fbpx
Årets pristagare Lena Friberg (foto Jezzica Sunmo) och Johan Rockström.
14 november, 2022 / Nyheter

Möt våra pristagare!

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Svenska FN-förbundet samlar aktörer i arbetet för ett starkare FN och uppmärksammar personer och organisationer som gör särskilda insatser för FN-arbetet, bland annat genom två återkommande utmärkelser.

Priset Årets FN-supporter riktar sig till den svenska FN-rörelsen och är ämnad en enskild medlem, FN-förening, FN-distrikt eller ansluten riksorganisation som gjort engagerade insatser till stöd för FN eller FN-förbundet. Årets FN-supporter 2022 är Lena Friberg som är lärare på Lerums gymnasium. Hon får priset för sitt återkommande arbete med FN-rollspel som har fått uppmärksamhet i kommunen och bidragit till samarbete med Lerums FN-förening. Hela motiveringen lyder:

”Hon startade 1995 FN-rollspel på Lerums gymnasium för omkring 100 deltagare varje år. Det betyder att Lerums gymnasium genom åren har utbildat omkring 2 700 ungdomar om FN:s betydelse och verksamhet. Rollspelet har inspirerat ungdomar att utbilda sig vidare i internationella frågor efter sin gymnasietid, till exempel genom att delta i FN-förbundets A- och B-kurser. Genom åren har tusentals ungdomar på gymnasiet fått ta del av FN:s arbete som publik och rollspelet har via media uppmärksammat FN:s arbete för kommunens och regionens invånare. Som ett erkännande av FN-rollspelets höga kvalitet har spelet gästats av Jan Eliasson vid två tillfällen. Spelet har också uppmärksammats av Lerums kommuns politiker och möjliggjort ett utvecklande samarbete mellan Lerums gymnasium och Lerums FN-förening.”

”Det är en ynnest att som lärare se eleverna i den här utvecklingen”, sa Lena Friberg om sitt rollspelsengagemang när hon tog emot priset.

Utmärkelsen Årets FN-vän instiftades av Svenska FN-förbundet 2005 och går till en person eller organisation i Sverige som har verkat till stöd för FN och FN-tanken. Årets FN-vän 2022 är Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact och aktuell som expertkommentator under FN-klimatmötet COP 27 i Egypten. Motiveringen lyder:

”Johan Rockström är en av de främsta klimatforskarna i Sverige. Han har genom sitt arbete deltagit i flera FN-möten om klimat och miljö. Han har tidigare varit chef för Stockholm Resilience Center och Stockholm Environment Institute. För närvarande är han professor vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact. Johan Rockström har i sin forskning klarlagt klimatsamband samt publicerat sina forskningsresultat i både vetenskapliga kanaler och populärvetenskapliga skrifter och därigenom gjort kunskapen brett tillgänglig. Han är även en flitig föreläsare och debattör som på ett praktiskt sätt tydliggör forskningsrön. Klimatutmaningarna samt det faktum att det 2022 har arrangerats ett högnivåmöte i Stockholm 50 år efter FN:s första miljömöte i Sverige gör det särskilt passande att utnämna en framstående klimatexpert till Årets FN-vän.”

”Aldrig har vi behövt FN mer än i dag och trots alla dess brister behöver vi ett starkare FN och inte ett svagare”, förklarade en stolt FN-vän i en videohälsning.

De två utmärkelserna delades ut nyligen i samband med FN-förbundets FN-dagsfirande i Stockholms konserthus. Hela programmet, med rubriken ”FN och Ukraina”, finns på förbundets Youtube-kanal.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer