28 mars, 2017 / Nyheter

Kärnvapenförhandlingar

Svenska FN-förbundet närvarar vid FN-förhandlingarna om ett förbud mot kärnvapen i New York i veckan.

FN:s generalförsamling beslutade i höstas att förhandlingar om ett kärnvapenförbud ska hållas under 2017. I veckan startar en första förhandlingsrunda då de deltagande staterna får möjlighet att framföra sina förslag på vad som bör ingå i förbudet och hur det bör utformas.

Svenska FN-förbundet är på plats i New York under veckan och kommer att besöka förhandlingarna. Förbundsordförande Aleksander Gabelic välkomnar att arbetet påbörjas och framhåller två komponenter.

– För att ett avtal ska bli trovärdigt måste det innehålla konkreta möjligheter att kontrollera att länderna håller sina löften om att inte ha kärnvapen. Vi vill också se ett totalförbud mot utplacering av kärnvapen utanför kärnvapenstaternas egna territorier, säger Aleksander Gabelic.

Förhandlingarna i New York samlar över 100 länder men inga kärnvapenstater deltar. Utifrån veckans diskussioner kommer ett utkast på ett förbudsavtal att presenteras senare under våren. Med detta utkast som grund hålls en andra förhandlingsrunda mellan den 15 juni och den 7 juli. Om ett avtal inte nåtts den 7 juli kan FN:s generalförsamling besluta om ytterligare förhandlingar.

Svenska FN-förbundet och flera andra civilsamhällsorganisationer skrev den 14 februari på Aftonbladet Debatt om behovet av ett kärnvapenförbud.

Följ förhandlingarna hos Internationella kampanjen mot kärnvapen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer