fbpx
12 maj, 2016 / Nyheter

Säkerhetsrådsval den 28 juni

Sex veckor före valet av nya medlemmar i FN:s säkerhetsråd startar nu en välkommen diskussion om Sveriges kandidatur, skriver FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Utrikesminister Margot Wallström talade vid ett stort FN-möte i New York nyligen om Sveriges bidrag till en fredligare värld. Världen behöver resurser för fredsbyggande och konfliktlösning, nationellt ägarskap för fredsprocesser och nära samarbete med regionala organisationer som Afrikanska unionen, sa Wallström. Fredsfrågorna, förklarade hon, är en del av den svenska kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

Att regeringen nu talar tydligt om den svenska säkerhetsrådskampanjen är välkommet. Sverige anmälde sin kandidatur till en plasts i säkerhetsrådet redan 2004 och konkurrerar med Italien och Nederländerna i den västeuropeiska gruppen. Kandidaturen var länge en väl förborgad hemlighet och flera regeringar missade chansen att föra en bred diskussion om hur Sverige bäst ska använda sitt FN-medlemskap. I stället har missnöjda röster och direkta motståndare till kampanjen hörts i debatten.

När nu sex veckor återstår till valet av nya medlemmar i säkerhetsrådet är tonen en annan. Den svenska kandidaturen diskuteras allt mer och regeringen har i betydligt högre grad börjat torgföra kampanjen även här hemma. För några veckor sedan startades också en ny FN-avdelning på Utrikesdepartementet. Där sitter kampanjgeneralen och hans medarbetare liksom andra UD-tjänstemän som hanterar och samordnar FN-frågor.

Den svenska FN-rörelsen har välkomnat den svenska kandidaturen sedan starten. Det är naturligt att Sverige som stor bidragsgivare till FN-systemet också är med och tar ansvar för det mäktigaste FN-organet, säkerhetsrådet. Ett rådsmedlemskap är både ett mål och ett medel för en aktiv utrikespolitik med FN i centrum. Det världspolitiska läget med konflikter, flyktingströmmar och humanitära katastrofer i bland annat Syrien, Centralafrikanska republiken och Sydsudan, kräver att alla världens länder engagerar sig. Också Rysslands aggressiva agerande är ett skäl att stå upp för fredlig konfliktlösning och folkrätten.

Senast Sverige hade en plats i säkerhetsrådet var för tjugo år sedan. Efter att Danmark satt i rådet 2005-2006 har Island och Finland misslyckats att kvalificera sig. Nordens röst behövs i FN. Att små länder kan påverka säkerhetsrådets arbete har Litauen visat i Ukrainafrågan. Sverige hade självt flera framgångar när man satt i rådet senast. Inrättandet av FN-poliser, sanktioner mot Serbien och fredsfrämjande insatser i Afrika är några exempel.

Sverige är en aktiv FN-medlem och en stor humanitär givare. Sverige står upp för flickors och kvinnors rättigheter och vi har goda förutsättningar att bidra till att göra FN till en mer effektiv, öppen och transparent organisation. Att under två år få arbeta med de viktigaste världspolitiska frågorna i FN:s tyngsta församling är ett tillfälle som inte får förspillas. Den 28 juni vet vi resultatet av valet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer