Att Anders Kompass nu slutar som hög FN-tjänsteman är en allvarlig påminnelse till medlemsstaterna om vikten av FN-reformer och transparens, säger Svenska FN-förbundet.
Den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass har meddelat att han nu avslutar sin tjänst som avdelningschef vid kontoret för mänskliga rättigheter i Genève. Kompass är enligt brittiska The Guardian, som har följt FN-svensken de senaste åren, trött på den straffrihet som råder för personer som missbrukat sin maktställning och att ledande FN-företrädare inte tagit sitt ansvar.
– Att FN nu förlorar en kompetent och engagerad medarbetare är en stark signal till medlemsstaterna, inklusive Sverige, att ta frågan om FN-reformering på större allvar. Det handlar både om att FN-anställda ska kunna larma om missförhållanden utan att riskera repressalier och att de återkommande rapporterna om sexuella övergrepp som begås av FN-personal i fält leder till skärpta åtgärder, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
– Sveriges regering bör inom ramen för kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd betona vikten av en effektiv, transparent och väl fungerande världsorganisation som alltid är ett stöd för världens mest utsatta. Medlemsstaterna måste göra mer för att lagföra och straffa FN-personal som gör sig skyldig till övergrepp, men ansvaret för FN:s agerande ligger även hos generalsekreterare Ban Ki-moon och FN:s ledning, säger Aleksander Gabelic.
Anders Kompass mottog tidigare i år utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid en ceremoni på FN-förbundets kansli i Stockholm. Kompass har av tre utredningar friats från anklagelser om felaktigt agerande i samband med att han informerade Frankrikes regering om misstänkta övergrepp begångna av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken.
09 oktober, 2024 / Världshorisont
Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett
Läs mer07 oktober, 2024 / Nyheter
Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.
Läs mer04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer