fbpx
8 december, 2017 / Nyheter

”Integrerat arbete krävs för att nå globala mål”

Sofia Herrström besökte FN-förbundets seminarium om mänskliga rättigheter och Agenda 2030 på fredagen. För att nå de globala målen krävs mer integration mellan olika aktörer, menar hon.

Svenska FN-förbundet arrangerade på fredagen ett seminarium på Myntkabinettet inför FN:s dag för mänskliga rättigheter den 10 december. Under rubriken ”Mänskliga rättigheter i Agenda 2030 – vilka utmaningar finns för Sverige?” diskuterade en panel bestående av Anissa Mohammad, länsstyrelsen i Östergötland, Parul Sharma, regeringens Agenda 2030-delegation, Kajsa Törnqvist Netz, Migrationsverket, och Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, utmaningar och möjligheter i arbetet för att nå de globala målen. Eva Grambye, internationell chef vid det danska institutet för mänskliga rättigheter, inledde genom att berätta om erfarenheterna från institutet.

Paneldiskussionen kretsade kring förutsättningarna att nå de globala målen i Sverige. I centrum för diskussionen stod mål 5 om jämställdhet och problemen med skadliga traditioner som barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Också den starka Stockholmscentreringen och behovet att få med hela Sveriges befolkning inklusive de så kallade utanförskapsområdena berördes av både paneldeltagare och åhörare.

I publiken fanns bland andra Sofia Herrström som håller med om behovet av mer samlat arbete för att nå de globala målen.

– Vi behöver bli bättre på att integrera de globala målen med mänskliga rättigheter och vi behöver också bli bättre på att integrera målen med varandra och arbeta med målkonflikterna som finns. Vi behöver även arbeta mer integrerat mellan olika aktörer i samhället som mellan civilsamhället och myndigheter, mellan ungdomar och ledare för att vi ska nå målen, säger hon.

Vill du engagera dig för mänskliga rättigheter och Agenda 2030? Bli medlem i dag!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer

Klimatframsteg ljusglimt i en dyster värld

21 december, 2023 / Nyheter

Inför FN:s framtidsmöte måste medlemsländerna värna den regelbaserade världsordningen och möjliggöra en mer fredlig, trygg och rättvis värld, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en betraktelse över FN-året 2023.

Läs mer