fbpx
30 oktober, 2019 / Nyheter

Hört från C-kursen i Genève

Danielle och Dino är två av deltagarna i FN-förbundets C-kurs i Genève. Här berättar de om sina intryck efter halva studiebesöket.

Varför valde ni att resa med FN-förbundet till Genève?
Danielle: Efter att jag hade varit på FN-förbundets C-kurs i New York i juni i år blev jag intresserad av att lära mig ännu mer om FN och specifikt om mänskliga rättigheter. Jag brinner för mänskliga rättigheter och besöken på FN-organen i Genève ger mig konkreta verktyg i mitt vidare styrelsearbete i en organisation som arbetar med barns rättigheter.

Dino: Först och främst är jag väldigt samhällsintresserad. Vi lever i en komplex värld och jag känner att jag vill och behöver få en inblick i FN-systemet och i organisationernas arbete för att kunna uttrycka mig och vara med och påverka samhället.

Vilka är era intryck så här långt?

Danielle: Jag har blivit väldigt intresserad och inspirerad att fortsätta arbeta i min ideella organisation och jag har också fått bekräftat att jag valt rätt utbildning. Jag studerar internationella relationer på Stockholms universitet. Världshälsoorganisationen (WHO) har jag aldrig riktigt lagt märke till i Sverige och det var fascinerande att få höra om dess arbete i världen. Det har öppnat mina ögon för de viktiga hälsofrågorna.

Dino: FN är pampigt. Kursen har så här långt gett mig ännu mer insikt i hur mycket lidande som finns dagligen runt om i världen och hur viktigt det är att organisationer engagerar sig och tar ansvar. Jag är personligen engagerad i idrottsrörelsen och därför tyckte jag det var spännande att träffa Internationella arbetsorganisationen (ILO) som framöver kommer att lyfta idrottares villkor och status i samhället.

Hur kommer ni att använda era nya kunskaper?
Danielle: En stor del av mina nya kunskaper kommer jag att applicera på min fortsatta utbildning. Kursen har hjälpt mig att upptäcka vad jag vill specialisera mig inom, nämligen frågor som rör barns och kvinnors rättigheter. Jag ser mycket fram emot morgondagens besök på UNFPA och Unicef.

Dino: Jag tycker att det var mycket intressant att höra om att den privata sektorn allt mer bjuds in till samarbeten med olika FN-organ. Jag kommer att använda mig av kunskapen i olika projekt som jag är engagerad i. Jag är extra nyfiken på besöket hos WFP i morgon eftersom jag läser nutrition på Karolinska institutet. Jag är främst intresserad av hur våra matsystem påverkar miljön.

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer