Nya uppgifter om utomrättsliga avrättningar stärker misstankarna om att krigsbrott regelmässigt begås i Syrien.
En ny rapport från Amnesty International avslöjar att den syriska regimen systematiskt har genomfört utomrättsliga avrättningar genom hängning vid militärfängelset Saydnaya. En eller två gånger i veckan mellan 2011 och 2015 ska en grupp om 50 personer ha avrättats, de allra flesta civila regimmotståndare. Under de fem åren kan så många som 13 000 personer ha dödats och det finns ingen anledning att tro att avrättningarna har upphört under 2016. Utöver avrättningarna är tortyr och sexuellt våld vanligt förekommande, enligt rapporten.
– Det som nu rapporteras från Syrien är fruktansvärt. Vi har länge krävt att situationen i Syrien ska behandlas av ICC och den senaste rapporten gör behovet än tydligare. Det är inget mindre än brott mot mänskligheten och krigsbrott som pågår när civila avrättas på det här sättet. De ansvariga måste ställas till svars, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
Utrikesminister Margot Wallström tvittrar om rapporteringen och säger i Ekot att Sverige kommer att driva på i FN:s säkerhetsråd för att Syrien ska hänvisas till internationella brottsmålsdomstolen (ICC), något som hittills stoppats av Ryssland.
Amnestys rapport bygger på intervjuer med 84 vittnen, bland tidigare vakter, fångar, domare och advokater. Rapportens slutsatser är i linje med den rapport som FN:s undersökningskommission om Syrien publicerade förra året, i vilken utredarna dokumenterar ett stort antal döda i Saydnayafängelset och människorättsbrott som begåtts av både regimen och oppositionen.
Human Rights Watch rapporterar att den syriska regimen har använt kemiska vapen mot bostadsområden vid minst åtta tillfällen.
28 juni, 2022 / Blogg
Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.
Läs mer22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer