fbpx
13 mars, 2015 / Nyheter

Fyra år av humanitärt lidande i Syrien

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Foto: WFP/Hussam Al Saleh

Den 15 mars har konflikten i Syrien pågått i fyra år. Över 150 000 har dödats, över 10 miljoner befinner sig på flykt och det humanitära lidandet är enormt.

Söndagen den 15 mars markerar fyraårsdagen av konflikten i Syrien. Hittills har långt fler än 150 000 människor dödats. 680 000 har skadats och 12,2 miljoner är i behov av humanitärt stöd, enligt FN. FN:s särskilda rådgivare om folkmord och skyldighet att skydda har uppmanat medlemsländerna att stoppa de övergrepp som begås.Svenska FN-förbundet har följt och debatterat krisen sedan starten. Att Syrienkonflikten har kunnat fortgå så länge är ett stort misslyckande för FN och framför allt för säkerhetsrådet. Det har i sin tur lett till att konflikten har regionaliserats.

FN-förbundet framförde redan på ettårsdagen av konflikten 2012 sex konkreta förslag som delvis sammanföll med dåvarande medlaren Kofi Annans fredsplan: inrättandet av en humanitär korridor för att nå hjälpbehövande, militär mobilisering i grannländerna, press på Ryssland och Kina att upphöra med sitt veto, agerande i FN:s generalförsamling, samarbete med Arabförbundet och införandet av en flygförbundszon över Syrien. Till detta kommer möjligheten att använda sig av Internationella brottmålsdomstolen som kan utreda misstänkta krigsbrott.

Syrien beskrivs som världens största humanitära katastrof. FN finns på plats och hjälper men ständig resursbrist gör att WFP var ytterst nära att dra in bistånd till 1,7 miljoner människor i slutet av förra året. FN-förbundet startade redan 2012 en katastrofinsamling för WFP:s arbete i regionen. Ditt bidrag behövs.Svenska FN-förbundet stödjer FN-konferenserna i Genève och har också föreslagit en internationell Syrienkonferens i Stockholm under svensk ledning. Den kan samla världens länder kring gemensamt agerande, ge stöd åt FN-sändebudet Staffan de Misturas arbete och sätta press på parterna.

Vill du stödja det humanitära arbetet i Syrien? Stöd vår katastrofinsamling genom insamlingsstiftelsen FN-fonden påwww.fn.se/syrien! Insamlade medel går till Insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer