fbpx
26 januari, 2017 / Nyheter

Hopp om mer stabilt Gambia

Med stöd från FN och Ecowas finns hopp om att Gambias nye president Adama Barrow ska kunna stabilisera läget i landet.

Adama Barrow, Gambias nye president, förväntas anlända till huvudstaden Banjul på torsdagen. Barrow återvänder från Senegal, där han svors in den 19 januari i väntan på att den förre presidenten Yahya Jammeh skulle överlämna makten. Den nye presidenten har fått stöd av den regionala organisationen Ecowas och av FN:s säkerhetsråd som samma dag antog en resolution där man också uppmuntrade Ecowas att med fredliga medel lösa situationen.

– Det fredliga maktskiftet och Ecowas insats visar den viktiga roll som regionala organisationer spelar för demokrati, fred och säkerhet, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Yahya Jammeh var Gambias president i 22 år. Han erkände sig först besegrad efter valet i början av december, men bestred sedan valresultatet. Samarbetsorganisationen Ecowas ställde sig bakom Adama Barrow, och när Jammehs mandatperiod löpte ut meddelade organisationen att man var redo att agera militärt för att tvinga honom från makten. Med stöd av en säkerhetsresolution inleddes ett sista samtal med Jammeh som lämnade presidentämbetet och landet dagen därpå . Barrow har nu uttryckt önskemål om att Ecowas stannar i Gambia under sex månader.

Under hösten fördes en debatt om Gambias medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen, ICC. Den nytillträdde Barrow har sagt att landet ska stanna kvar i ICC under hans ledning.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer