fbpx
28 april, 2014 / Nyheter

Frukostmöte om UNDP:s arbete i Syrien

Yasmine Sherif från UNDP berättade vid ett frukostmöte på måndagen om utvecklingsprogrammets arbete i Syrien och dess grannländer.

Konflikten i Syrien har pågått i över tre år och visar inga tecken på att avta. Det är den största humanitära krisen i modern tid. Omkring 150 000 människor har dödats och över nio miljoner har tvingats fly från sina hem.

Yasmine Sherif, UNDP, i samspråk med Berith Granath, utvecklingshandläggare på Svenska FN-förbundet.

FN:s utvecklingsprogram UNDP finns på plats både inne i Syrien och i grannländerna för att nå ut till den drabbade befolkningen. Yasmine Sherif, svensk folkrättsjurist som arbetat i fält för FN i över 20 år, befann i på måndagen i Stockholm för att berätta om UNDP:s arbete.

– Jag tycker inte om att prata om siffror, det är människor det handlar om. Men jag måste för att ni ska förstå. Nio miljoner människor har flytt sina hem. Det är som att hela Sveriges befolkning skulle tvingas på flykt, sa Yasmine.

Kriget i Syrien är ett hänsynslöst krig som bryter mot mänskliga rättigheter på alla olika plan. UNDP arbetar med människor som sitter fast inne i Syrien samt ger stöd till de samhällen som tar emot flyktingar i grannländerna. Krig och konflikter medför stora utmaningar för utvecklingsarbetet. Syrien har som ett resultat av kriget gått tillbaka 50 år i utvecklingen, fortsatte Yasmine.

UNDP arbetar sida vid sida med de humanitära FN-organen för att ge största möjliga hjälp till de drabbade. Det första flyktingarna behöver är livsnödvändig humanitär hjälp, sedan är det utvecklingsarbete. UNDP har bland annat startat projekt i Syrien där människor får en slags vardag trots fullständigt krig. Projekten, som handlar om allt från att tillverka sylt och hantera sopor till att starta syfabriker, ger människor arbete och försörjning.

– Humanitär hjälp räddar liv och UNDP återuppbygger liv. Inget är viktigare än det andra, båda två måste hjälpas åt. Befolkningen i Syrien är experterna och vi måste lyssna på lokalbefolkningen. Vi får aldrig sluta att försöka, sa Yasmine.

I publiken på Saturnus konferens i Stockholm fanns bland annat representanter för en rad FN-relaterade organisationer. Frågorna till Yasmine handlade bland annat om samarbete mellan olika FN-organ i fält och omvärldens bristande vilja att bidra med finansiellt stöd till katastrofarbetet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer