1 juni, 2016 / Nyheter

Seminarium om Sveriges genomförande av Agenda 2030

Onsdagen den 1 juni arrangerade Svenska FN-förbundet ett seminarium med fokus på Sveriges genomförande av Agenda 2030.

Medverkade under dagen gjorde Annika Söder, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet, Kajsa B Olofsgård, ambassadör för Agenda 2030 på Utrikesdepartementet, Maria Kling, handläggare på Finansdepartementet, Ida Texell, medlem i delegationen för Sveriges genomförande av Agenda 2030, Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension samt Aleksander Gabelic, förbundsordförande Svenska FN-förbundet. Moderator var Linda Nordin, generalsekreterare för Svenska FN-förbundet.

Jämställdhet och fredliga samhällen var två av de fokusområden som flera i panelen tog upp i diskussionerna. Områdena identifierades som viktiga för att uppnå agendans mål och för att lyfta ännu fler ur fattigdom. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, nämndes som en fortsatt viktig fråga att driva för den svenska regeringen, där motståndet fortfarande är stort på håll runt om i världen.

Den svåraste biten har vi framför oss, menade flera i panelen, nämligen att förankra och genomföra agendan. Agenda 2030 är ett historiskt genombrott, men flera medverkande betonade den stora vikten av lokal förankring, skapa engagemang och nå de som inte redan är frälsta. Målen måste ses i ett sammanhang och alla behövs för att implementeringen ska bli lyckad. Den delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030 som regeringen har tillsatt har nu en stor uppgift framför sig i att kartlägga Sveriges förutsättningar och vilka delar som behöver stärkas för att vi ska ha en stabil grund att stå på. Under seminariet lyftes vikten av inkludering fram, där både näringsliv, kommuner och civilsamhällsorganisationer har en roll att spela när delegationen nu ska ta fram en handlingsplan om hur vi alla ska göra Agenda 2030 till en verklighet i Sverige.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer