fbpx
Koll & kommentar
Glada nordbor. Foto: Jens Johansson/Unsplash
22 mars, 2019 / Nyheter

Så blev Sverige världens sjunde lyckligaste land

FN:s undersökning om världens lyckligaste land har väckt stort intresse. Så här gjordes undersökningen.

I veckan kunde massmedia rapportera att Sverige av FN har utsetts till världens sjunde lyckligaste land. FN-rapporten väckte stort intresse och blev föremål för diskussion i flera stora medier som Nordegren & Epstein i Sveriges Radio och nyhetsprogrammet Aktuell i SVT.

Sverige hamnade på sjunde plats i undersökningen vilket är två placeringar högre än i förra årets rapport. Alla de nordiska länderna hamnar högt, med Finland på första plats. Däremot finns inte länder som Frankrike och Italien bland de 20 första trots bra klimat och fantastisk matkultur. Hur mäts lycka och vad gör ett land lyckligt?

Bakom World Happiness Report 2019 står United Nations Sustainable Development Solutions Network. Det är ett internationellt FN-lett nätverk av forskare, chefer i privat och ideell sektor och utvecklingsaktörer som verkar för evidensbaserad problemlösning i jakten på hållbar utveckling. Bakom rapporten står även en rad andra aktörer som Columbia-universitetet i USA, ett kanadensiskt forskningsinstitut och Ernesto Illy-stiftelsen som är knuten till kaffetillverkaren med samma namn.

World Happiness Report har utkommit vid sju tillfällen sedan 2012. Varje rapport har ett specifikt tema. Årets rapport fokuserar på lycka och samhällsgemenskap och de senaste tolv årens utveckling inom informationsteknologi, samhällsstyrning och sociala normer. FN-rapporten tar hänsyn till variabler som inkomst, socialt skyddsnät, generositet, frånvaro av korruption, tillit, förväntad livslängd och annat.

Till grund för tabellen i kapitel 2.7 ligger årliga undersökningar som görs av undersökningsföretaget Gallup. Invånare i 156 länder har under åren 2016-2018 fått ta ställning till fem positiva och fem negativa upplevelser och placera dem på en skala från 0 till 10. De positiva är vila, skratt och leende, välbefinnande, känsla av att bli respekterad och lärande eller att göra något intressant. De fem negativa upplevelser som respondenterna har graderat är stress, sorg, fysisk smärta, oro och ilska. Av resultaten skapas ett positivt och ett negativt index. Mer om den statistiska metoden finns i form av frågor och svar på rapportens hemsida.

Nyheten att Finland toppar lyckolistan för andra året i rad har spridits över hela världen, liksom att de nordiska länderna åter placerar sig högt. Flera medier i USA gör ett stort nummer av att USA faller ytterligare i listan, från 18:e till 19:e plats. Venezuela har fallit längst, till plats 108, och det konfliktplågade Sydsudan återfinns sist i listan. Benin står för den största ökningen – upp 50 placeringar.

World Happiness Report 2019 har sammanställts av de fem framstående ekonomerna John F. Helliwell, Richard Layard och Jeffrey D. Sachs.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer