fbpx
Årets pristagare Lena Friberg (foto Jezzica Sunmo) och Johan Rockström.
14 november, 2022 / Nyheter

Möt våra pristagare!

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Svenska FN-förbundet samlar aktörer i arbetet för ett starkare FN och uppmärksammar personer och organisationer som gör särskilda insatser för FN-arbetet, bland annat genom två återkommande utmärkelser.

Priset Årets FN-supporter riktar sig till den svenska FN-rörelsen och är ämnad en enskild medlem, FN-förening, FN-distrikt eller ansluten riksorganisation som gjort engagerade insatser till stöd för FN eller FN-förbundet. Årets FN-supporter 2022 är Lena Friberg som är lärare på Lerums gymnasium. Hon får priset för sitt återkommande arbete med FN-rollspel som har fått uppmärksamhet i kommunen och bidragit till samarbete med Lerums FN-förening. Hela motiveringen lyder:

”Hon startade 1995 FN-rollspel på Lerums gymnasium för omkring 100 deltagare varje år. Det betyder att Lerums gymnasium genom åren har utbildat omkring 2 700 ungdomar om FN:s betydelse och verksamhet. Rollspelet har inspirerat ungdomar att utbilda sig vidare i internationella frågor efter sin gymnasietid, till exempel genom att delta i FN-förbundets A- och B-kurser. Genom åren har tusentals ungdomar på gymnasiet fått ta del av FN:s arbete som publik och rollspelet har via media uppmärksammat FN:s arbete för kommunens och regionens invånare. Som ett erkännande av FN-rollspelets höga kvalitet har spelet gästats av Jan Eliasson vid två tillfällen. Spelet har också uppmärksammats av Lerums kommuns politiker och möjliggjort ett utvecklande samarbete mellan Lerums gymnasium och Lerums FN-förening.”

”Det är en ynnest att som lärare se eleverna i den här utvecklingen”, sa Lena Friberg om sitt rollspelsengagemang när hon tog emot priset.

Utmärkelsen Årets FN-vän instiftades av Svenska FN-förbundet 2005 och går till en person eller organisation i Sverige som har verkat till stöd för FN och FN-tanken. Årets FN-vän 2022 är Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact och aktuell som expertkommentator under FN-klimatmötet COP 27 i Egypten. Motiveringen lyder:

”Johan Rockström är en av de främsta klimatforskarna i Sverige. Han har genom sitt arbete deltagit i flera FN-möten om klimat och miljö. Han har tidigare varit chef för Stockholm Resilience Center och Stockholm Environment Institute. För närvarande är han professor vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact. Johan Rockström har i sin forskning klarlagt klimatsamband samt publicerat sina forskningsresultat i både vetenskapliga kanaler och populärvetenskapliga skrifter och därigenom gjort kunskapen brett tillgänglig. Han är även en flitig föreläsare och debattör som på ett praktiskt sätt tydliggör forskningsrön. Klimatutmaningarna samt det faktum att det 2022 har arrangerats ett högnivåmöte i Stockholm 50 år efter FN:s första miljömöte i Sverige gör det särskilt passande att utnämna en framstående klimatexpert till Årets FN-vän.”

”Aldrig har vi behövt FN mer än i dag och trots alla dess brister behöver vi ett starkare FN och inte ett svagare”, förklarade en stolt FN-vän i en videohälsning.

De två utmärkelserna delades ut nyligen i samband med FN-förbundets FN-dagsfirande i Stockholms konserthus. Hela programmet, med rubriken ”FN och Ukraina”, finns på förbundets Youtube-kanal.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer