20 augusti, 2014 / Nyheter

Hjälp de drabbade i Syrien!

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN bedriver humanitärt arbete i flera länder där terrororganisationen IS drar fram. FN-förbundet samlar in pengar till FN:s arbete i Syrien och närområdet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Hjälp du också!

Många människor i Sverige har anhöriga och släktingar i Syrien, Irak och Libanon och undrar hur man kan göra en insats för att lindra det humanitära lidandet i området. Ett sätt är att lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets insamling till de nödlidande i Syrien.

I Syrien ligger terrororganisationen Islamiska staten, IS, bakom en stor del av våldet mot civilbefolkningen och förföljelsen av minoriteter. Svenska FN-förbundet bedriver sedan två år en insamling till förmån för FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, som förser flyktingar med det allra nödvändigaste i form av baslivsmedel. WFP har sedan Syrien-kriget startade utökat sin verksamhet och räknar i år med att nå 7 miljoner människor i regionen.

IS har utropat ett islamistiskt kalifat från Nordafrika till Libanon, Syrien och norra Irak. Organisationen dödar, kidnappar och våldtar där den drar fram. Hundratusentals människor har blivit hemlösa. Mest uppmärksammad är yazidiernas situation utanför staden Sinjar (Sengal) i norra Irak. Samtidigt finns hundratusentals flyktingar nära gränsen till Turkiet. I Irak befinner sig också ett par hundra tusen flyktingar från krigets Syrien.

Efter inledande amerikanska och brittiska humanitära insatser startar nu FN hjälpverksamhet i området. EU och Sverige bidrar till det internationella hjälparbetet.

Läs mer om Svenska FN-förbundets Syrieninsamling

Lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets Syrien-insamling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer