fbpx
Internationella brottmålsdomstolen i Haag, Nederländerna. Foto: UN Photo/Rick Bajornas.
15 mars, 2019 / Nyheter

IS-terrorister ska ha kännbara straff

Inga IS-terrorister ska undkomma straff och världens länder måste säkra likvärdig behandling, säger FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson på årsdagen av Syrienkonflikten den 15 mars.

Uttalande av Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson på årsdagen av Syrienkonflikten den 15 mars:

Ingen vet var terrorn drabbar härnäst. Därför måste världens länder ha en gemensam strategi mot den internationella terrorismen. Ingen som ägnar sig åt terrorverksamhet ska kunna göra det ostraffat oavsett var dåden genomförs. FN upprättade i juni 2017 ett kontor för anti-terrorism med uppgift att leda världssamfundets arbete och ge medlemsländerna stöd i arbetet mot terrorism.

FN:s arbete för att försvara människovärdet har en lång och stolt historia. Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, de nio kärnkonventionerna, granskningen av medlemsländerna och samarbetet med frivilligorganisationer när regeringarna ska bedömas – allt detta är historiska framgångar som måste försvaras och upprätthållas.

FN har en viktig roll även i försvaret för folkrätten. FN:s krigsbrottskommission samlade bevis inför Nürnbergrättegångarna. FN ledde tribunalen mot misstänkta efter Balkan-krigen på 1990-talet. Krigsförbrytare i bland annat Kambodja, Sierra Leone och Rwanda har fått sina straff i FN-ledda eller FN-stödda domstolar.

FN:s råd för mänskliga rättigheter inrättade redan 2011 en undersökningskommission för Syrien som har publicerat en lång rad rapporter om de övergrepp som har begåtts under kriget. Generalförsamlingen beslutade 2016 att FN:s internationella, opartiska och oberoende undersökningsmekanism (IIIM) ska vara behjälplig i utredningar och åtal mot personer som har gjort sig skyldiga till de grövsta brotten under Syrienkriget.

När nu Islamiska staten har fallit står världen inför uppgiften att åtala, döma och straffa medlemmar i terrororganisationen. Det är en omfattande uppgift som kräver stora resurser, bevisinhämtning och samarbete mellan världens länder.

Internationella brottmålsdomstolen ICC skapades för att åtala och döma i mål som rör krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord. Domstolen har en naturlig uppgift att utreda och åtala ledande personer inom IS och företrädare för stater. Av praktiska och politiska skäl är det dock inte troligt att ICC kommer att spela en huvudroll i rättsskipningen efter Syrienkonflikten. Det förutsätter nämligen att FN:s säkerhetsråd är behjälpligt och att Ryssland och Kina inte fortsätter att lägga sitt veto.

Världens länder måste därför arbeta med flera parallella spår. Till dessa hör en internationell tribunal under FN:s ledning som kan placeras antingen nära de andra internationella domstolarna i Haag eller i något av länderna i regionen. Här kan, i det fall säkerhetsrådet inte vill agera, FN:s generalförsamling agera. Ett tredje spår är rättsskipning i FN:s medlemsländer. Det förutsätter att länderna dels påskyndar det nationella lagstiftningsarbetet, dels säkerställer att berörda myndigheter har beredskap att hantera hot som kan uppkomma när IS-terrorister och deras familjer åter sätter sin fot på europeisk mark.

FN-principen skyldighet att skydda, som tillkom för att stärka mänsklig säkerhet i konflikter, lägger vikt vid ansvarsutkrävande. Oavsett vilka vägar man väljer måste de som är skyldiga till Islamiska statens fruktansvärda dåd åtalas, dömas och straffas. Alla misstänkta måste få samma behandling och de straff som utdöms för personer som befinns skyldiga ska vara kännbara med tanke på de grymma dåd som IS har gjort sig skyldigt till.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer