fbpx
6 augusti, 2014 / Nyheter

Situationen i Gaza

Hundratals barn, kvinnor och gamla har dödats i konflikten i Gaza. Omvärlden bör göra mer för att stoppa våldet och en FN-styrka med svenskt deltagande bör upprättas i området, säger Svenska FN-förbundet.

Gaza-till-hemsidan-470pxl

Den senaste konflikten i Gaza utkämpas mellan Israels försvarsmakt och säkerhetsstyrkor ur den palestinska gruppen Hamas. Konflikten har hittills krävt nära två tusen människoliv. Bland offren finns barn, kvinnor och gamla. En kvarts miljon palestinier har tvingats på flykt och den humanitära situationen är mycket svår. Svenska FN-förbundet kräver att världens länder agerar för att stoppa de pågående stridigheterna och verkar för en lösning på den flera decennier långa konflikten.

– Israel har som ockupationsmakt under snart 50 år ett huvudansvar för de tragiska händelserna i Gaza. Det våld som de israeliska styrkorna använder är oproportionerligt och drabbar tusentals oskyldiga civila. Den kollektiva bestraffningen och blockaden mot Gaza måste upphöra. Samtidigt måste Hamas upphöra med beskjutningar mot israeliskt territorium och avstå från att placera avskjutningsramper och annan militär utrustning i områden där civila finns. Båda parterna måste avstå från våldshandlingar och återgå till fredliga förhandlingar med målet om en tvåstatslösning i enlighet med FN:s resolution 242, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Kraftfulla uttalanden

Såväl FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som vice generalsekreterare Jan Eliasson har med kraft fördömt våldet i Gaza. FN-chefen Ban har riktat särskilt tydlig kritik mot Israels beskjutning av FN-skolor i Gaza dit hundratals människor har flytt undan striderna. FN-cheferna måste få starkare stöd från FN:s medlemsländer, inte minst de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, menar FN-förbundet.

– Det är bra att FN-cheferna och människorättskontoret i Genève uttalar sig. Nu måste också FN:s medlemsstater markera att konflikten måste få en lösning. Såväl politiska och diplomatiska åtgärder som tvingande åtgärder bör användas för att förmå Israel att upphöra med bland annat sin bosättningspolitik på ockuperade områden, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet betonar att folkrätten måste upprätthållas också i väpnade konflikter som den i Mellanöstern.

– Även i krig finns lagar och de återkommande attackerna mot FN-skolor tyder på att Israel har brutit mot dessa. FN:s säkerhetsråd måste skyndsamt uppdra åt Internationella brottmålsdomstolen att utreda misstankar om krigsbrott i Gaza, säger Aleksander Gabelic.

FN-styrka med svenskt deltagande

Svenska FN-förbundet har genom åren krävt att FN måste få en tydligare roll i Mellanösternkonflikten och att en övervakningsstyrka med FN-mandat och FN-ledning sätts in i området. Behovet understryks av sommarens konflikt och även Sverige har en roll att spela, menar förbundet.

– Sverige har en lång historia av engagemang för Mellanöstern och ett svenskt deltagande i en internationell övervakningsstyrka under ledning av FN skulle vara ett värdefullt bidrag. Sverige har under flera år haft historiskt få soldater i FN-ledda fredsinsatser. När nu också Israels utrikesminister har öppnat för en FN-styrka i Gaza bör EU och den svenska regeringen ta ett initiativ i den riktningen så snart som ett eldupphör och ett fredsavtal finns på plats, säger Aleksander Gabelic.

FN hjälper

Flera FN-hjälporgan finns på plats i Gaza för att lindra det humanitära lidandet. Världslivsmedelsorganisationen WFP meddelade i början av augusti att man ökar leveranserna av livsmedelsassistans och annat stöd. WFP agerar i nära samarbete med FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar UNRWA och distribuerar akuta matransoner till personer som har sökt skydd i FN-skolor och på andra platser. Totalt står omkring 5 miljoner palestinska flyktingar under UNRWA:s beskydd.

FN har begärt 369 miljoner dollar för att uppfylla de mest akuta behoven i Gaza. Över 370 000 barn tros vara i behov av psykosocialt stöd.

Sedan oroligheterna utbröt den 7 juli har minst 1 777 palestinier dödats, varav 85 procent är civila, enligt FN:s humanitära samordningskontor OCHA. Under samma tid har 66 israeler dödats varav två civila.

Läs mer om FN:s hjälparbete i Gaza

UNRWA:s hemsida
FN:s nyhetstjänst om Mellanöstern

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer