fbpx
16 november, 2016 / Nyheter

Kenya lämnar FN i Sydsudan

Kenya återkallar sitt truppbidrag till FN-insatsen i Sydsudan efter att den kenyanske befälhavaren avskedats av Ban Ki-moon.

Förra veckan inledde Kenya tillbakadragandet av sina trupper från FN-insatsen UNMISS i Sydsudan. Agerandet är en protest mot att insatsens kenyanske befälhavare generallöjtnant Johnson Mogoa Kimani Ondieki nyligen avskedades av FN-chefen Ban Ki-moon.

Avskedandet kom efter att en oberoende undersökning funnit allvarliga brister i UNMISS respons på det våld som bröt ut i Sydsudans huvudstad Juba under sommaren. Våldsamheterna ledde till minst 70 dödsfall varav fler än 20 var internflyktingar inom insatsens skyddszoner för civila.

Kenyanska representanter menar att UNMISS lider av systematiska och strukturella problem vilket har lett till att insatsen inte har kunnat skydda civila. Kenya menar vidare att avskedandet av generallöjtnanten innebär att skulden läggs på en individ. Man meddelar också att man kommer fortsätta bidra till de andra fredsinsatser man för närvarande är involverad i.

– Händelseutvecklingen i flera FN-insatser i Afrika understryker behovet av dels kvalitetssäkring, dels bredare rekrytering. Inte minst bör västeuropeiska länder i högre grad erbjuda truppbidrag till FN:s fredsfrämjande insatser på kontinenten, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Kenya har bidragit med över 1 000 soldater till UNMISS, vilket motsvarar nästan en tiondel av den totala styrkan på drygt 12 000 soldater.

Läs mer om FN-insatsen i Sydsudan på UN News.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer