fbpx
20 augusti, 2014 / Nyheter

Hjälp de drabbade i Syrien!

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN bedriver humanitärt arbete i flera länder där terrororganisationen IS drar fram. FN-förbundet samlar in pengar till FN:s arbete i Syrien och närområdet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Hjälp du också!

Många människor i Sverige har anhöriga och släktingar i Syrien, Irak och Libanon och undrar hur man kan göra en insats för att lindra det humanitära lidandet i området. Ett sätt är att lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets insamling till de nödlidande i Syrien.

I Syrien ligger terrororganisationen Islamiska staten, IS, bakom en stor del av våldet mot civilbefolkningen och förföljelsen av minoriteter. Svenska FN-förbundet bedriver sedan två år en insamling till förmån för FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, som förser flyktingar med det allra nödvändigaste i form av baslivsmedel. WFP har sedan Syrien-kriget startade utökat sin verksamhet och räknar i år med att nå 7 miljoner människor i regionen.

IS har utropat ett islamistiskt kalifat från Nordafrika till Libanon, Syrien och norra Irak. Organisationen dödar, kidnappar och våldtar där den drar fram. Hundratusentals människor har blivit hemlösa. Mest uppmärksammad är yazidiernas situation utanför staden Sinjar (Sengal) i norra Irak. Samtidigt finns hundratusentals flyktingar nära gränsen till Turkiet. I Irak befinner sig också ett par hundra tusen flyktingar från krigets Syrien.

Efter inledande amerikanska och brittiska humanitära insatser startar nu FN hjälpverksamhet i området. EU och Sverige bidrar till det internationella hjälparbetet.

Läs mer om Svenska FN-förbundets Syrieninsamling

Lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets Syrien-insamling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer