27 september, 2016 / Nyheter

Generalsekreterarvalet

FN:s medlemsländer bör få möjlighet att välja mellan en man och en kvinna, säger FN-förbundet efter säkerhetsrådets femte omröstning om ny FN-chef.

Efter den femte informella omröstningen i FN:s säkerhetsråd står det klart att förre UNHCR-chefen Antonio Guterres fortfarande leder kampen om vem som ska bli ny FN-chef efter Ban Ki-moon. Guterres fick samma röstsiffror som vid den förra omröstningen, 12 positiva, 2 negativa och en neutral. På plats två hamnade Serbiens förre utrikesminister Vuk Jeremic med 8 positiva, 6 negativa och en neutral röst medan Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcak hamnade på tredje plats med röstetalen 8-7-0.

– Det är anmärkningsvärt att FN:s säkerhetsråd inte tycks ta intryck av den pågående internationella diskussionen om betydelsen av fler kvinnor på chefspositioner. Guterres är en bra och meriterad kandidat men om män alltid väljer män kommer världen alltid att styras av män, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet som följer generalsekreterarvalet.

På delad fjärde plats i omröstningen hamnade Argentinas Susana Malcorra och först på sjätte respektive åttonde plats återfinns Unesco-chefen Irina Bokova och UNDP-chefen Helen Clark.

Svenska FN-förbundet har motsatt sig Malcorras kandidatur på grund av hennes inblandning i avsättandet av Anders Kompass som chefstjänsteman vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter. Förbundet har i stället uppmanat Sveriges regering att föra fram andra kandidater. Aleksander Gabelic tar fasta på att Sveriges utrikesminister Margot Wallström i ett utspel nyligen förklarade att det är hög tid för en kvinna på posten som FN-chef.

– Sverige och andra länder bör kräva att säkerhetsrådet föreslår två kandidater – en man och en kvinna. Det skulle ge generalförsamlingen möjlighet att välja mellan två meriterade personer och avgöra om FN ska föregå med gott exempel i arbetet för en mer jämställd värld, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundens världsfederation WFUNA, med omkring 100 nationella FN-förbund som medlemmar, upprepade i mitten av september sitt krav att nästa FN-generalsekreterare bör bli en kvinna efter sju män på posten.

I FN:s säkerhetsråd sitter 14 män och en kvinna, USA:s Samantha Power.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer