fbpx
1 juni, 2016 / Nyheter

Seminarium om Sveriges genomförande av Agenda 2030

Onsdagen den 1 juni arrangerade Svenska FN-förbundet ett seminarium med fokus på Sveriges genomförande av Agenda 2030.

Medverkade under dagen gjorde Annika Söder, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet, Kajsa B Olofsgård, ambassadör för Agenda 2030 på Utrikesdepartementet, Maria Kling, handläggare på Finansdepartementet, Ida Texell, medlem i delegationen för Sveriges genomförande av Agenda 2030, Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension samt Aleksander Gabelic, förbundsordförande Svenska FN-förbundet. Moderator var Linda Nordin, generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Jämställdhet och fredliga samhällen var två av de fokusområden som flera i panelen tog upp i diskussionerna. Områdena identifierades som viktiga för att uppnå agendans mål och för att lyfta ännu fler ur fattigdom. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, nämndes som en fortsatt viktig fråga att driva för den svenska regeringen, där motståndet fortfarande är stort på håll runt om i världen.

Den svåraste biten har vi framför oss, menade flera i panelen, nämligen att förankra och genomföra agendan. Agenda 2030 är ett historiskt genombrott, men flera medverkande betonade den stora vikten av lokal förankring, skapa engagemang och nå de som inte redan är frälsta. Målen måste ses i ett sammanhang och alla behövs för att implementeringen ska bli lyckad. Den delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030 som regeringen har tillsatt har nu en stor uppgift framför sig i att kartlägga Sveriges förutsättningar och vilka delar som behöver stärkas för att vi ska ha en stabil grund att stå på. Under seminariet lyftes vikten av inkludering fram, där både näringsliv, kommuner och civilsamhällsorganisationer har en roll att spela när delegationen nu ska ta fram en handlingsplan om hur vi alla ska göra Agenda 2030 till en verklighet i Sverige.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer