fbpx
Foto: Heather Mount/Unsplash
25 februari, 2019 / Nyheter

Hög tid att Sverige inrättar en oberoende MR-institution

Den svenska regeringen har skickat ett förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter på remiss. Svenska FN-förbundet har länge förespråkat inrättandet av en oberoende MR-institution i Sverige och välkomnar regeringens konkreta agerande.

Förslaget om en nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institution) i Sverige skickades på remiss den 22 februari. Frågan har länge legat på regeringens bord. Sverige fick redan 2015 rekommendationen att inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. Detta efter en granskning i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Sedan dess har frågan bollats mellan regeringen och riksdagen.

I mars 2018 fick juristen och utredaren Lise Bergh uppdraget att utreda hur en nationell MR-institution kan inrättas. Förslaget inlämnades till regeringen i oktober 2018 och ligger till grund för remitteringen.

Det nya förslaget är att en oberoende MR-institution bildas som en helt ny myndighet under regeringen. Dess uppdrag ska vara att ”följa, undersöka och rapportera om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och genomförs”. Institutionen ska ges möjlighet att samla information, bedriva undersökningar och forskning, samt lämna förslag på åtgärder vid brister i verkställandet av mänskliga rättigheter. Däremot kommer institutionen inte ha befogenhet att pröva enskilda klagomål eller bedriva tillsyn gentemot andra myndigheter eller aktörer i samhället.

Svenska FN-förbundet har länge efterfrågat en oberoende institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Tillsammans med flera andra organisationer har förbundet aktivt bidragit i arbetet för att en MR-institution ska bli verklighet.

– Sverige har under lång tid mött kritik från både FN och Europarådet om hur vi efterlever de internationella människorättskonventioner som vi har undertecknat och lovat att följa. En oberoende institution är viktig för att säkerställa att Sverige uppfyller sina folkrättsliga skyldigheter, säger Annelie Börjesson, ordförande för Svenska FN-förbundet.

Läs mer om förslaget till oberoende institution för mänskliga rättigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer