fbpx
Foto: UN Photo.
8 augusti, 2020 / Nyheter

Kurdiska kvinnor offer i krigets Syrien

Nya rapporter under sommaren talar om en svår situation för den kurdiska folkgruppen i nordvästra Syrien. Till de värst drabbade hör kvinnor i regionen Afrin.

Kriget i Syrien startade den 15 mars 2011 och har rasat i nio och ett halvt år. En händelse som har hamnat i medieskugga är fördrivningen av den kurdiska folkgruppen. Den påbörjades efter att terrororganisationen Islamiska staten drevs tillbaka trots att kurdiska grupper stod för en stor del av motståndet mot IS. Många kurder har sedermera förvisats till flyktingläger i nordvästra Syrien.

Till de som drabbas värst av den kurdiska tragedin i Syrien hör kvinnorna. Ett tjugotal syriska och kurdiska människorättsorganisationer skrev i slutet av maj till FN-chefen António Guterres, MR-högkommissarien Michelle Bachelet och ordföranden för FN:s undersökningskommission för Syrien Paulo Pinheiro. I brevet pekar organisationerna på övergrepp mot kurdiska kvinnor, bland annat kidnappning och fängslande. Andra vittnesmål om händelserna talar om bortförande, sexuellt våld och tortyr. Organisationerna kräver bland annat en kommission som undersöker MR-brott och övergrepp i turkiskkontrollerade områden och att Turkiet upphör med sin militära närvaro i Syrien.

– De återkommande rapporterna om MR-övergrepp i norra Syrien måste tas på allvar. Utvecklingen, inte minst för flickor och kvinnor i regionen, understryker behovet av att hela FN-systemet och enskilda medlemsländer engagerar sig när säkerhetsrådet misslyckas att vidta åtgärder, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN tillsatte när Syrienkriget startade en oberoende kommission med uppdraget att undersöka misstänkta människorättsbrott som begås av parterna i konflikten. Kommissionen har hittills publicerat 20 rapporter som bland annat ligger till grund för säkerhetsrådets agerande. Kommissionen har besökt säkerhetsrådet samt producerat ytterligare material om bland annat könsbaserat våld och barns rättigheter i Syrien. Kommissionens senaste rapport handlar om attacker mot civila och infrastruktur i Idlib.

FN:s särskilda sändebud till Syrien, den norske diplomaten Geir Pedersen, efterträdde i september 2019 svensk-italienske Staffan de Mistura på posten. Pedersen har fortsatt att föra samtal med parterna och bland annat upprepat generalsekreterare Guterres vädjan om eldupphör i ljuset av coronapandemin. Vid en föredragning i juni i säkerhetsrådet framhöll Pedersen att kvinnor i Syrien är särskilt utsatta för utnyttjande och övergrepp.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer