26 januari, 2017 / Nyheter

Hopp om mer stabilt Gambia

Med stöd från FN och Ecowas finns hopp om att Gambias nye president Adama Barrow ska kunna stabilisera läget i landet.

Adama Barrow, Gambias nye president, förväntas anlända till huvudstaden Banjul på torsdagen. Barrow återvänder från Senegal, där han svors in den 19 januari i väntan på att den förre presidenten Yahya Jammeh skulle överlämna makten. Den nye presidenten har fått stöd av den regionala organisationen Ecowas och av FN:s säkerhetsråd som samma dag antog en resolution där man också uppmuntrade Ecowas att med fredliga medel lösa situationen.

– Det fredliga maktskiftet och Ecowas insats visar den viktiga roll som regionala organisationer spelar för demokrati, fred och säkerhet, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Yahya Jammeh var Gambias president i 22 år. Han erkände sig först besegrad efter valet i början av december, men bestred sedan valresultatet. Samarbetsorganisationen Ecowas ställde sig bakom Adama Barrow, och när Jammehs mandatperiod löpte ut meddelade organisationen att man var redo att agera militärt för att tvinga honom från makten. Med stöd av en säkerhetsresolution inleddes ett sista samtal med Jammeh som lämnade presidentämbetet och landet dagen därpå . Barrow har nu uttryckt önskemål om att Ecowas stannar i Gambia under sex månader.

Under hösten fördes en debatt om Gambias medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen, ICC. Den nytillträdde Barrow har sagt att landet ska stanna kvar i ICC under hans ledning.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer