fbpx
16 november, 2016 / Nyheter

Kenya lämnar FN i Sydsudan

Kenya återkallar sitt truppbidrag till FN-insatsen i Sydsudan efter att den kenyanske befälhavaren avskedats av Ban Ki-moon.

Förra veckan inledde Kenya tillbakadragandet av sina trupper från FN-insatsen UNMISS i Sydsudan. Agerandet är en protest mot att insatsens kenyanske befälhavare generallöjtnant Johnson Mogoa Kimani Ondieki nyligen avskedades av FN-chefen Ban Ki-moon.

Avskedandet kom efter att en oberoende undersökning funnit allvarliga brister i UNMISS respons på det våld som bröt ut i Sydsudans huvudstad Juba under sommaren. Våldsamheterna ledde till minst 70 dödsfall varav fler än 20 var internflyktingar inom insatsens skyddszoner för civila.

Kenyanska representanter menar att UNMISS lider av systematiska och strukturella problem vilket har lett till att insatsen inte har kunnat skydda civila. Kenya menar vidare att avskedandet av generallöjtnanten innebär att skulden läggs på en individ. Man meddelar också att man kommer fortsätta bidra till de andra fredsinsatser man för närvarande är involverad i.

– Händelseutvecklingen i flera FN-insatser i Afrika understryker behovet av dels kvalitetssäkring, dels bredare rekrytering. Inte minst bör västeuropeiska länder i högre grad erbjuda truppbidrag till FN:s fredsfrämjande insatser på kontinenten, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Kenya har bidragit med över 1 000 soldater till UNMISS, vilket motsvarar nästan en tiondel av den totala styrkan på drygt 12 000 soldater.

Läs mer om FN-insatsen i Sydsudan på UN News.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer