8 juni, 2016 / Nyheter

Kompass avhopp

Att Anders Kompass nu slutar som hög FN-tjänsteman är en allvarlig påminnelse till medlemsstaterna om vikten av FN-reformer och transparens, säger Svenska FN-förbundet.

Den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass har meddelat att han nu avslutar sin tjänst som avdelningschef vid kontoret för mänskliga rättigheter i Genève. Kompass är enligt brittiska The Guardian, som har följt FN-svensken de senaste åren, trött på den straffrihet som råder för personer som missbrukat sin maktställning och att ledande FN-företrädare inte tagit sitt ansvar.

– Att FN nu förlorar en kompetent och engagerad medarbetare är en stark signal till medlemsstaterna, inklusive Sverige, att ta frågan om FN-reformering på större allvar. Det handlar både om att FN-anställda ska kunna larma om missförhållanden utan att riskera repressalier och att de återkommande rapporterna om sexuella övergrepp som begås av FN-personal i fält leder till skärpta åtgärder, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Sveriges regering bör inom ramen för kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd betona vikten av en effektiv, transparent och väl fungerande världsorganisation som alltid är ett stöd för världens mest utsatta. Medlemsstaterna måste göra mer för att lagföra och straffa FN-personal som gör sig skyldig till övergrepp, men ansvaret för FN:s agerande ligger även hos generalsekreterare Ban Ki-moon och FN:s ledning, säger Aleksander Gabelic.

Anders Kompass mottog tidigare i år utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid en ceremoni på FN-förbundets kansli i Stockholm. Kompass har av tre utredningar friats från anklagelser om felaktigt agerande i samband med att han informerade Frankrikes regering om misstänkta övergrepp begångna av fredsfrämjande personal i Centralafrikanska republiken.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer