fbpx
Glada nordbor. Foto: Jens Johansson/Unsplash
22 mars, 2019 / Nyheter

Så blev Sverige världens sjunde lyckligaste land

FN:s undersökning om världens lyckligaste land har väckt stort intresse. Så här gjordes undersökningen.

I veckan kunde massmedia rapportera att Sverige av FN har utsetts till världens sjunde lyckligaste land. FN-rapporten väckte stort intresse och blev föremål för diskussion i flera stora medier som Nordegren & Epstein i Sveriges Radio och nyhetsprogrammet Aktuell i SVT.

Sverige hamnade på sjunde plats i undersökningen vilket är två placeringar högre än i förra årets rapport. Alla de nordiska länderna hamnar högt, med Finland på första plats. Däremot finns inte länder som Frankrike och Italien bland de 20 första trots bra klimat och fantastisk matkultur. Hur mäts lycka och vad gör ett land lyckligt?

Bakom World Happiness Report 2019 står United Nations Sustainable Development Solutions Network. Det är ett internationellt FN-lett nätverk av forskare, chefer i privat och ideell sektor och utvecklingsaktörer som verkar för evidensbaserad problemlösning i jakten på hållbar utveckling. Bakom rapporten står även en rad andra aktörer som Columbia-universitetet i USA, ett kanadensiskt forskningsinstitut och Ernesto Illy-stiftelsen som är knuten till kaffetillverkaren med samma namn.

World Happiness Report har utkommit vid sju tillfällen sedan 2012. Varje rapport har ett specifikt tema. Årets rapport fokuserar på lycka och samhällsgemenskap och de senaste tolv årens utveckling inom informationsteknologi, samhällsstyrning och sociala normer. FN-rapporten tar hänsyn till variabler som inkomst, socialt skyddsnät, generositet, frånvaro av korruption, tillit, förväntad livslängd och annat.

Till grund för tabellen i kapitel 2.7 ligger årliga undersökningar som görs av undersökningsföretaget Gallup. Invånare i 156 länder har under åren 2016-2018 fått ta ställning till fem positiva och fem negativa upplevelser och placera dem på en skala från 0 till 10. De positiva är vila, skratt och leende, välbefinnande, känsla av att bli respekterad och lärande eller att göra något intressant. De fem negativa upplevelser som respondenterna har graderat är stress, sorg, fysisk smärta, oro och ilska. Av resultaten skapas ett positivt och ett negativt index. Mer om den statistiska metoden finns i form av frågor och svar på rapportens hemsida.

Nyheten att Finland toppar lyckolistan för andra året i rad har spridits över hela världen, liksom att de nordiska länderna åter placerar sig högt. Flera medier i USA gör ett stort nummer av att USA faller ytterligare i listan, från 18:e till 19:e plats. Venezuela har fallit längst, till plats 108, och det konfliktplågade Sydsudan återfinns sist i listan. Benin står för den största ökningen – upp 50 placeringar.

World Happiness Report 2019 har sammanställts av de fem framstående ekonomerna John F. Helliwell, Richard Layard och Jeffrey D. Sachs.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer