fbpx
31 mars, 2015 / Nyheter

Seminarium i samband med lansering av projektet Minor

I samband med internationella dagen för minor och FN-förbundets lansering av projektet Minor hölls den 31 mars ett frukostseminarium. Medverkade gjorde Annika Thunborg, biträdande enhetschef på Utrikesdepartementets enhet för nedrustning och icke-spridning, Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, samt Magnus Boström som har arbetat praktiskt med minröjning i bland annat Somalia och Irak.

Under seminariet diskuterades FN:s, Sveriges och FN-förbundets arbete för en värld fri från minor. Magnus Boström inledde samtalet med att berätta om sina erfarenheter från fält och om olika metoder och verktyg för minröjning. Han lyfte även informationsspridning och utmärkning av minområden som viktiga delar av arbetet mot minor och för att ge befolkningen i mindrabbade områden en säkrare tillvaro. Annika Thunborg berättade om Sveriges roll i det internationella arbetet mot minor och om framgångar och svårigheter med Ottawakonventionen mot minor och om klustervapenkonventionen. Hon framhöll att Sverige har bra expertis inom området och har satsat 100 miljoner kronor per år på minröjning under de senaste tio åren, vilket innefattar dels röjning av minor, dels informationsarbete. Hon tog även upp att den nya svenska regeringen satsar och lägger stort fokus vid att vara en stark röst i världen för fred, frihet och solidaritet, vilket tyder på att Sverige kommer fortsätta det viktiga arbetet mot dessa vapen även om inget signalerar mer pengar än tidigare, enligt Thunborg. FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic berättade om FN-förbundets arbete och vidare satsningar och samarbetet med FN:s minröjningsenhet Unmas genom projektet Minor. Han lyfte förödelsen som dessa vapen bidrar till och hur minor hindrar människors möjligheter att leva ett tryggt liv, att odla och att utvecklas. Läs mer om projektet Minor här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer