fbpx
21 november, 2019 / Nyheter

Improviserade sprängladdningar dödar rekordmånga

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer av minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är dubbelt så många som 2013. Siffrorna framgår av årets Landmine Monitor. 

Rapporten Landmine Monitor, som presenteras på torsdagen, innehåller nyheter och statistik om användningen och skadeverkningarna av personminor och andra explosiva lämningar. Rapporten, som publiceras av Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor (ICBL), redogör för framsteg och motgångar i arbetet mot de livsfarliga minorna.

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer i olyckor med minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är det fjärde året i rad med exceptionellt stort antal olyckor. Antalet incidenter var nästan dubbelt så stort som 2013 då 3 457 olyckor inträffade. Orsaken är väpnade konflikter och storskaligt våld i länder som Afghanistan, Mali, Myanmar (Burma), Nigeria, Syrien och Ukraina.

Merparten av olyckorna under 2018 skedde på grund av hemmagjorda försåtsmineringar. Av offren var 71 procent civila och 54 procent av dem var barn, vilket är en ökning jämfört med föregående år. 

En positiv nyhet är att stödet till minoffer har ökat. Under 2018 var det 44,7 miljoner dollar jämfört med 27,7 miljoner dollar året innan. Rapportförfattarna konstaterar också att normen mot användning av den här typen av vapen förblir stark. 164 stater är anslutna till Ottawafördraget mot minor. Senast, i december 2017, anslöt sig Sri Lanka och Palestina till avtalet.

Under det senaste året har ett enda land använt personminor, nämligen Myanmar (Burma). I sex länder rapporteras personminor ha använts av icke-statliga beväpnade grupper. Från ytterligare sju länder kommer obekräftade rapporter om användning av personminor.

– Det är svårt att få fram statistik för skador till följd av personminor i konflikt och det finns ofta ett mörkertal. Minor drabbar miljoner människor genom att försvåra återvändande efter konflikt. Barn plockar upp de livsfarliga minorna i tron att de är leksaker. Därför är det viktigt att fortsätta att stödja minröjning och utbildning om farorna med minor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, driver projektet Minor som stödjer FN:s minröjningsorganisation Unmas och dess arbete i Irak.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Swisha MINOR och valfritt belopp till 90 05 638!

Ladda ned Landmine Monitor 2019 (pdf-dokument).

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer