11 april, 2014 / Nyheter

Övervaka MR-brott i Västsahara!

FN-styrkan i Västsahara måste få mandat att övervaka mänskliga rättigheter när mandatet förlängs i slutet av april.

FN:s övervakningsstyrka i Västsahara, Minurso, är den enda FN-missionen som saknar en människorättskomponent. Därmed blir det svårare för omvärlden att hålla ett vakande öga över de människorättsbrott som begås av ockupationsmakten Marocko. Inför förlängningen av Minursos mandat i slutet av april kräver Svenska FN-förbundet åter att FN-styrkan får i uppdrag att övervaka mänskliga rättigheter.

– Att Minurso saknar mandat att övervaka mänskliga rättigheter gör att civilbefolkningen är helt skyddslös i den ockuperade delen av Västsahara. Att omvärlden informeras om situationen för saharierna är ett viktigt led i arbetet för ett slut på ockupationen, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Frankrike har tidigare hotat med veto när utvidgningen har kommit på tal. Förra året var USA på väg att driva igenom detta men drog tillbaka sitt förslag när Marocko hotade den militärövning och samarbete inom Africom (United States Africa Command) som just skulle ske. Sedan dess har förföljelserna ökat och hårdnat.

FN:s säkerhetsråd väntas behandla mandatet för Minurso den 17 april.

Läs rapport om Västsahara från FN:s rapportör om tortyr (PDF)

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer