fbpx
Bild: Unsplash/Artin Bakhan.
5 oktober, 2022 / Nyheter

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

En hel värld upprörs över den iranska regimens våldsanvändning mot de demonstrationer som hållits i landet efter 22-åriga Mahsa Aminis död i häkte där hon placerades för brott mot den islamiska republikens klädkod.

Samtidigt som folkliga manifestationer genomförs till stöd för Irans kvinnor har FN fördömt våldshandlingarna. FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève har efterlyst en snabb och opartisk utredning av Mahsa Aminis död. FN-chefen António Guterres har uttryckt ökande oro över våldet som drabbar även kvinnor och barn.

De folkliga reaktionerna och FN:s agerande måste få medlemsländernas uttryckliga stöd, säger Svenska FN-förbundet.

– Trycket på Iran måste öka. FN:s medlemmar inklusive Sverige måste kräva att Iran respekterar kvinnors och flickors rättigheter samt i enlighet med FN-konventioner om de mänskliga rättigheterna säkerställer åsikts-, yttrande-, och mötesfrihet i landet, säger förbundsordförande Annelie Börjesson.

FN-förbundet, som är en medlemsorganisation och del av en global FN-rörelse, har välkomnat FN-kravet på utredning och krävt att ansvariga ställs till svars.

– Folkliga krav på grundläggande mänskliga rättigheter måste få genomslag i det multilaterala samarbetet. Världens regeringar måste, i ord och i handling, visa sitt stöd för kvinnor som tar av sig slöjan i Iran, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet har under många år arbetat aktivt för flickors och kvinnors rättigheter och mot hedersförtryck som drabbar flickor och kvinnor i hela världen. Tillsammans med en rad andra organisationer drev förbundet fram det förbud mot barnäktenskap i Sverige som trädde i kraft den 1 januari 2019. Förbundet verkar i samarbete med FN också för stärkt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer