fbpx
26 januari, 2017 / Nyheter

Hopp om mer stabilt Gambia

Med stöd från FN och Ecowas finns hopp om att Gambias nye president Adama Barrow ska kunna stabilisera läget i landet.

Adama Barrow, Gambias nye president, förväntas anlända till huvudstaden Banjul på torsdagen. Barrow återvänder från Senegal, där han svors in den 19 januari i väntan på att den förre presidenten Yahya Jammeh skulle överlämna makten. Den nye presidenten har fått stöd av den regionala organisationen Ecowas och av FN:s säkerhetsråd som samma dag antog en resolution där man också uppmuntrade Ecowas att med fredliga medel lösa situationen.

– Det fredliga maktskiftet och Ecowas insats visar den viktiga roll som regionala organisationer spelar för demokrati, fred och säkerhet, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Yahya Jammeh var Gambias president i 22 år. Han erkände sig först besegrad efter valet i början av december, men bestred sedan valresultatet. Samarbetsorganisationen Ecowas ställde sig bakom Adama Barrow, och när Jammehs mandatperiod löpte ut meddelade organisationen att man var redo att agera militärt för att tvinga honom från makten. Med stöd av en säkerhetsresolution inleddes ett sista samtal med Jammeh som lämnade presidentämbetet och landet dagen därpå . Barrow har nu uttryckt önskemål om att Ecowas stannar i Gambia under sex månader.

Under hösten fördes en debatt om Gambias medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen, ICC. Den nytillträdde Barrow har sagt att landet ska stanna kvar i ICC under hans ledning.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer