fbpx
Foto: Heather Mount/Unsplash
25 februari, 2019 / Nyheter

Hög tid att Sverige inrättar en oberoende MR-institution

Den svenska regeringen har skickat ett förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter på remiss. Svenska FN-förbundet har länge förespråkat inrättandet av en oberoende MR-institution i Sverige och välkomnar regeringens konkreta agerande.

Förslaget om en nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institution) i Sverige skickades på remiss den 22 februari. Frågan har länge legat på regeringens bord. Sverige fick redan 2015 rekommendationen att inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. Detta efter en granskning i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Sedan dess har frågan bollats mellan regeringen och riksdagen.

I mars 2018 fick juristen och utredaren Lise Bergh uppdraget att utreda hur en nationell MR-institution kan inrättas. Förslaget inlämnades till regeringen i oktober 2018 och ligger till grund för remitteringen.

Det nya förslaget är att en oberoende MR-institution bildas som en helt ny myndighet under regeringen. Dess uppdrag ska vara att ”följa, undersöka och rapportera om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och genomförs”. Institutionen ska ges möjlighet att samla information, bedriva undersökningar och forskning, samt lämna förslag på åtgärder vid brister i verkställandet av mänskliga rättigheter. Däremot kommer institutionen inte ha befogenhet att pröva enskilda klagomål eller bedriva tillsyn gentemot andra myndigheter eller aktörer i samhället.

Svenska FN-förbundet har länge efterfrågat en oberoende institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Tillsammans med flera andra organisationer har förbundet aktivt bidragit i arbetet för att en MR-institution ska bli verklighet.

– Sverige har under lång tid mött kritik från både FN och Europarådet om hur vi efterlever de internationella människorättskonventioner som vi har undertecknat och lovat att följa. En oberoende institution är viktig för att säkerställa att Sverige uppfyller sina folkrättsliga skyldigheter, säger Annelie Börjesson, ordförande för Svenska FN-förbundet.

Läs mer om förslaget till oberoende institution för mänskliga rättigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer