fbpx
4 juni, 2022 / Nyheter

Intensiv vecka för miljön

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

FN:s högnivåmöte Stockholm +50 – med Sveriges regering som värd och exakt 50 år efter FN:s första konferens om mänsklig miljö – avslutades på fredagen. Det var kulmen på en intensiv vecka med debatt om hur världens regeringar ska fås att ta sitt ansvar för en hållbar framtid för sina befolkningar.

Under Stockholm +50 har, vid sidan av anföranden av FN-chefen António Guterres och representanter för världens regeringar, ungdomsdelegater, USA:s klimatsändebud John Kerry och en lång rad andra gjort sina röster hörda. Svenska FN-förbundet närvarade på Stockholmsmässan i Älvsjö med en fem personer stark delegation under ledning av förbundsordförande Annelie Börjesson.

FN-förbundet laddade upp inför Stockholm +50 genom att uppmärksamma flera klimat- och miljörelaterade FN-dagar under våren och genom att bjuda in till arrangemanget Peoples’ Perspective i Kulturhuset i Stockholm. Under två dagar samlades företrädare för den svenska och internationella FN-rörelsen för att lyssna på experter, gräsrötter, politiker, aktivister, musiker och många andra som bidrog till att öka både kunskapen om och engagemanget för klimat- och miljöfrågorna.

– Med Peoples’ Perspective och andra aktiviteter har vi gjort en rejäl nysatsning på klimat- och miljöfrågorna. Konferenser som Stockholm +50 visar att FN är den enda mötesplatsen för gemensamma beslut i en av mänsklighetens ödesfrågor. Nu måste vi gå från ord till handling – och vi fortsätter arbetet för att våra regeringar ska göra vad som krävs för att hantera utmaningarna, säger Annelie Börjesson.

Se Peoples’ Perspective på FN-förbundets Youtube-kanal.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer