Nya uppgifter om utomrättsliga avrättningar stärker misstankarna om att krigsbrott regelmässigt begås i Syrien.
En ny rapport från Amnesty International avslöjar att den syriska regimen systematiskt har genomfört utomrättsliga avrättningar genom hängning vid militärfängelset Saydnaya. En eller två gånger i veckan mellan 2011 och 2015 ska en grupp om 50 personer ha avrättats, de allra flesta civila regimmotståndare. Under de fem åren kan så många som 13 000 personer ha dödats och det finns ingen anledning att tro att avrättningarna har upphört under 2016. Utöver avrättningarna är tortyr och sexuellt våld vanligt förekommande, enligt rapporten.
– Det som nu rapporteras från Syrien är fruktansvärt. Vi har länge krävt att situationen i Syrien ska behandlas av ICC och den senaste rapporten gör behovet än tydligare. Det är inget mindre än brott mot mänskligheten och krigsbrott som pågår när civila avrättas på det här sättet. De ansvariga måste ställas till svars, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
Utrikesminister Margot Wallström tvittrar om rapporteringen och säger i Ekot att Sverige kommer att driva på i FN:s säkerhetsråd för att Syrien ska hänvisas till internationella brottsmålsdomstolen (ICC), något som hittills stoppats av Ryssland.
Amnestys rapport bygger på intervjuer med 84 vittnen, bland tidigare vakter, fångar, domare och advokater. Rapportens slutsatser är i linje med den rapport som FN:s undersökningskommission om Syrien publicerade förra året, i vilken utredarna dokumenterar ett stort antal döda i Saydnayafängelset och människorättsbrott som begåtts av både regimen och oppositionen.
Human Rights Watch rapporterar att den syriska regimen har använt kemiska vapen mot bostadsområden vid minst åtta tillfällen.
21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer03 mars, 2023 / Världshorisont
Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.
Läs mer28 februari, 2023 / Världshorisont
Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.
Läs mer