fbpx
27 september, 2016 / Nyheter

Generalsekreterarvalet

FN:s medlemsländer bör få möjlighet att välja mellan en man och en kvinna, säger FN-förbundet efter säkerhetsrådets femte omröstning om ny FN-chef.

Efter den femte informella omröstningen i FN:s säkerhetsråd står det klart att förre UNHCR-chefen Antonio Guterres fortfarande leder kampen om vem som ska bli ny FN-chef efter Ban Ki-moon. Guterres fick samma röstsiffror som vid den förra omröstningen, 12 positiva, 2 negativa och en neutral. På plats två hamnade Serbiens förre utrikesminister Vuk Jeremic med 8 positiva, 6 negativa och en neutral röst medan Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcak hamnade på tredje plats med röstetalen 8-7-0.

– Det är anmärkningsvärt att FN:s säkerhetsråd inte tycks ta intryck av den pågående internationella diskussionen om betydelsen av fler kvinnor på chefspositioner. Guterres är en bra och meriterad kandidat men om män alltid väljer män kommer världen alltid att styras av män, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet som följer generalsekreterarvalet.

På delad fjärde plats i omröstningen hamnade Argentinas Susana Malcorra och först på sjätte respektive åttonde plats återfinns Unesco-chefen Irina Bokova och UNDP-chefen Helen Clark.

Svenska FN-förbundet har motsatt sig Malcorras kandidatur på grund av hennes inblandning i avsättandet av Anders Kompass som chefstjänsteman vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter. Förbundet har i stället uppmanat Sveriges regering att föra fram andra kandidater. Aleksander Gabelic tar fasta på att Sveriges utrikesminister Margot Wallström i ett utspel nyligen förklarade att det är hög tid för en kvinna på posten som FN-chef.

– Sverige och andra länder bör kräva att säkerhetsrådet föreslår två kandidater – en man och en kvinna. Det skulle ge generalförsamlingen möjlighet att välja mellan två meriterade personer och avgöra om FN ska föregå med gott exempel i arbetet för en mer jämställd värld, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundens världsfederation WFUNA, med omkring 100 nationella FN-förbund som medlemmar, upprepade i mitten av september sitt krav att nästa FN-generalsekreterare bör bli en kvinna efter sju män på posten.

I FN:s säkerhetsråd sitter 14 män och en kvinna, USA:s Samantha Power.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer