fbpx
20 augusti, 2014 / Nyheter

Hjälp de drabbade i Syrien!

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

FN bedriver humanitärt arbete i flera länder där terrororganisationen IS drar fram. FN-förbundet samlar in pengar till FN:s arbete i Syrien och närområdet genom insamlingsstiftelsen FN-fonden. Hjälp du också!

Många människor i Sverige har anhöriga och släktingar i Syrien, Irak och Libanon och undrar hur man kan göra en insats för att lindra det humanitära lidandet i området. Ett sätt är att lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets insamling till de nödlidande i Syrien.

I Syrien ligger terrororganisationen Islamiska staten, IS, bakom en stor del av våldet mot civilbefolkningen och förföljelsen av minoriteter. Svenska FN-förbundet bedriver sedan två år en insamling till förmån för FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, som förser flyktingar med det allra nödvändigaste i form av baslivsmedel. WFP har sedan Syrien-kriget startade utökat sin verksamhet och räknar i år med att nå 7 miljoner människor i regionen.

IS har utropat ett islamistiskt kalifat från Nordafrika till Libanon, Syrien och norra Irak. Organisationen dödar, kidnappar och våldtar där den drar fram. Hundratusentals människor har blivit hemlösa. Mest uppmärksammad är yazidiernas situation utanför staden Sinjar (Sengal) i norra Irak. Samtidigt finns hundratusentals flyktingar nära gränsen till Turkiet. I Irak befinner sig också ett par hundra tusen flyktingar från krigets Syrien.

Efter inledande amerikanska och brittiska humanitära insatser startar nu FN hjälpverksamhet i området. EU och Sverige bidrar till det internationella hjälparbetet.

Läs mer om Svenska FN-förbundets Syrieninsamling

Lämna ett bidrag till Svenska FN-förbundets Syrien-insamling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer