fbpx
27 september, 2016 / Nyheter

Generalsekreterarvalet

FN:s medlemsländer bör få möjlighet att välja mellan en man och en kvinna, säger FN-förbundet efter säkerhetsrådets femte omröstning om ny FN-chef.

Efter den femte informella omröstningen i FN:s säkerhetsråd står det klart att förre UNHCR-chefen Antonio Guterres fortfarande leder kampen om vem som ska bli ny FN-chef efter Ban Ki-moon. Guterres fick samma röstsiffror som vid den förra omröstningen, 12 positiva, 2 negativa och en neutral. På plats två hamnade Serbiens förre utrikesminister Vuk Jeremic med 8 positiva, 6 negativa och en neutral röst medan Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcak hamnade på tredje plats med röstetalen 8-7-0.

– Det är anmärkningsvärt att FN:s säkerhetsråd inte tycks ta intryck av den pågående internationella diskussionen om betydelsen av fler kvinnor på chefspositioner. Guterres är en bra och meriterad kandidat men om män alltid väljer män kommer världen alltid att styras av män, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet som följer generalsekreterarvalet.

På delad fjärde plats i omröstningen hamnade Argentinas Susana Malcorra och först på sjätte respektive åttonde plats återfinns Unesco-chefen Irina Bokova och UNDP-chefen Helen Clark.

Svenska FN-förbundet har motsatt sig Malcorras kandidatur på grund av hennes inblandning i avsättandet av Anders Kompass som chefstjänsteman vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter. Förbundet har i stället uppmanat Sveriges regering att föra fram andra kandidater. Aleksander Gabelic tar fasta på att Sveriges utrikesminister Margot Wallström i ett utspel nyligen förklarade att det är hög tid för en kvinna på posten som FN-chef.

– Sverige och andra länder bör kräva att säkerhetsrådet föreslår två kandidater – en man och en kvinna. Det skulle ge generalförsamlingen möjlighet att välja mellan två meriterade personer och avgöra om FN ska föregå med gott exempel i arbetet för en mer jämställd värld, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundens världsfederation WFUNA, med omkring 100 nationella FN-förbund som medlemmar, upprepade i mitten av september sitt krav att nästa FN-generalsekreterare bör bli en kvinna efter sju män på posten.

I FN:s säkerhetsråd sitter 14 män och en kvinna, USA:s Samantha Power.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer