fbpx
Årets pristagare Lena Friberg (foto Jezzica Sunmo) och Johan Rockström.
14 november, 2022 / Nyheter

Möt våra pristagare!

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Svenska FN-förbundet samlar aktörer i arbetet för ett starkare FN och uppmärksammar personer och organisationer som gör särskilda insatser för FN-arbetet, bland annat genom två återkommande utmärkelser.

Priset Årets FN-supporter riktar sig till den svenska FN-rörelsen och är ämnad en enskild medlem, FN-förening, FN-distrikt eller ansluten riksorganisation som gjort engagerade insatser till stöd för FN eller FN-förbundet. Årets FN-supporter 2022 är Lena Friberg som är lärare på Lerums gymnasium. Hon får priset för sitt återkommande arbete med FN-rollspel som har fått uppmärksamhet i kommunen och bidragit till samarbete med Lerums FN-förening. Hela motiveringen lyder:

”Hon startade 1995 FN-rollspel på Lerums gymnasium för omkring 100 deltagare varje år. Det betyder att Lerums gymnasium genom åren har utbildat omkring 2 700 ungdomar om FN:s betydelse och verksamhet. Rollspelet har inspirerat ungdomar att utbilda sig vidare i internationella frågor efter sin gymnasietid, till exempel genom att delta i FN-förbundets A- och B-kurser. Genom åren har tusentals ungdomar på gymnasiet fått ta del av FN:s arbete som publik och rollspelet har via media uppmärksammat FN:s arbete för kommunens och regionens invånare. Som ett erkännande av FN-rollspelets höga kvalitet har spelet gästats av Jan Eliasson vid två tillfällen. Spelet har också uppmärksammats av Lerums kommuns politiker och möjliggjort ett utvecklande samarbete mellan Lerums gymnasium och Lerums FN-förening.”

”Det är en ynnest att som lärare se eleverna i den här utvecklingen”, sa Lena Friberg om sitt rollspelsengagemang när hon tog emot priset.

Utmärkelsen Årets FN-vän instiftades av Svenska FN-förbundet 2005 och går till en person eller organisation i Sverige som har verkat till stöd för FN och FN-tanken. Årets FN-vän 2022 är Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact och aktuell som expertkommentator under FN-klimatmötet COP 27 i Egypten. Motiveringen lyder:

”Johan Rockström är en av de främsta klimatforskarna i Sverige. Han har genom sitt arbete deltagit i flera FN-möten om klimat och miljö. Han har tidigare varit chef för Stockholm Resilience Center och Stockholm Environment Institute. För närvarande är han professor vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact. Johan Rockström har i sin forskning klarlagt klimatsamband samt publicerat sina forskningsresultat i både vetenskapliga kanaler och populärvetenskapliga skrifter och därigenom gjort kunskapen brett tillgänglig. Han är även en flitig föreläsare och debattör som på ett praktiskt sätt tydliggör forskningsrön. Klimatutmaningarna samt det faktum att det 2022 har arrangerats ett högnivåmöte i Stockholm 50 år efter FN:s första miljömöte i Sverige gör det särskilt passande att utnämna en framstående klimatexpert till Årets FN-vän.”

”Aldrig har vi behövt FN mer än i dag och trots alla dess brister behöver vi ett starkare FN och inte ett svagare”, förklarade en stolt FN-vän i en videohälsning.

De två utmärkelserna delades ut nyligen i samband med FN-förbundets FN-dagsfirande i Stockholms konserthus. Hela programmet, med rubriken ”FN och Ukraina”, finns på förbundets Youtube-kanal.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Större framsteg när jämställdhet kopplas till klimatanpassning 

11 januari, 2023 / Världshorisont

Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete. 

Läs mer

Vi måste få besked om biståndspolitiken

10 januari, 2023 / Debattartiklar

Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Gott nytt 1998!

28 december, 2022 / Blogg

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många

Läs mer

Dags skrota BNP? Nya mått för välstånd behövs 

27 december, 2022 / Världshorisont

Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.

Läs mer

FN och en världsordning i krig och fred

22 december, 2022 / Blogg

Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.

Läs mer

6 700 namn mot Rysslands krig

21 december, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.

Läs mer

Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission

15 december, 2022 / Nyheter

FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.

Läs mer

FN-förbundets internationella program: Unga driver förändring 

14 december, 2022 / Världshorisont

Genom samarbete med FN-förbund runt om i världen bidrar Svenska FN-förbundet till demokratisk utveckling globalt. Systerförbunden i Armenien, Georgien och Tanzania satsar på unga som förändringsaktörer i sina länder. 

Läs mer

Hallå där, Cecilia Ruthström-Ruin!  

13 december, 2022 / Världshorisont

Cecilia Ruthström-Ruin, ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer svarar på Världshorisonts frågor.

Läs mer