FN:s medlemsländer bör få möjlighet att välja mellan en man och en kvinna, säger FN-förbundet efter säkerhetsrådets femte omröstning om ny FN-chef.
Efter den femte informella omröstningen i FN:s säkerhetsråd står det klart att förre UNHCR-chefen Antonio Guterres fortfarande leder kampen om vem som ska bli ny FN-chef efter Ban Ki-moon. Guterres fick samma röstsiffror som vid den förra omröstningen, 12 positiva, 2 negativa och en neutral. På plats två hamnade Serbiens förre utrikesminister Vuk Jeremic med 8 positiva, 6 negativa och en neutral röst medan Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcak hamnade på tredje plats med röstetalen 8-7-0.
– Det är anmärkningsvärt att FN:s säkerhetsråd inte tycks ta intryck av den pågående internationella diskussionen om betydelsen av fler kvinnor på chefspositioner. Guterres är en bra och meriterad kandidat men om män alltid väljer män kommer världen alltid att styras av män, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet som följer generalsekreterarvalet.
På delad fjärde plats i omröstningen hamnade Argentinas Susana Malcorra och först på sjätte respektive åttonde plats återfinns Unesco-chefen Irina Bokova och UNDP-chefen Helen Clark.
Svenska FN-förbundet har motsatt sig Malcorras kandidatur på grund av hennes inblandning i avsättandet av Anders Kompass som chefstjänsteman vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter. Förbundet har i stället uppmanat Sveriges regering att föra fram andra kandidater. Aleksander Gabelic tar fasta på att Sveriges utrikesminister Margot Wallström i ett utspel nyligen förklarade att det är hög tid för en kvinna på posten som FN-chef.
– Sverige och andra länder bör kräva att säkerhetsrådet föreslår två kandidater – en man och en kvinna. Det skulle ge generalförsamlingen möjlighet att välja mellan två meriterade personer och avgöra om FN ska föregå med gott exempel i arbetet för en mer jämställd värld, säger Aleksander Gabelic.
FN-förbundens världsfederation WFUNA, med omkring 100 nationella FN-förbund som medlemmar, upprepade i mitten av september sitt krav att nästa FN-generalsekreterare bör bli en kvinna efter sju män på posten.
I FN:s säkerhetsråd sitter 14 män och en kvinna, USA:s Samantha Power.
28 juni, 2022 / Blogg
Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.
Läs mer22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer