fbpx
6 mars, 2015 / Nyheter

Lövin lyfte fram feministisk utrikespolitik

På bilden syns biståndsminister Isabella Lövin (tv) och FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Inför kvinnodagen den 8 mars anordnade FN-förbundet den 6 mars seminariet ”Jämställdhet – nyckeln till utveckling” med biståndsminister Isabella Lövin. FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin inledde seminariet följt av ordförande Aleksander Gabelic som introducerade dagens tema.

Isabella Lövin lyfte fram Sveriges feministiska utrikespolitik och vilken betydelse jämställdhet har för ekonomisk och social utveckling. Hon betonade att jämställdhet inte är en mjuk fråga, det är en fråga om liv och död och en katalysator för att utrota fattigdom.

Biståndsministern ser den nya post 2015-agendan som en unik chans för världens länder att gemensamt formulera nya mål till 2030. Hon poängterade att mål 5 om jämställdhet är viktig för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Hon tog även upp betydelsen av att involvera både kvinnor och män och avslutade med att påtala att arbetet för jämställdhet är en gemensam uppgift som alla vinner på.

Efter biståndsministerns tal med efterföljande frågor hölls ett panelsamtal med engagerade representanter från olika organisationer som gav sina rekommendationer inför den nya post 2015-agendan.

Ställ dig bakom FN-förbundets krav inför kvinnodagen

Se intervju med biståndsminister Isabella Lövin

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer