fbpx
10 maj, 2016 / Nyheter

Kräv nytt FN-agerande i Syrien, Wallström!

Utrikesminister Margot Wallström bör kräva en ny och starkare roll för FN:s generalförsamling i Syrienkonflikten när hon talar vid veckans högnivåmöte i New York.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström talar vid ett högnivåmöte om fred och säkerhet i FN:s generalförsamling den 10-11 maj i New York. Generalförsamlingens ordförande Mogens Lykketoft har inbjudit till mötet som behandlar tre FN-rapporter om fredsfrämjande, fredsbyggande och kvinnors roll i fredsprocesser.

Mot bakgrund av den eskalerande situationen och rapporter om krigsbrott i Syrien bör Wallström kräva att generalförsamlingen tar över frågan när nu säkerhetsrådet har misslyckats, menar Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Syrienkonflikten är inne på sitt sjätte år och situationen är värre än någonsin. Båda sidorna i konflikten gör sig skyldiga till krigsbrott och fredssamtalen går trögt. Det finns möjlighet att göra mer men säkerhetsrådet är i hög grad handlingsförlamat. I det här läget bör Sverige och andra länder kräva att Syrienfrågan, inklusive frågor som rör konflikthantering, hanteras i FN:s generalförsamling för att öka trycket på alla inblandade aktörer att åstadkomma en lösning, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet har i sina kommentarer till rapporten från Ban Ki-moons högnivåpanel för FN:s fredsbevarande insatser föreslagit en rad åtgärder som kan stärka det fredsfrämjande arbetet, bland annat att stärka principen skyldighet att skydda. I Syrien är det första steget att möjliggöra sådana insatser och med ett låst säkerhetsråd bör första prioritet vara att hänvisa frågan till generalförsamlingen.

– Att generalförsamlingen agerar i enlighet med FN-förfarandet samverkan för fred (uniting for peace) skulle vara ett sätt att öka trycket på parterna och särskilt Assad-regimen. En möjlighet som säkerhetsrådet inte har velat pröva är att hänvisa misstänkta krigsbrott till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, säger Gabelic.

– Utrikesminister Wallström har sagt sig vara beredd att agera i generalförsamlingen för kvinnor som har utsatts för terrororganisationen Islamiska statens våld. Det är ett av många skäl att kräva att situationen i Syrien och grannländerna sätts överst på generalförsamlingens dagordning, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic besöker i veckan New York och Washington. Han nås på svensk mobiltelefon 070-770 04 18.

Generalförsamlingen har under Syrienkonflikten antagit sex resolutioner: http://www.securitycouncilreport.org/un-documents/search.php?IncludeBlogs=10&limit=15&tag=%22General%20Assembly%20Documents%22+AND+%22Syria%22&ctype=Syria&rtype=General%20Assembly%20Documents&cbtype=syria.

Veckans tematiska högnivåmöte i FN:s generalförsamling ”In a world of risks: A new commitment for peace” http://www.un.org/pga/70/events/hltd-peace-and-security/

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer