fbpx
Glada nordbor. Foto: Jens Johansson/Unsplash
22 mars, 2019 / Nyheter

Så blev Sverige världens sjunde lyckligaste land

FN:s undersökning om världens lyckligaste land har väckt stort intresse. Så här gjordes undersökningen.

I veckan kunde massmedia rapportera att Sverige av FN har utsetts till världens sjunde lyckligaste land. FN-rapporten väckte stort intresse och blev föremål för diskussion i flera stora medier som Nordegren & Epstein i Sveriges Radio och nyhetsprogrammet Aktuell i SVT.

Sverige hamnade på sjunde plats i undersökningen vilket är två placeringar högre än i förra årets rapport. Alla de nordiska länderna hamnar högt, med Finland på första plats. Däremot finns inte länder som Frankrike och Italien bland de 20 första trots bra klimat och fantastisk matkultur. Hur mäts lycka och vad gör ett land lyckligt?

Bakom World Happiness Report 2019 står United Nations Sustainable Development Solutions Network. Det är ett internationellt FN-lett nätverk av forskare, chefer i privat och ideell sektor och utvecklingsaktörer som verkar för evidensbaserad problemlösning i jakten på hållbar utveckling. Bakom rapporten står även en rad andra aktörer som Columbia-universitetet i USA, ett kanadensiskt forskningsinstitut och Ernesto Illy-stiftelsen som är knuten till kaffetillverkaren med samma namn.

World Happiness Report har utkommit vid sju tillfällen sedan 2012. Varje rapport har ett specifikt tema. Årets rapport fokuserar på lycka och samhällsgemenskap och de senaste tolv årens utveckling inom informationsteknologi, samhällsstyrning och sociala normer. FN-rapporten tar hänsyn till variabler som inkomst, socialt skyddsnät, generositet, frånvaro av korruption, tillit, förväntad livslängd och annat.

Till grund för tabellen i kapitel 2.7 ligger årliga undersökningar som görs av undersökningsföretaget Gallup. Invånare i 156 länder har under åren 2016-2018 fått ta ställning till fem positiva och fem negativa upplevelser och placera dem på en skala från 0 till 10. De positiva är vila, skratt och leende, välbefinnande, känsla av att bli respekterad och lärande eller att göra något intressant. De fem negativa upplevelser som respondenterna har graderat är stress, sorg, fysisk smärta, oro och ilska. Av resultaten skapas ett positivt och ett negativt index. Mer om den statistiska metoden finns i form av frågor och svar på rapportens hemsida.

Nyheten att Finland toppar lyckolistan för andra året i rad har spridits över hela världen, liksom att de nordiska länderna åter placerar sig högt. Flera medier i USA gör ett stort nummer av att USA faller ytterligare i listan, från 18:e till 19:e plats. Venezuela har fallit längst, till plats 108, och det konfliktplågade Sydsudan återfinns sist i listan. Benin står för den största ökningen – upp 50 placeringar.

World Happiness Report 2019 har sammanställts av de fem framstående ekonomerna John F. Helliwell, Richard Layard och Jeffrey D. Sachs.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer