fbpx
Rohingyer i flyktingläger i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA Bangladesh
27 augusti, 2018 / Nyheter

Klarspråk från FN om folkmord i Myanmar

Efter att en FN-utredning dragit slutsatsen att folkmord har begåtts i Myanmar bör Sverige under återstoden av sitt rådsmedlemskap kräva att frågan hänvisas till ICC.

Svenska FN-förbundet har länge och med stigande oro har följt utvecklingen i Myanmar. Sedan i höstas har förbundet vid flera tillfällen bland annat i sina kontakter med den svenska utrikesförvaltningen påtalat att fördrivningen av landets rohingyabefolkning utgör folkmord.

En oberoende utredning har på nu uppdrag FN presenterat sina slutsatser om det gångna årets händelser i Myanmar. Utredarna slår fast att landets militär har gjort sig skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten genom sina attacker mot folkgruppen rohingya.

– För rohingyernas skull är det välkommet att också FN:s utredare har dragit denna slutsats. Nu krävs uppföljning i form av utredning och juridiskt ansvarsutkrävande. Att hitta kompetenta och oberoende domstolar i regionen är svårt. Därför måste misstänkta ärenden hänvisas till Internationella brottmålsdomstolen, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Hänvisning av misstänkta folkrättsbrott till Internationella brottmålsdomstolen kräver beslut i FN:s säkerhetsråd. Sverige finns i ytterligare fyra månader i rådet.

– Regeringen bör agera i rådet genom att officiellt be om en omröstning för hänvisning av fallet till Internationella brottsmålsdomstolen om inte Myanmar självmant ställer sig under domstolens jurisdiktion. Folkmordskonventionen är internationell lag som kräver rådets agerande. Att inte agera eller stoppa ett agerande bryter mot rådets syfte, urholkar internationell lag och skickar signalen att massmord kan begås utan påföljd. Allt detta bör Sverige understryka för rådsmedlemmarna, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet vill också se en FN-ledd och oberoende sannings- och försoningskommission i likhet med den som inrättades för Rwanda.

FN-förbundet berättade i helgen på årsdagen av fördrivningen av rohinygafolket om FN:s humanitära arbete i flyktinglägret i Cox’s Bazar, Bangladesh.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera
dig för en bättre värld

Bli medlem >

Senaste nytt

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer