fbpx
8 december, 2017 / Nyheter

”Integrerat arbete krävs för att nå globala mål”

Sofia Herrström besökte FN-förbundets seminarium om mänskliga rättigheter och Agenda 2030 på fredagen. För att nå de globala målen krävs mer integration mellan olika aktörer, menar hon.

Svenska FN-förbundet arrangerade på fredagen ett seminarium på Myntkabinettet inför FN:s dag för mänskliga rättigheter den 10 december. Under rubriken ”Mänskliga rättigheter i Agenda 2030 – vilka utmaningar finns för Sverige?” diskuterade en panel bestående av Anissa Mohammad, länsstyrelsen i Östergötland, Parul Sharma, regeringens Agenda 2030-delegation, Kajsa Törnqvist Netz, Migrationsverket, och Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, utmaningar och möjligheter i arbetet för att nå de globala målen. Eva Grambye, internationell chef vid det danska institutet för mänskliga rättigheter, inledde genom att berätta om erfarenheterna från institutet.

Paneldiskussionen kretsade kring förutsättningarna att nå de globala målen i Sverige. I centrum för diskussionen stod mål 5 om jämställdhet och problemen med skadliga traditioner som barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Också den starka Stockholmscentreringen och behovet att få med hela Sveriges befolkning inklusive de så kallade utanförskapsområdena berördes av både paneldeltagare och åhörare.

I publiken fanns bland andra Sofia Herrström som håller med om behovet av mer samlat arbete för att nå de globala målen.

– Vi behöver bli bättre på att integrera de globala målen med mänskliga rättigheter och vi behöver också bli bättre på att integrera målen med varandra och arbeta med målkonflikterna som finns. Vi behöver även arbeta mer integrerat mellan olika aktörer i samhället som mellan civilsamhället och myndigheter, mellan ungdomar och ledare för att vi ska nå målen, säger hon.

Vill du engagera dig för mänskliga rättigheter och Agenda 2030? Bli medlem i dag!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer