fbpx
28 mars, 2017 / Nyheter

Kärnvapenförhandlingar

Svenska FN-förbundet närvarar vid FN-förhandlingarna om ett förbud mot kärnvapen i New York i veckan.

FN:s generalförsamling beslutade i höstas att förhandlingar om ett kärnvapenförbud ska hållas under 2017. I veckan startar en första förhandlingsrunda då de deltagande staterna får möjlighet att framföra sina förslag på vad som bör ingå i förbudet och hur det bör utformas.

Svenska FN-förbundet är på plats i New York under veckan och kommer att besöka förhandlingarna. Förbundsordförande Aleksander Gabelic välkomnar att arbetet påbörjas och framhåller två komponenter.

– För att ett avtal ska bli trovärdigt måste det innehålla konkreta möjligheter att kontrollera att länderna håller sina löften om att inte ha kärnvapen. Vi vill också se ett totalförbud mot utplacering av kärnvapen utanför kärnvapenstaternas egna territorier, säger Aleksander Gabelic.

Förhandlingarna i New York samlar över 100 länder men inga kärnvapenstater deltar. Utifrån veckans diskussioner kommer ett utkast på ett förbudsavtal att presenteras senare under våren. Med detta utkast som grund hålls en andra förhandlingsrunda mellan den 15 juni och den 7 juli. Om ett avtal inte nåtts den 7 juli kan FN:s generalförsamling besluta om ytterligare förhandlingar.

Svenska FN-förbundet och flera andra civilsamhällsorganisationer skrev den 14 februari på Aftonbladet Debatt om behovet av ett kärnvapenförbud.

Följ förhandlingarna hos Internationella kampanjen mot kärnvapen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer