fbpx
20 augusti, 2014 / Nyheter

Hjälp de drabbade i Syrien!

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN bedriver humanitärt arbete i flera länder där terrororganisationen IS drar fram. FN-förbundet samlar in pengar till FN:s arbete i Syrien och närområdet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Hjälp du också!

Många människor i Sverige har anhöriga och släktingar i Syrien, Irak och Libanon och undrar hur man kan göra en insats för att lindra det humanitära lidandet i området. Ett sätt är att lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets insamling till de nödlidande i Syrien.

I Syrien ligger terrororganisationen Islamiska staten, IS, bakom en stor del av våldet mot civilbefolkningen och förföljelsen av minoriteter. Svenska FN-förbundet bedriver sedan två år en insamling till förmån för FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, som förser flyktingar med det allra nödvändigaste i form av baslivsmedel. WFP har sedan Syrien-kriget startade utökat sin verksamhet och räknar i år med att nå 7 miljoner människor i regionen.

IS har utropat ett islamistiskt kalifat från Nordafrika till Libanon, Syrien och norra Irak. Organisationen dödar, kidnappar och våldtar där den drar fram. Hundratusentals människor har blivit hemlösa. Mest uppmärksammad är yazidiernas situation utanför staden Sinjar (Sengal) i norra Irak. Samtidigt finns hundratusentals flyktingar nära gränsen till Turkiet. I Irak befinner sig också ett par hundra tusen flyktingar från krigets Syrien.

Efter inledande amerikanska och brittiska humanitära insatser startar nu FN hjälpverksamhet i området. EU och Sverige bidrar till det internationella hjälparbetet.

Läs mer om Svenska FN-förbundets Syrieninsamling

Lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets Syrien-insamling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer