fbpx
28 april, 2014 / Nyheter

Frukostmöte om UNDP:s arbete i Syrien

Yasmine Sherif från UNDP berättade vid ett frukostmöte på måndagen om utvecklingsprogrammets arbete i Syrien och dess grannländer.

Konflikten i Syrien har pågått i över tre år och visar inga tecken på att avta. Det är den största humanitära krisen i modern tid. Omkring 150 000 människor har dödats och över nio miljoner har tvingats fly från sina hem.

Yasmine Sherif, UNDP, i samspråk med Berith Granath, utvecklingshandläggare på Svenska FN-förbundet.

FN:s utvecklingsprogram UNDP finns på plats både inne i Syrien och i grannländerna för att nå ut till den drabbade befolkningen. Yasmine Sherif, svensk folkrättsjurist som arbetat i fält för FN i över 20 år, befann i på måndagen i Stockholm för att berätta om UNDP:s arbete.

– Jag tycker inte om att prata om siffror, det är människor det handlar om. Men jag måste för att ni ska förstå. Nio miljoner människor har flytt sina hem. Det är som att hela Sveriges befolkning skulle tvingas på flykt, sa Yasmine.

Kriget i Syrien är ett hänsynslöst krig som bryter mot mänskliga rättigheter på alla olika plan. UNDP arbetar med människor som sitter fast inne i Syrien samt ger stöd till de samhällen som tar emot flyktingar i grannländerna. Krig och konflikter medför stora utmaningar för utvecklingsarbetet. Syrien har som ett resultat av kriget gått tillbaka 50 år i utvecklingen, fortsatte Yasmine.

UNDP arbetar sida vid sida med de humanitära FN-organen för att ge största möjliga hjälp till de drabbade. Det första flyktingarna behöver är livsnödvändig humanitär hjälp, sedan är det utvecklingsarbete. UNDP har bland annat startat projekt i Syrien där människor får en slags vardag trots fullständigt krig. Projekten, som handlar om allt från att tillverka sylt och hantera sopor till att starta syfabriker, ger människor arbete och försörjning.

– Humanitär hjälp räddar liv och UNDP återuppbygger liv. Inget är viktigare än det andra, båda två måste hjälpas åt. Befolkningen i Syrien är experterna och vi måste lyssna på lokalbefolkningen. Vi får aldrig sluta att försöka, sa Yasmine.

I publiken på Saturnus konferens i Stockholm fanns bland annat representanter för en rad FN-relaterade organisationer. Frågorna till Yasmine handlade bland annat om samarbete mellan olika FN-organ i fält och omvärldens bristande vilja att bidra med finansiellt stöd till katastrofarbetet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer