4 juni, 2022 / Nyheter

Intensiv vecka för miljön

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

FN:s högnivåmöte Stockholm +50 – med Sveriges regering som värd och exakt 50 år efter FN:s första konferens om mänsklig miljö – avslutades på fredagen. Det var kulmen på en intensiv vecka med debatt om hur världens regeringar ska fås att ta sitt ansvar för en hållbar framtid för sina befolkningar.

Under Stockholm +50 har, vid sidan av anföranden av FN-chefen António Guterres och representanter för världens regeringar, ungdomsdelegater, USA:s klimatsändebud John Kerry och en lång rad andra gjort sina röster hörda. Svenska FN-förbundet närvarade på Stockholmsmässan i Älvsjö med en fem personer stark delegation under ledning av förbundsordförande Annelie Börjesson.

FN-förbundet laddade upp inför Stockholm +50 genom att uppmärksamma flera klimat- och miljörelaterade FN-dagar under våren och genom att bjuda in till arrangemanget Peoples’ Perspective i Kulturhuset i Stockholm. Under två dagar samlades företrädare för den svenska och internationella FN-rörelsen för att lyssna på experter, gräsrötter, politiker, aktivister, musiker och många andra som bidrog till att öka både kunskapen om och engagemanget för klimat- och miljöfrågorna.

– Med Peoples’ Perspective och andra aktiviteter har vi gjort en rejäl nysatsning på klimat- och miljöfrågorna. Konferenser som Stockholm +50 visar att FN är den enda mötesplatsen för gemensamma beslut i en av mänsklighetens ödesfrågor. Nu måste vi gå från ord till handling – och vi fortsätter arbetet för att våra regeringar ska göra vad som krävs för att hantera utmaningarna, säger Annelie Börjesson.

Se Peoples’ Perspective på FN-förbundets Youtube-kanal.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer