fbpx
28 april, 2014 / Nyheter

Frukostmöte om UNDP:s arbete i Syrien

Yasmine Sherif från UNDP berättade vid ett frukostmöte på måndagen om utvecklingsprogrammets arbete i Syrien och dess grannländer.

Konflikten i Syrien har pågått i över tre år och visar inga tecken på att avta. Det är den största humanitära krisen i modern tid. Omkring 150 000 människor har dödats och över nio miljoner har tvingats fly från sina hem.

Yasmine Sherif, UNDP, i samspråk med Berith Granath, utvecklingshandläggare på Svenska FN-förbundet.

FN:s utvecklingsprogram UNDP finns på plats både inne i Syrien och i grannländerna för att nå ut till den drabbade befolkningen. Yasmine Sherif, svensk folkrättsjurist som arbetat i fält för FN i över 20 år, befann i på måndagen i Stockholm för att berätta om UNDP:s arbete.

– Jag tycker inte om att prata om siffror, det är människor det handlar om. Men jag måste för att ni ska förstå. Nio miljoner människor har flytt sina hem. Det är som att hela Sveriges befolkning skulle tvingas på flykt, sa Yasmine.

Kriget i Syrien är ett hänsynslöst krig som bryter mot mänskliga rättigheter på alla olika plan. UNDP arbetar med människor som sitter fast inne i Syrien samt ger stöd till de samhällen som tar emot flyktingar i grannländerna. Krig och konflikter medför stora utmaningar för utvecklingsarbetet. Syrien har som ett resultat av kriget gått tillbaka 50 år i utvecklingen, fortsatte Yasmine.

UNDP arbetar sida vid sida med de humanitära FN-organen för att ge största möjliga hjälp till de drabbade. Det första flyktingarna behöver är livsnödvändig humanitär hjälp, sedan är det utvecklingsarbete. UNDP har bland annat startat projekt i Syrien där människor får en slags vardag trots fullständigt krig. Projekten, som handlar om allt från att tillverka sylt och hantera sopor till att starta syfabriker, ger människor arbete och försörjning.

– Humanitär hjälp räddar liv och UNDP återuppbygger liv. Inget är viktigare än det andra, båda två måste hjälpas åt. Befolkningen i Syrien är experterna och vi måste lyssna på lokalbefolkningen. Vi får aldrig sluta att försöka, sa Yasmine.

I publiken på Saturnus konferens i Stockholm fanns bland annat representanter för en rad FN-relaterade organisationer. Frågorna till Yasmine handlade bland annat om samarbete mellan olika FN-organ i fält och omvärldens bristande vilja att bidra med finansiellt stöd till katastrofarbetet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer