6 mars, 2015 / Nyheter

Lövin lyfte fram feministisk utrikespolitik

På bilden syns biståndsminister Isabella Lövin (tv) och FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Inför kvinnodagen den 8 mars anordnade FN-förbundet den 6 mars seminariet ”Jämställdhet – nyckeln till utveckling” med biståndsminister Isabella Lövin. FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin inledde seminariet följt av ordförande Aleksander Gabelic som introducerade dagens tema.

Isabella Lövin lyfte fram Sveriges feministiska utrikespolitik och vilken betydelse jämställdhet har för ekonomisk och social utveckling. Hon betonade att jämställdhet inte är en mjuk fråga, det är en fråga om liv och död och en katalysator för att utrota fattigdom.

Biståndsministern ser den nya post 2015-agendan som en unik chans för världens länder att gemensamt formulera nya mål till 2030. Hon poängterade att mål 5 om jämställdhet är viktig för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Hon tog även upp betydelsen av att involvera både kvinnor och män och avslutade med att påtala att arbetet för jämställdhet är en gemensam uppgift som alla vinner på.

Efter biståndsministerns tal med efterföljande frågor hölls ett panelsamtal med engagerade representanter från olika organisationer som gav sina rekommendationer inför den nya post 2015-agendan.

Ställ dig bakom FN-förbundets krav inför kvinnodagen

Se intervju med biståndsminister Isabella Lövin

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer