fbpx
8 december, 2017 / Nyheter

”Integrerat arbete krävs för att nå globala mål”

Sofia Herrström besökte FN-förbundets seminarium om mänskliga rättigheter och Agenda 2030 på fredagen. För att nå de globala målen krävs mer integration mellan olika aktörer, menar hon.

Svenska FN-förbundet arrangerade på fredagen ett seminarium på Myntkabinettet inför FN:s dag för mänskliga rättigheter den 10 december. Under rubriken ”Mänskliga rättigheter i Agenda 2030 – vilka utmaningar finns för Sverige?” diskuterade en panel bestående av Anissa Mohammad, länsstyrelsen i Östergötland, Parul Sharma, regeringens Agenda 2030-delegation, Kajsa Törnqvist Netz, Migrationsverket, och Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, utmaningar och möjligheter i arbetet för att nå de globala målen. Eva Grambye, internationell chef vid det danska institutet för mänskliga rättigheter, inledde genom att berätta om erfarenheterna från institutet.

Paneldiskussionen kretsade kring förutsättningarna att nå de globala målen i Sverige. I centrum för diskussionen stod mål 5 om jämställdhet och problemen med skadliga traditioner som barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Också den starka Stockholmscentreringen och behovet att få med hela Sveriges befolkning inklusive de så kallade utanförskapsområdena berördes av både paneldeltagare och åhörare.

I publiken fanns bland andra Sofia Herrström som håller med om behovet av mer samlat arbete för att nå de globala målen.

– Vi behöver bli bättre på att integrera de globala målen med mänskliga rättigheter och vi behöver också bli bättre på att integrera målen med varandra och arbeta med målkonflikterna som finns. Vi behöver även arbeta mer integrerat mellan olika aktörer i samhället som mellan civilsamhället och myndigheter, mellan ungdomar och ledare för att vi ska nå målen, säger hon.

Vill du engagera dig för mänskliga rättigheter och Agenda 2030? Bli medlem i dag!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer