fbpx
14 december, 2017 / Nyheter

Ny rapport: Konflikter orsakar stort antal minoffer

För andra året ökar antalet minoffer på grund av konflikterna i Afghanistan, Libyen, Ukraina och Jemen, visar Landmine Monitor 2017 som också uppmärksammar Svenska FN-förbundets projekt Minor.

Internationella koalitionen för ett förbud mot personminor, ICBL, står bakom den årliga rapporten Landmine Monitor som har publicerats sedan 1998. Rapporten ger en övergripande bild av den globala minsituationen och innehåller statistik över användning, produktion och lagerhållning av minor i länder över hela världen. Den innehåller också uppgifter om minröjning, dödsfall och stöd till minoffer. Svenska FN-förbundet är den mest aktiva svenska organisationen i ICBL.

2017 års rapport lanseras i dag den 14 december. Den visar att antalet offer för personminor har ökat för andra året i rad i de väpnade konflikterna i Afghanistan, Libyen, Ukraina och Jemen.

– Det visar att fler länder måste ansluta sig till Ottawa-konventionen mot personminor och att stödet till minoffer måste öka, säger Loren Persi som är en av redaktörerna för Landmine Report 2017.

Minst 2 089 personer dödades av minor eller andra explosiva lämningar under 2016, enligt Landmine Report. Dessutom skadades omkring 6 500. Det är de högsta siffrorna sedan 1999. Nästan fyra av fem som drabbades av minor (78 procent) var civila. Antalet drabbade barn var rekordstort under 2016.

Det globala stödet till minhantering, som omfattar bland annat minröjning och stöd till minoffer, ökade under 2016 med 21,7 procent, från 394 miljoner dollar till 479,5 miljoner dollar. Sverige ökade sitt minrelaterade bistånd från 6,1 till 6,5 miljoner dollar.

– Det är positivt att Sverige ökar sitt bistånd men nivån är fortfarande mindre än hälften av de 14,1 miljoner dollar som avsattes 2012, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

I rapporten omnämns Svenska FN-förbundet som en av fyra institutioner som vid sidan av stater bidrar finansiellt till arbetet mot minor.

– Det är bra att även frivilligorganisationers bidrag uppmärksammas i Landmine Monitor. Behovet av stöd till minhantering är fortfarande stort, inte minst i det konfliktdrabbade Demokratiska republiken Kongo dit Svenska FN-förbundets minstöd går, säger Aleksander Gabelic.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets julkampanj ”Under ytan” som samlar pengar till FN:s minröjningsorganisation Unmas. Gå in på vår kampanjsida!

Landmine Monitor 2017 redogör för kalenderåret 2016. Uppgifter fram till november 2017 har tagits med när det varit möjligt. Hela rapporten och ett pressmeddelande finns på ICBL:s webbplats.

Svenska FN-förbundet är medlem i Internationella koalitionen för ett förbud mot personminor. FN-förbundet var också med och drev fram det internationella förbudet mot personminor, Ottawa-konventionen från 1997. Den 4 december uppmärksammades 20-årsdagen av Ottawa-konventionen världen över.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer