fbpx
1 juni, 2016 / Nyheter

Seminarium om Sveriges genomförande av Agenda 2030

Onsdagen den 1 juni arrangerade Svenska FN-förbundet ett seminarium med fokus på Sveriges genomförande av Agenda 2030.

Medverkade under dagen gjorde Annika Söder, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet, Kajsa B Olofsgård, ambassadör för Agenda 2030 på Utrikesdepartementet, Maria Kling, handläggare på Finansdepartementet, Ida Texell, medlem i delegationen för Sveriges genomförande av Agenda 2030, Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension samt Aleksander Gabelic, förbundsordförande Svenska FN-förbundet. Moderator var Linda Nordin, generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Jämställdhet och fredliga samhällen var två av de fokusområden som flera i panelen tog upp i diskussionerna. Områdena identifierades som viktiga för att uppnå agendans mål och för att lyfta ännu fler ur fattigdom. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, nämndes som en fortsatt viktig fråga att driva för den svenska regeringen, där motståndet fortfarande är stort på håll runt om i världen.

Den svåraste biten har vi framför oss, menade flera i panelen, nämligen att förankra och genomföra agendan. Agenda 2030 är ett historiskt genombrott, men flera medverkande betonade den stora vikten av lokal förankring, skapa engagemang och nå de som inte redan är frälsta. Målen måste ses i ett sammanhang och alla behövs för att implementeringen ska bli lyckad. Den delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030 som regeringen har tillsatt har nu en stor uppgift framför sig i att kartlägga Sveriges förutsättningar och vilka delar som behöver stärkas för att vi ska ha en stabil grund att stå på. Under seminariet lyftes vikten av inkludering fram, där både näringsliv, kommuner och civilsamhällsorganisationer har en roll att spela när delegationen nu ska ta fram en handlingsplan om hur vi alla ska göra Agenda 2030 till en verklighet i Sverige.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer