8 december, 2017 / Nyheter

”Integrerat arbete krävs för att nå globala mål”

Sofia Herrström besökte FN-förbundets seminarium om mänskliga rättigheter och Agenda 2030 på fredagen. För att nå de globala målen krävs mer integration mellan olika aktörer, menar hon.

Svenska FN-förbundet arrangerade på fredagen ett seminarium på Myntkabinettet inför FN:s dag för mänskliga rättigheter den 10 december. Under rubriken ”Mänskliga rättigheter i Agenda 2030 – vilka utmaningar finns för Sverige?” diskuterade en panel bestående av Anissa Mohammad, länsstyrelsen i Östergötland, Parul Sharma, regeringens Agenda 2030-delegation, Kajsa Törnqvist Netz, Migrationsverket, och Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, utmaningar och möjligheter i arbetet för att nå de globala målen. Eva Grambye, internationell chef vid det danska institutet för mänskliga rättigheter, inledde genom att berätta om erfarenheterna från institutet.

Paneldiskussionen kretsade kring förutsättningarna att nå de globala målen i Sverige. I centrum för diskussionen stod mål 5 om jämställdhet och problemen med skadliga traditioner som barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Också den starka Stockholmscentreringen och behovet att få med hela Sveriges befolkning inklusive de så kallade utanförskapsområdena berördes av både paneldeltagare och åhörare.

I publiken fanns bland andra Sofia Herrström som håller med om behovet av mer samlat arbete för att nå de globala målen.

– Vi behöver bli bättre på att integrera de globala målen med mänskliga rättigheter och vi behöver också bli bättre på att integrera målen med varandra och arbeta med målkonflikterna som finns. Vi behöver även arbeta mer integrerat mellan olika aktörer i samhället som mellan civilsamhället och myndigheter, mellan ungdomar och ledare för att vi ska nå målen, säger hon.

Vill du engagera dig för mänskliga rättigheter och Agenda 2030? Bli medlem i dag!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer