fbpx
8 juni, 2016 / Nyheter

Kompass avhopp

Att Anders Kompass nu slutar som hög FN-tjänsteman är en allvarlig påminnelse till medlemsstaterna om vikten av FN-reformer och transparens, säger Svenska FN-förbundet.

Den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass har meddelat att han nu avslutar sin tjänst som avdelningschef vid kontoret för mänskliga rättigheter i Genève. Kompass är enligt brittiska The Guardian, som har följt FN-svensken de senaste åren, trött på den straffrihet som råder för personer som missbrukat sin maktställning och att ledande FN-företrädare inte tagit sitt ansvar.

– Att FN nu förlorar en kompetent och engagerad medarbetare är en stark signal till medlemsstaterna, inklusive Sverige, att ta frågan om FN-reformering på större allvar. Det handlar både om att FN-anställda ska kunna larma om missförhållanden utan att riskera repressalier och att de återkommande rapporterna om sexuella övergrepp som begås av FN-personal i fält leder till skärpta åtgärder, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Sveriges regering bör inom ramen för kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd betona vikten av en effektiv, transparent och väl fungerande världsorganisation som alltid är ett stöd för världens mest utsatta. Medlemsstaterna måste göra mer för att lagföra och straffa FN-personal som gör sig skyldig till övergrepp, men ansvaret för FN:s agerande ligger även hos generalsekreterare Ban Ki-moon och FN:s ledning, säger Aleksander Gabelic.

Anders Kompass mottog tidigare i år utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid en ceremoni på FN-förbundets kansli i Stockholm. Kompass har av tre utredningar friats från anklagelser om felaktigt agerande i samband med att han informerade Frankrikes regering om misstänkta övergrepp begångna av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer