UN Photo/John Isaac

FN-förbundet välkomnar beslutet i Sveriges riksdag att göra veterandagen den 29 maj till allmän flaggdag.

En bred riksdagsmajoritet beslutade på onsdagen att göra den 29 maj till allmän flaggdag för Sveriges veteraner. Internationella fredssoldatdagen instiftades 2002 av FN:s generalförsamling och firades första gången 2003. I Sverige uppmärksammas den av Försvarsmakten med en årlig ceremoni i Stockholm.

Svenska FN-förbundet välkomnar beslutet. Det ger veteranerna ett större erkännande och innebär nya möjligheter att öka kunskapen om deras viktiga insatser, menar FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Riksdagens beslut är mycket välkommet. Svenskar i internationella insatser gör och har gjort ett oerhört viktigt jobb för Sverige och världen. Deras dag förtjänar att högtidlighållas genom att flagga med både svenska flaggan och FN-flaggan, säger Aleksander Gabelic.

Sverige har en lång historia av deltagande i internationella fredsinsatser men på senare år har antalet svenskar i internationella insatser minskat. Från att för tio år sedan ständigt ha haft omkring 1 000 svenskar i internationell tjänst är antalet i dag i snitt omkring 350 varje månad.

Aleksander Gabelic tycker att Sverige borde bidra mer till internationella insatser:

– Det finns ett stort behov av fler soldater i FN:s fredsinsatser. Sverige måste, inte minst som medlem i säkerhetsrådet, ta sin del av ansvaret för FN:s arbete för fred och säkerhet. Vi har kapaciteten, våra soldater har god utbildning och vi kan ge ett viktigt bidrag för människors säkerhet. Svenskar som nu tjänstgör i Minusma, FN:s insats i Mali, har vittnat om hur viktigt deras arbete är och hur uppskattat det är av människor som har fått utstå krigets gissel, säger Aleksander Gabelic.

Läs mer om beslutet på riksdagens webbplats

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer