fbpx
26 januari, 2017 / Nyheter

Hopp om mer stabilt Gambia

Med stöd från FN och Ecowas finns hopp om att Gambias nye president Adama Barrow ska kunna stabilisera läget i landet.

Adama Barrow, Gambias nye president, förväntas anlända till huvudstaden Banjul på torsdagen. Barrow återvänder från Senegal, där han svors in den 19 januari i väntan på att den förre presidenten Yahya Jammeh skulle överlämna makten. Den nye presidenten har fått stöd av den regionala organisationen Ecowas och av FN:s säkerhetsråd som samma dag antog en resolution där man också uppmuntrade Ecowas att med fredliga medel lösa situationen.

– Det fredliga maktskiftet och Ecowas insats visar den viktiga roll som regionala organisationer spelar för demokrati, fred och säkerhet, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Yahya Jammeh var Gambias president i 22 år. Han erkände sig först besegrad efter valet i början av december, men bestred sedan valresultatet. Samarbetsorganisationen Ecowas ställde sig bakom Adama Barrow, och när Jammehs mandatperiod löpte ut meddelade organisationen att man var redo att agera militärt för att tvinga honom från makten. Med stöd av en säkerhetsresolution inleddes ett sista samtal med Jammeh som lämnade presidentämbetet och landet dagen därpå . Barrow har nu uttryckt önskemål om att Ecowas stannar i Gambia under sex månader.

Under hösten fördes en debatt om Gambias medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen, ICC. Den nytillträdde Barrow har sagt att landet ska stanna kvar i ICC under hans ledning.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer