I samband med internationella dagen för minor och FN-förbundets lansering av projektet Minor hölls den 31 mars ett frukostseminarium. Medverkade gjorde Annika Thunborg, biträdande enhetschef på Utrikesdepartementets enhet för nedrustning och icke-spridning, Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, samt Magnus Boström som har arbetat praktiskt med minröjning i bland annat Somalia och Irak.
Under seminariet diskuterades FN:s, Sveriges och FN-förbundets arbete för en värld fri från minor. Magnus Boström inledde samtalet med att berätta om sina erfarenheter från fält och om olika metoder och verktyg för minröjning. Han lyfte även informationsspridning och utmärkning av minområden som viktiga delar av arbetet mot minor och för att ge befolkningen i mindrabbade områden en säkrare tillvaro. Annika Thunborg berättade om Sveriges roll i det internationella arbetet mot minor och om framgångar och svårigheter med Ottawakonventionen mot minor och om klustervapenkonventionen. Hon framhöll att Sverige har bra expertis inom området och har satsat 100 miljoner kronor per år på minröjning under de senaste tio åren, vilket innefattar dels röjning av minor, dels informationsarbete. Hon tog även upp att den nya svenska regeringen satsar och lägger stort fokus vid att vara en stark röst i världen för fred, frihet och solidaritet, vilket tyder på att Sverige kommer fortsätta det viktiga arbetet mot dessa vapen även om inget signalerar mer pengar än tidigare, enligt Thunborg. FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic berättade om FN-förbundets arbete och vidare satsningar och samarbetet med FN:s minröjningsenhet Unmas genom projektet Minor. Han lyfte förödelsen som dessa vapen bidrar till och hur minor hindrar människors möjligheter att leva ett tryggt liv, att odla och att utvecklas. Läs mer om projektet Minor här.
27 mars, 2023 / Nyheter
Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet.
Läs mer21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer03 mars, 2023 / Världshorisont
Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.
Läs mer