fbpx
8 juni, 2016 / Nyheter

Kompass avhopp

Att Anders Kompass nu slutar som hög FN-tjänsteman är en allvarlig påminnelse till medlemsstaterna om vikten av FN-reformer och transparens, säger Svenska FN-förbundet.

Den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass har meddelat att han nu avslutar sin tjänst som avdelningschef vid kontoret för mänskliga rättigheter i Genève. Kompass är enligt brittiska The Guardian, som har följt FN-svensken de senaste åren, trött på den straffrihet som råder för personer som missbrukat sin maktställning och att ledande FN-företrädare inte tagit sitt ansvar.

– Att FN nu förlorar en kompetent och engagerad medarbetare är en stark signal till medlemsstaterna, inklusive Sverige, att ta frågan om FN-reformering på större allvar. Det handlar både om att FN-anställda ska kunna larma om missförhållanden utan att riskera repressalier och att de återkommande rapporterna om sexuella övergrepp som begås av FN-personal i fält leder till skärpta åtgärder, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Sveriges regering bör inom ramen för kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd betona vikten av en effektiv, transparent och väl fungerande världsorganisation som alltid är ett stöd för världens mest utsatta. Medlemsstaterna måste göra mer för att lagföra och straffa FN-personal som gör sig skyldig till övergrepp, men ansvaret för FN:s agerande ligger även hos generalsekreterare Ban Ki-moon och FN:s ledning, säger Aleksander Gabelic.

Anders Kompass mottog tidigare i år utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid en ceremoni på FN-förbundets kansli i Stockholm. Kompass har av tre utredningar friats från anklagelser om felaktigt agerande i samband med att han informerade Frankrikes regering om misstänkta övergrepp begångna av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer