I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638.
FN bedriver humanitärt arbete i flera länder där terrororganisationen IS drar fram. FN-förbundet samlar in pengar till FN:s arbete i Syrien och närområdet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Hjälp du också!
Många människor i Sverige har anhöriga och släktingar i Syrien, Irak och Libanon och undrar hur man kan göra en insats för att lindra det humanitära lidandet i området. Ett sätt är att lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets insamling till de nödlidande i Syrien.
I Syrien ligger terrororganisationen Islamiska staten, IS, bakom en stor del av våldet mot civilbefolkningen och förföljelsen av minoriteter. Svenska FN-förbundet bedriver sedan två år en insamling till förmån för FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, som förser flyktingar med det allra nödvändigaste i form av baslivsmedel. WFP har sedan Syrien-kriget startade utökat sin verksamhet och räknar i år med att nå 7 miljoner människor i regionen.
IS har utropat ett islamistiskt kalifat från Nordafrika till Libanon, Syrien och norra Irak. Organisationen dödar, kidnappar och våldtar där den drar fram. Hundratusentals människor har blivit hemlösa. Mest uppmärksammad är yazidiernas situation utanför staden Sinjar (Sengal) i norra Irak. Samtidigt finns hundratusentals flyktingar nära gränsen till Turkiet. I Irak befinner sig också ett par hundra tusen flyktingar från krigets Syrien.
Efter inledande amerikanska och brittiska humanitära insatser startar nu FN hjälpverksamhet i området. EU och Sverige bidrar till det internationella hjälparbetet.
Läs mer om Svenska FN-förbundets Syrieninsamling
Lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets Syrien-insamling
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer