkar för en lösning på den flera decennier långa konflikten.

– Israel har som ockupationsmakt under snart 50 år ett huvudansvar för de tragiska händelserna i Gaza. Det våld som de israeliska styrkorna använder är oproportionerligt och drabbar tusentals oskyldiga civila. Den kollektiva bestraffningen och blockaden mot Gaza måste upphöra. Samtidigt måste Hamas upphöra med beskjutningar mot israeliskt territorium och avstå från att placera avskjutningsramper och annan militär utrustning i områden där civila finns. Båda parterna måste avstå från våldshandlingar och återgå till fredliga förhandlingar med målet om en tvåstatslösning i enlighet med FN:s resolution 242, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Kraftfulla uttalanden

Såväl FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som vice generalsekreterare Jan Eliasson har med kraft fördömt våldet i Gaza. FN-chefen Ban har riktat särskilt tydlig kritik mot Israels beskjutning av FN-skolor i Gaza dit hundratals människor har flytt undan striderna. FN-cheferna måste få starkare stöd från FN:s medlemsländer, inte minst de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, menar FN-förbundet.

– Det är bra att FN-cheferna och människorättskontoret i Genève uttalar sig. Nu måste också FN:s medlemsstater markera att konflikten måste få en lösning. Såväl politiska och diplomatiska åtgärder som tvingande åtgärder bör användas för att förmå Israel att upphöra med bland annat sin bosättningspolitik på ockuperade områden, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet betonar att folkrätten måste upprätthållas också i väpnade konflikter som den i Mellanöstern.

– Även i krig finns lagar och de återkommande attackerna mot FN-skolor tyder på att Israel har brutit mot dessa. FN:s säkerhetsråd måste skyndsamt uppdra åt Internationella brottmålsdomstolen att utreda misstankar om krigsbrott i Gaza, säger Aleksander Gabelic.

FN-styrka med svenskt deltagande

Svenska FN-förbundet har genom åren krävt att FN måste få en tydligare roll i Mellanösternkonflikten och att en övervakningsstyrka med FN-mandat och FN-ledning sätts in i området. Behovet understryks av sommarens konflikt och även Sverige har en roll att spela, menar förbundet.

– Sverige har en lång historia av engagemang för Mellanöstern och ett svenskt deltagande i en internationell övervakningsstyrka under ledning av FN skulle vara ett värdefullt bidrag. Sverige har under flera år haft historiskt få soldater i FN-ledda fredsinsatser. När nu också Israels utrikesminister har öppnat för en FN-styrka i Gaza bör EU och den svenska regeringen ta ett initiativ i den riktningen så snart som ett eldupphör och ett fredsavtal finns på plats, säger Aleksander Gabelic.

FN hjälper

Flera FN-hjälporgan finns på plats i Gaza för att lindra det humanitära lidandet. Världslivsmedelsorganisationen WFP meddelade i början av augusti att man ökar leveranserna av livsmedelsassistans och annat stöd. WFP agerar i nära samarbete med FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar UNRWA och distribuerar akuta matransoner till personer som har sökt skydd i FN-skolor och på andra platser. Totalt står omkring 5 miljoner palestinska flyktingar under UNRWA:s beskydd.

FN har begärt 369 miljoner dollar för att uppfylla de mest akuta behoven i Gaza. Över 370 000 barn tros vara i behov av psykosocialt stöd.

Sedan oroligheterna utbröt den 7 juli har minst 1 777 palestinier dödats, varav 85 procent är civila, enligt FN:s humanitära samordningskontor OCHA. Under samma tid har 66 israeler dödats varav två civila.

Läs mer om FN:s hjälparbete i Gaza

UNRWA:s hemsida
FN:s nyhetstjänst om Mellanöstern

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer