4 juni, 2018 / Nyheter

Säkerhetsrådet oenigt om dödsskjutningar

Två resolutionsförslag föll när FN:s säkerhetsråd debatterade dödsskjutningarna i Gaza nyligen. FN-förbundet kommenterar.

FN:s säkerhetsråd har under lång tid misslyckats att nå samsyn om konflikten mellan Israel och Palestina. Det blev åter tydligt vid en debatt rådet i förra veckan om våldet i Gaza nyligen då omkring 60 palestinier dödades.

USA använde sitt veto för att stoppa ett kuwaitiskt resolutionsförslag om säkerhet och skydd för civila palestinier. Ett amerikanskt motförslag uppmanade Hamas och den väpnade gruppen Islamiska jihad att upphöra med våldshandlingar längs gränsen. Bara USA självt stödde förslaget.

– USA:s återkommande veton är ett indirekt godkännande av Israels oproportionerliga våldsanvändning i konflikten med Palestina. Israel måste avstå från att använda skarp ammunition mot civila. Samtidigt behöver omvärlden kräva att Hamas medverkar till att de palestinska protesterna genomförs fredligt. Framför allt måste FN:s säkerhetsråd försvara FN-linjen om en tvåstatslösning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s samordnare för fredsprocessen i Mellanöstern har sagt att Israel måste begränsa sin våldsanvändning och samtidigt uppmanat Hamas att inte använda provocera de israeliska styrkorna.

Vid fredagens omröstning i säkerhetsrådet gav Sverige sitt stöd till det kuwaitiska förslaget.

FN:s nyhetstjänst UN News om debatten i rådet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer