fbpx
Internationella brottmålsdomstolen i Haag, Nederländerna. Foto: UN Photo/Rick Bajornas.
29 april, 2020 / Nyheter

Organisationer efterlyser stöd till Internationella brottmålsdomstolen

Sverige och andra parter till Romstadgan måste uppmana USA och Israel att upphöra med sina hot mot Internationella brottmålsdomstolen. Det kräver Svenska FN-förbundet och en rad andra organisationer i ett upprop till stöd för domstolens oberoende och uppdrag.

Statsparterna till Romstadgan måste konkret och otvetydligt fördöma hot mot Internationella brottmålsdomstolen domstolen (ICC). Det kräver ett 50-tal organisationer i ett gemensamt upprop som har skickats till statsparternas regeringar, bland dem Sveriges. Svenska FN-förbundet är en av organisationerna som står bakom uppropet som organiseras av koalitionen för Internationella brottmålsdomstolen.

Israels och USA:s attacker mot domstolen och dess personal syftar till att underminera domstolens förmåga att skipa rättvisa för offer, menar brevskrivarna och framhåller ICC måste kunna utföra sitt uppdrag i enlighet med de krav som framgår av Romstadgan och inte utifrån politiska överväganden.

Organisationerna uppmanar statsparterna att i bilaterala, multilaterala och allmänna fora på nationell, regional och internationell nivå uttrycka sitt stöd för brottmålsdomstolen och dess oberoende. Vidare kräver de att regeringarna uppmanar USA och Israel att återkalla sina sanktioner mot domstolen och dess medarbetare samt att de uppmanar alla relevanta aktörer att samarbeta för att utreda situationen i Afghanistan och Palestina.

Israel hotade den 20 januari ICC med sanktioner efter att domstolen meddelat att situationen i Palestina kräver utredning. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo hotade den 17 mars med åtgärder mot två namngivna ICC-medarbetare och deras familjer efter att domstolen hade gett klartecken att utreda situationen i Afghanistan.

Läs skrivelsen här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer