fbpx
27 september, 2016 / Nyheter

Generalsekreterarvalet

FN:s medlemsländer bör få möjlighet att välja mellan en man och en kvinna, säger FN-förbundet efter säkerhetsrådets femte omröstning om ny FN-chef.

Efter den femte informella omröstningen i FN:s säkerhetsråd står det klart att förre UNHCR-chefen Antonio Guterres fortfarande leder kampen om vem som ska bli ny FN-chef efter Ban Ki-moon. Guterres fick samma röstsiffror som vid den förra omröstningen, 12 positiva, 2 negativa och en neutral. På plats två hamnade Serbiens förre utrikesminister Vuk Jeremic med 8 positiva, 6 negativa och en neutral röst medan Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcak hamnade på tredje plats med röstetalen 8-7-0.

– Det är anmärkningsvärt att FN:s säkerhetsråd inte tycks ta intryck av den pågående internationella diskussionen om betydelsen av fler kvinnor på chefspositioner. Guterres är en bra och meriterad kandidat men om män alltid väljer män kommer världen alltid att styras av män, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet som följer generalsekreterarvalet.

På delad fjärde plats i omröstningen hamnade Argentinas Susana Malcorra och först på sjätte respektive åttonde plats återfinns Unesco-chefen Irina Bokova och UNDP-chefen Helen Clark.

Svenska FN-förbundet har motsatt sig Malcorras kandidatur på grund av hennes inblandning i avsättandet av Anders Kompass som chefstjänsteman vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter. Förbundet har i stället uppmanat Sveriges regering att föra fram andra kandidater. Aleksander Gabelic tar fasta på att Sveriges utrikesminister Margot Wallström i ett utspel nyligen förklarade att det är hög tid för en kvinna på posten som FN-chef.

– Sverige och andra länder bör kräva att säkerhetsrådet föreslår två kandidater – en man och en kvinna. Det skulle ge generalförsamlingen möjlighet att välja mellan två meriterade personer och avgöra om FN ska föregå med gott exempel i arbetet för en mer jämställd värld, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundens världsfederation WFUNA, med omkring 100 nationella FN-förbund som medlemmar, upprepade i mitten av september sitt krav att nästa FN-generalsekreterare bör bli en kvinna efter sju män på posten.

I FN:s säkerhetsråd sitter 14 män och en kvinna, USA:s Samantha Power.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer