fbpx
Koll & kommentar
Alla har inte tillgång till mensskydd. Foto: Unsplash
28 maj, 2019 / Nyheter

Mens – ett trauma för många flickor

För miljoner flickor är mens förenat med stigmatisering, tabun och hälsoproblem. Vår handläggare Pernilla berättar om hur FN-förbundet stödjer världens flickor.

Att få tag på mensskydd är bara en av många utmaningar för miljoner flickor världen över. Mens är på många håll förknippat med stigmatisering, tabun och hälsoproblem.

På internationella mensdagen den 28 maj berättar Svenska FN-förbundets handläggare Pernilla Bergström om hur FN-förbundet stödjer arbetet för att underlätta för flickor.

– Mens rör många aspekter av förbundets arbete – från vårt generella arbete för flickors och kvinnors rättigheter via jämställdhets- och utbildningsmålen i Agenda 2030 till specifika frågor som rör säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. Därför uppmärksammar vi internationella mensdagen, säger Pernilla.

En myt kring mens är att kvinnor och flickor har lägre kapacitet på grund av mens. Därmed går de miste om olika möjligheter vilket förstärker ojämlikheter mellan könen. Trots att Pernilla har arbetat länge för flickors rättigheter slås hon av hur stora problemen fortfarande är.

– Problemen kvarstår på grund av tystnadskultur kring mens i den rika världen och bland annat bristande tillgång till rent vatten och sanitet i fattiga länder. Världen borde ha kommit längre vid det här laget. Som så ofta är utbildning och upplysning nycklar till kunskap, säger Pernilla.

Flickor anses i många samhällen vara redo för giftermål och barnafödande när de får sin första menstruation. Könsstympning kan få förödande följder i samband med mens. Svenska FN-förbundets projekt Flicka syftar till att motverka just bland annat barnäktenskap och könsstympning. En del av projektet är att dela ut bindor till flickorna för att se till att de kan gå i skolan även de dagar de har mens.

–  Att ha mens är ett trauma för miljoner könsstympade flickor och kvinnor. Att få samhällen att upphöra med könsstympning – som FN gör med framgång i bland annat norra Etiopien – är en av de viktigaste insatserna för att ge flickor möjlighet till ett aktivt liv med både lek och skolgång, säger Pernilla.

Internationella mensdagen instiftades 2014 som ett led i att få bort tabun som är förknippade med mens. Datumet valdes mot bakgrund av att en menstruationscykel i regel är 28 dagar. Månaden maj är den femte på året och menstruationen brukar vara i fem dagar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer