fbpx
Bild: Unsplash/Artin Bakhan.
5 oktober, 2022 / Nyheter

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

En hel värld upprörs över den iranska regimens våldsanvändning mot de demonstrationer som hållits i landet efter 22-åriga Mahsa Aminis död i häkte där hon placerades för brott mot den islamiska republikens klädkod.

Samtidigt som folkliga manifestationer genomförs till stöd för Irans kvinnor har FN fördömt våldshandlingarna. FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève har efterlyst en snabb och opartisk utredning av Mahsa Aminis död. FN-chefen António Guterres har uttryckt ökande oro över våldet som drabbar även kvinnor och barn.

De folkliga reaktionerna och FN:s agerande måste få medlemsländernas uttryckliga stöd, säger Svenska FN-förbundet.

– Trycket på Iran måste öka. FN:s medlemmar inklusive Sverige måste kräva att Iran respekterar kvinnors och flickors rättigheter samt i enlighet med FN-konventioner om de mänskliga rättigheterna säkerställer åsikts-, yttrande-, och mötesfrihet i landet, säger förbundsordförande Annelie Börjesson.

FN-förbundet, som är en medlemsorganisation och del av en global FN-rörelse, har välkomnat FN-kravet på utredning och krävt att ansvariga ställs till svars.

– Folkliga krav på grundläggande mänskliga rättigheter måste få genomslag i det multilaterala samarbetet. Världens regeringar måste, i ord och i handling, visa sitt stöd för kvinnor som tar av sig slöjan i Iran, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet har under många år arbetat aktivt för flickors och kvinnors rättigheter och mot hedersförtryck som drabbar flickor och kvinnor i hela världen. Tillsammans med en rad andra organisationer drev förbundet fram det förbud mot barnäktenskap i Sverige som trädde i kraft den 1 januari 2019. Förbundet verkar i samarbete med FN också för stärkt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer