fbpx
28 mars, 2017 / Nyheter

Kärnvapenförhandlingar

Svenska FN-förbundet närvarar vid FN-förhandlingarna om ett förbud mot kärnvapen i New York i veckan.

FN:s generalförsamling beslutade i höstas att förhandlingar om ett kärnvapenförbud ska hållas under 2017. I veckan startar en första förhandlingsrunda då de deltagande staterna får möjlighet att framföra sina förslag på vad som bör ingå i förbudet och hur det bör utformas.

Svenska FN-förbundet är på plats i New York under veckan och kommer att besöka förhandlingarna. Förbundsordförande Aleksander Gabelic välkomnar att arbetet påbörjas och framhåller två komponenter.

– För att ett avtal ska bli trovärdigt måste det innehålla konkreta möjligheter att kontrollera att länderna håller sina löften om att inte ha kärnvapen. Vi vill också se ett totalförbud mot utplacering av kärnvapen utanför kärnvapenstaternas egna territorier, säger Aleksander Gabelic.

Förhandlingarna i New York samlar över 100 länder men inga kärnvapenstater deltar. Utifrån veckans diskussioner kommer ett utkast på ett förbudsavtal att presenteras senare under våren. Med detta utkast som grund hålls en andra förhandlingsrunda mellan den 15 juni och den 7 juli. Om ett avtal inte nåtts den 7 juli kan FN:s generalförsamling besluta om ytterligare förhandlingar.

Svenska FN-förbundet och flera andra civilsamhällsorganisationer skrev den 14 februari på Aftonbladet Debatt om behovet av ett kärnvapenförbud.

Följ förhandlingarna hos Internationella kampanjen mot kärnvapen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer