28 april, 2014 / Nyheter

Frukostmöte om UNDP:s arbete i Syrien

Yasmine Sherif från UNDP berättade vid ett frukostmöte på måndagen om utvecklingsprogrammets arbete i Syrien och dess grannländer.

Konflikten i Syrien har pågått i över tre år och visar inga tecken på att avta. Det är den största humanitära krisen i modern tid. Omkring 150 000 människor har dödats och över nio miljoner har tvingats fly från sina hem.

Yasmine Sherif, UNDP, i samspråk med Berith Granath, utvecklingshandläggare på Svenska FN-förbundet.

FN:s utvecklingsprogram UNDP finns på plats både inne i Syrien och i grannländerna för att nå ut till den drabbade befolkningen. Yasmine Sherif, svensk folkrättsjurist som arbetat i fält för FN i över 20 år, befann i på måndagen i Stockholm för att berätta om UNDP:s arbete.

– Jag tycker inte om att prata om siffror, det är människor det handlar om. Men jag måste för att ni ska förstå. Nio miljoner människor har flytt sina hem. Det är som att hela Sveriges befolkning skulle tvingas på flykt, sa Yasmine.

Kriget i Syrien är ett hänsynslöst krig som bryter mot mänskliga rättigheter på alla olika plan. UNDP arbetar med människor som sitter fast inne i Syrien samt ger stöd till de samhällen som tar emot flyktingar i grannländerna. Krig och konflikter medför stora utmaningar för utvecklingsarbetet. Syrien har som ett resultat av kriget gått tillbaka 50 år i utvecklingen, fortsatte Yasmine.

UNDP arbetar sida vid sida med de humanitära FN-organen för att ge största möjliga hjälp till de drabbade. Det första flyktingarna behöver är livsnödvändig humanitär hjälp, sedan är det utvecklingsarbete. UNDP har bland annat startat projekt i Syrien där människor får en slags vardag trots fullständigt krig. Projekten, som handlar om allt från att tillverka sylt och hantera sopor till att starta syfabriker, ger människor arbete och försörjning.

– Humanitär hjälp räddar liv och UNDP återuppbygger liv. Inget är viktigare än det andra, båda två måste hjälpas åt. Befolkningen i Syrien är experterna och vi måste lyssna på lokalbefolkningen. Vi får aldrig sluta att försöka, sa Yasmine.

I publiken på Saturnus konferens i Stockholm fanns bland annat representanter för en rad FN-relaterade organisationer. Frågorna till Yasmine handlade bland annat om samarbete mellan olika FN-organ i fält och omvärldens bristande vilja att bidra med finansiellt stöd till katastrofarbetet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer