UN Photo/John Isaac
4 maj, 2017 / Nyheter

Glädjande enighet om veterandagen

FN-förbundet välkomnar beslutet i Sveriges riksdag att göra veterandagen den 29 maj till allmän flaggdag.

En bred riksdagsmajoritet beslutade på onsdagen att göra den 29 maj till allmän flaggdag för Sveriges veteraner. Internationella fredssoldatdagen instiftades 2002 av FN:s generalförsamling och firades första gången 2003. I Sverige uppmärksammas den av Försvarsmakten med en årlig ceremoni i Stockholm.

Svenska FN-förbundet välkomnar beslutet. Det ger veteranerna ett större erkännande och innebär nya möjligheter att öka kunskapen om deras viktiga insatser, menar FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Riksdagens beslut är mycket välkommet. Svenskar i internationella insatser gör och har gjort ett oerhört viktigt jobb för Sverige och världen. Deras dag förtjänar att högtidlighållas genom att flagga med både svenska flaggan och FN-flaggan, säger Aleksander Gabelic.

Sverige har en lång historia av deltagande i internationella fredsinsatser men på senare år har antalet svenskar i internationella insatser minskat. Från att för tio år sedan ständigt ha haft omkring 1 000 svenskar i internationell tjänst är antalet i dag i snitt omkring 350 varje månad.

Aleksander Gabelic tycker att Sverige borde bidra mer till internationella insatser:

– Det finns ett stort behov av fler soldater i FN:s fredsinsatser. Sverige måste, inte minst som medlem i säkerhetsrådet, ta sin del av ansvaret för FN:s arbete för fred och säkerhet. Vi har kapaciteten, våra soldater har god utbildning och vi kan ge ett viktigt bidrag för människors säkerhet. Svenskar som nu tjänstgör i Minusma, FN:s insats i Mali, har vittnat om hur viktigt deras arbete är och hur uppskattat det är av människor som har fått utstå krigets gissel, säger Aleksander Gabelic.

Läs mer om beslutet på riksdagens webbplats

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer