fbpx
23 april, 2018 / Nyheter

Generalsekreterarens Sverigebesök

Helgens besök av António Guterres ger uppmärksamhet åt FN-frågorna och visst hopp om att säkerhetsrådet ska komma i vidare i Syrienfrågan, säger FN-förbundet som träffade FN-chefen i Uppsala.

FN:s generalsekreterare António Guterres avslutade på måndagen sitt fyra dagar långa Sverigebesök genom att hålla presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven. FN-chefen strödde lövord över Sverige.

– Sverige har varit en brobryggare och en röst för samarbete och dialog i en tid när det råder stora spänningar i världen. Sverige har jobbat systematiskt och uthålligt för att reducera spänning, föra samman nyckelaktörer och för att internationell lag och rättsstatens principer ska främjas och respekteras, sa Guterres bland annat.

Guterres tackade särskilt Sverige för initiativet att bjuda in FN:s säkerhetsråd till arbetsmötet på Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen den 21-22 april. Guterres konstaterade att mötet kom högst lägligt då samarbetsklimatet i rådet dagarna innan mötet varit mycket ansträngt på grund av den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien den 7 april och den efterföljande attacken mot regeringssidan av USA, Storbritannien och Frankrike.

– Säkerhetsrådet hade mycket konstruktiva samtal under sin två dagar långa vistelse i Sverige. Nu har läget lugnat ner sig och vi har kunnat enas om några viktiga punkter i Syrienfrågan, sa Guterres.

Han konstaterade vidare att ett nytt kallt krig i råder världen och att nya mekanismer behövs för att undvika att spända situationer eskalerar. FN-chefen berömde Sverige som en långvarig och uthållig samtals- och samarbetspartner i frågor om multilateralism och globalt samarbete. Sveriges stora bistånd till FN i form av kärnstöd till flera FN-organ, landets politik i klimatfrågan och ledarskapet när det gäller jämställdhet mellan könen prisades särskilt.

I samband med Guterres Hammarskjöldföreläsning på söndagseftermiddagen ordnades ett fototillfälle för Svenska FN-förbundet på Uppsala slott.

– Sveriges regering har gjort ett gott arbete för att i Dag Hammarskjölds anda sätta FN-frågorna på kartan. Det är nu generalsekreterarens och rådsmedlemmarnas gemensamma ansvar att det goda arbetsklimat som rapporterats från Backåkra omsätts i praktisk handling, inte minst i Syrien där humanitär hjälp brådskar, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet hade inför säkerhetsrådets besök i helgen krävt att FN måste bli bättre på att skydda civila i konflikt och att FN-chefen verkar för bättre samarbete mellan medlemmarna för att rådet ska kunna upprätthålla internationell fred och säkerhet.

Bilden: FN-förbundet generalsekreterare Petra Hallbrant, FN-chefen António Guterres och FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic på Uppsala slott.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

>

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer