fbpx
UN Photo/John Isaac
4 maj, 2017 / Nyheter

Glädjande enighet om veterandagen

FN-förbundet välkomnar beslutet i Sveriges riksdag att göra veterandagen den 29 maj till allmän flaggdag.

En bred riksdagsmajoritet beslutade på onsdagen att göra den 29 maj till allmän flaggdag för Sveriges veteraner. Internationella fredssoldatdagen instiftades 2002 av FN:s generalförsamling och firades första gången 2003. I Sverige uppmärksammas den av Försvarsmakten med en årlig ceremoni i Stockholm.

Svenska FN-förbundet välkomnar beslutet. Det ger veteranerna ett större erkännande och innebär nya möjligheter att öka kunskapen om deras viktiga insatser, menar FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Riksdagens beslut är mycket välkommet. Svenskar i internationella insatser gör och har gjort ett oerhört viktigt jobb för Sverige och världen. Deras dag förtjänar att högtidlighållas genom att flagga med både svenska flaggan och FN-flaggan, säger Aleksander Gabelic.

Sverige har en lång historia av deltagande i internationella fredsinsatser men på senare år har antalet svenskar i internationella insatser minskat. Från att för tio år sedan ständigt ha haft omkring 1 000 svenskar i internationell tjänst är antalet i dag i snitt omkring 350 varje månad.

Aleksander Gabelic tycker att Sverige borde bidra mer till internationella insatser:

– Det finns ett stort behov av fler soldater i FN:s fredsinsatser. Sverige måste, inte minst som medlem i säkerhetsrådet, ta sin del av ansvaret för FN:s arbete för fred och säkerhet. Vi har kapaciteten, våra soldater har god utbildning och vi kan ge ett viktigt bidrag för människors säkerhet. Svenskar som nu tjänstgör i Minusma, FN:s insats i Mali, har vittnat om hur viktigt deras arbete är och hur uppskattat det är av människor som har fått utstå krigets gissel, säger Aleksander Gabelic.

Läs mer om beslutet på riksdagens webbplats

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer