fbpx
Bild: Unsplash/Artin Bakhan.
5 oktober, 2022 / Nyheter

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

En hel värld upprörs över den iranska regimens våldsanvändning mot de demonstrationer som hållits i landet efter 22-åriga Mahsa Aminis död i häkte där hon placerades för brott mot den islamiska republikens klädkod.

Samtidigt som folkliga manifestationer genomförs till stöd för Irans kvinnor har FN fördömt våldshandlingarna. FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève har efterlyst en snabb och opartisk utredning av Mahsa Aminis död. FN-chefen António Guterres har uttryckt ökande oro över våldet som drabbar även kvinnor och barn.

De folkliga reaktionerna och FN:s agerande måste få medlemsländernas uttryckliga stöd, säger Svenska FN-förbundet.

– Trycket på Iran måste öka. FN:s medlemmar inklusive Sverige måste kräva att Iran respekterar kvinnors och flickors rättigheter samt i enlighet med FN-konventioner om de mänskliga rättigheterna säkerställer åsikts-, yttrande-, och mötesfrihet i landet, säger förbundsordförande Annelie Börjesson.

FN-förbundet, som är en medlemsorganisation och del av en global FN-rörelse, har välkomnat FN-kravet på utredning och krävt att ansvariga ställs till svars.

– Folkliga krav på grundläggande mänskliga rättigheter måste få genomslag i det multilaterala samarbetet. Världens regeringar måste, i ord och i handling, visa sitt stöd för kvinnor som tar av sig slöjan i Iran, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet har under många år arbetat aktivt för flickors och kvinnors rättigheter och mot hedersförtryck som drabbar flickor och kvinnor i hela världen. Tillsammans med en rad andra organisationer drev förbundet fram det förbud mot barnäktenskap i Sverige som trädde i kraft den 1 januari 2019. Förbundet verkar i samarbete med FN också för stärkt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer