fbpx
Foto: UN Photo
6 mars, 2023 / Nyheter

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som hålls i FN, och ca 10 000 deltagare från hela världen väntas komma.

CSW pågår i två veckor, och i fokus står jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter. Det är kvinnokommissionen som har huvudansvaret för policyutvecklingen på området samt att följa upp hur medlemsländerna efterlever sina åtaganden gällande kvinnors rättigheter. Varje år sätts globala mål och åtgärder för att främja jämställdhet formuleras. Årets huvudtema är innovation, tekniska förändringar och utbildning i den digitala tidsåldern som bidrar till jämställdhet och stärker kvinnors och flickors egenmakt.

– Jämställdhetsarbetet och kvinnors och flickors rättigheter ifrågasätts och utmanas sedan länge av konservativa krafter. Redan innan pandemin konstaterades att framsteg på området knappast var att vänta – snarare är den stora uppgiften att försvara vad som redan överenskommits. Pandemin har medfört stora negativa konsekvenser för jämställdhetsprocessen i världen, varför årets kvinnokommission är mycket betydelsefull, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Situationen för världens kvinnor och flickor har på en rad områden försämrats kraftigt under pandemin. Enligt Caroline Rusten, chef på UN Womens nordiska kontor, hade världen 132 år kvar till att uppnå jämställdhet i världen innan Covid-19 bröt ut. Rapporten ”Progress on the Sustainable Development Goals (SDG): The Gender Snapshot 2022” visar att pandemin fått förödande konsekvenser för jämställdhetsarbetet, och att det i nuvarande takt i stället kommer att ta upp emot 286 år. Det är en kraftig tillbakagång, vilket är ett faktum som FN:s medlemsländer har att hantera under CSW. Ett stort antal civilsamhällesrepresentanter är på plats för att ge sin bild och trycka på för förändring, och alla tänkbara ämnen och frågor som rör jämställdhetsområdet kommer att lyftas och diskuteras på olika sätt. Den svenska delegationen till årets kvinnokommission leds av jämställdhetsminister- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer