fbpx
Koll & kommentar
FN-högkvarteret i New York. Foto: UN Photo/Manuel Elias
13 oktober, 2023 / Nyheter

Så arbetar FN i Mellanöstern

En hel värld följer utvecklingen i Israel och Gaza. FN arbetar bland annat för att skydda utsatta civila.

”Israels legitima behov av säkerhet måste förverkligas och palestinierna måste kunna ha etablerandet av en egen stat i sikte”. Citatet kommer från ett meddelande från FN-chefen António Guterres på X i måndags kväll. António Guterres på X: ”It’s time to end the vicious circle of bloodshed, hatred & polarization in the Middle East. Israel must see its legitimate needs for security materialized, and Palestinians must see a clear perspective for the establishment of their own state realized.” / X (twitter.com) Guterres uttalade samma dag skarp kritik mot terrorhandlingar och krävde att attackerna mot civila upphör och att gisslan släpps. 

Sedan dess har utvecklingen i området eskalerat. FN:s säkerhetsråd samlas fredag den 13 oktober till samtal bakom stängda dörrar om situationen i Israel och Palestina. Såväl FN:s generalsekreterare som flera säkerhetsrådsmedlemmar kan förväntas kräva att gisslan som tagits av det terrorstämplade Hamas ska släppas fri. Rådet kan också väntas diskutera om och hur en humanitär korridor in och ut ur Gazaremsan skulle kunna skapas för att lindra den nöd som Israels militära ingripande och belägring nu skapar. Att nå enighet i säkerhetsrådet i frågor som rör denna konflikt är dock historiskt sett svårt och försvåras ytterligare av dagslägets tonläge också i andra konflikter. Mer läsning om säkerhetsrådets överläggningar finns hos Security Council Report.

FN rapporterar om en fruktansvärd situation för de 2,3 miljoner invånarna på den belägrade Gazaremsan. Inget bistånd kan komma in och omkring 220 000 människor som drivits på flykt undan bombningar och umbäranden tar skydd i de skolor som drivs av FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA. FN-kontoret för samordning av humanitära insatser (OCHA) rapporterar att antalet internflyktingar ökar kraftigt. Mer än 2 500 bostäder har förstörts eller skadats så att de är obeboeliga, medan nästan 23 000 har fått måttliga till mindre skador. Världshälsoorganisationen WHO varnar för att sjukhusen i Gaza är ”vid en brytpunkt”.

FN:s oberoende människorättsexperter instämde på torsdagen i uppmaningarna till Hamas om att släppa människor som tagits som gisslan under attacken mot Israel och att ansvar måste utkrävas för de hemska brott som begåtts av Hamas. Experterna krävde samtidigt att de civila palestinierna på Gazaremsan måste skyddas, både från angrepp från israeliska styrkor och från konsekvenserna av den ”olagliga blockaden” mot enklaven. FN:s nyhetstjänst UN News har information om den humanitära situationen.

FN:s befolkningsfond, UNFPA, som bland annat verkar för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, uttrycker ”djup oro” för säkerheten och välbefinnandet för kvinnor och flickor i Gaza. I Gaza beräknas det finnas 50 000 gravida kvinnor varav cirka 5 500 har födslar planerade under den kommande månaden.

Israel har manat till omedelbar evakuering av över 1 miljon palestinier från norra Gaza söderut. FN:s generalsekreterare har genom sin talesperson kritiserat detta då en sådan evakuering inte kan ske på ett ordnat sätt och under säkra omständigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer