fbpx
21 november, 2019 / Nyheter

Improviserade sprängladdningar dödar rekordmånga

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer av minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är dubbelt så många som 2013. Siffrorna framgår av årets Landmine Monitor. 

Rapporten Landmine Monitor, som presenteras på torsdagen, innehåller nyheter och statistik om användningen och skadeverkningarna av personminor och andra explosiva lämningar. Rapporten, som publiceras av Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor (ICBL), redogör för framsteg och motgångar i arbetet mot de livsfarliga minorna.

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer i olyckor med minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är det fjärde året i rad med exceptionellt stort antal olyckor. Antalet incidenter var nästan dubbelt så stort som 2013 då 3 457 olyckor inträffade. Orsaken är väpnade konflikter och storskaligt våld i länder som Afghanistan, Mali, Myanmar (Burma), Nigeria, Syrien och Ukraina.

Merparten av olyckorna under 2018 skedde på grund av hemmagjorda försåtsmineringar. Av offren var 71 procent civila och 54 procent av dem var barn, vilket är en ökning jämfört med föregående år. 

En positiv nyhet är att stödet till minoffer har ökat. Under 2018 var det 44,7 miljoner dollar jämfört med 27,7 miljoner dollar året innan. Rapportförfattarna konstaterar också att normen mot användning av den här typen av vapen förblir stark. 164 stater är anslutna till Ottawafördraget mot minor. Senast, i december 2017, anslöt sig Sri Lanka och Palestina till avtalet.

Under det senaste året har ett enda land använt personminor, nämligen Myanmar (Burma). I sex länder rapporteras personminor ha använts av icke-statliga beväpnade grupper. Från ytterligare sju länder kommer obekräftade rapporter om användning av personminor.

– Det är svårt att få fram statistik för skador till följd av personminor i konflikt och det finns ofta ett mörkertal. Minor drabbar miljoner människor genom att försvåra återvändande efter konflikt. Barn plockar upp de livsfarliga minorna i tron att de är leksaker. Därför är det viktigt att fortsätta att stödja minröjning och utbildning om farorna med minor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, driver projektet Minor som stödjer FN:s minröjningsorganisation Unmas och dess arbete i Irak.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Swisha MINOR och valfritt belopp till 90 05 638!

Ladda ned Landmine Monitor 2019 (pdf-dokument).

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer

Johan Forsell: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras

28 februari, 2023 / Världshorisont

Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.

Läs mer