fbpx
Foto: UN Photo.
8 augusti, 2020 / Nyheter

Kurdiska kvinnor offer i krigets Syrien

Nya rapporter under sommaren talar om en svår situation för den kurdiska folkgruppen i nordvästra Syrien. Till de värst drabbade hör kvinnor i regionen Afrin.

Kriget i Syrien startade den 15 mars 2011 och har rasat i nio och ett halvt år. En händelse som har hamnat i medieskugga är fördrivningen av den kurdiska folkgruppen. Den påbörjades efter att terrororganisationen Islamiska staten drevs tillbaka trots att kurdiska grupper stod för en stor del av motståndet mot IS. Många kurder har sedermera förvisats till flyktingläger i nordvästra Syrien.

Till de som drabbas värst av den kurdiska tragedin i Syrien hör kvinnorna. Ett tjugotal syriska och kurdiska människorättsorganisationer skrev i slutet av maj till FN-chefen António Guterres, MR-högkommissarien Michelle Bachelet och ordföranden för FN:s undersökningskommission för Syrien Paulo Pinheiro. I brevet pekar organisationerna på övergrepp mot kurdiska kvinnor, bland annat kidnappning och fängslande. Andra vittnesmål om händelserna talar om bortförande, sexuellt våld och tortyr. Organisationerna kräver bland annat en kommission som undersöker MR-brott och övergrepp i turkiskkontrollerade områden och att Turkiet upphör med sin militära närvaro i Syrien.

– De återkommande rapporterna om MR-övergrepp i norra Syrien måste tas på allvar. Utvecklingen, inte minst för flickor och kvinnor i regionen, understryker behovet av att hela FN-systemet och enskilda medlemsländer engagerar sig när säkerhetsrådet misslyckas att vidta åtgärder, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN tillsatte när Syrienkriget startade en oberoende kommission med uppdraget att undersöka misstänkta människorättsbrott som begås av parterna i konflikten. Kommissionen har hittills publicerat 20 rapporter som bland annat ligger till grund för säkerhetsrådets agerande. Kommissionen har besökt säkerhetsrådet samt producerat ytterligare material om bland annat könsbaserat våld och barns rättigheter i Syrien. Kommissionens senaste rapport handlar om attacker mot civila och infrastruktur i Idlib.

FN:s särskilda sändebud till Syrien, den norske diplomaten Geir Pedersen, efterträdde i september 2019 svensk-italienske Staffan de Mistura på posten. Pedersen har fortsatt att föra samtal med parterna och bland annat upprepat generalsekreterare Guterres vädjan om eldupphör i ljuset av coronapandemin. Vid en föredragning i juni i säkerhetsrådet framhöll Pedersen att kvinnor i Syrien är särskilt utsatta för utnyttjande och övergrepp.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer