fbpx
8 juni, 2016 / Nyheter

Kompass avhopp

Att Anders Kompass nu slutar som hög FN-tjänsteman är en allvarlig påminnelse till medlemsstaterna om vikten av FN-reformer och transparens, säger Svenska FN-förbundet.

Den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass har meddelat att han nu avslutar sin tjänst som avdelningschef vid kontoret för mänskliga rättigheter i Genève. Kompass är enligt brittiska The Guardian, som har följt FN-svensken de senaste åren, trött på den straffrihet som råder för personer som missbrukat sin maktställning och att ledande FN-företrädare inte tagit sitt ansvar.

– Att FN nu förlorar en kompetent och engagerad medarbetare är en stark signal till medlemsstaterna, inklusive Sverige, att ta frågan om FN-reformering på större allvar. Det handlar både om att FN-anställda ska kunna larma om missförhållanden utan att riskera repressalier och att de återkommande rapporterna om sexuella övergrepp som begås av FN-personal i fält leder till skärpta åtgärder, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Sveriges regering bör inom ramen för kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd betona vikten av en effektiv, transparent och väl fungerande världsorganisation som alltid är ett stöd för världens mest utsatta. Medlemsstaterna måste göra mer för att lagföra och straffa FN-personal som gör sig skyldig till övergrepp, men ansvaret för FN:s agerande ligger även hos generalsekreterare Ban Ki-moon och FN:s ledning, säger Aleksander Gabelic.

Anders Kompass mottog tidigare i år utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid en ceremoni på FN-förbundets kansli i Stockholm. Kompass har av tre utredningar friats från anklagelser om felaktigt agerande i samband med att han informerade Frankrikes regering om misstänkta övergrepp begångna av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer