fbpx
En svensk FN-soldat på fredsfrämjande uppdrag i Mali. Foto: UN Photo/Harandane Dicko
22 mars, 2022 / Nyheter

Fredsfrämjande insats i Ukraina?

Att inrätta en fredsfrämjande insats är bara en av FN:s möjligheter att verka för fred i Ukraina. Att samla världens länder, bistå humanitärt och övervaka mänskliga rättigheter är exempel på FN-arbete som pågår hela tiden. Läs om vad FN gör och kan göra mot kriget.

Rysslands olagliga och oprovocerade anfallskrig mot Ukraina har pågått i nästan en månad. Städer har bombats, tusentals människor har dödats och 10 miljoner människor befinner sig på flykt. Av dessa har över 3 miljoner flytt utomlands. Den ryska attacken mot en fredlig grannstat och FN-medlem har mötts av protester och fördömanden av hel värld och av FN med generalsekreterare António Guterres i spetsen.

Förutsättningarna för FN att agera i Ukraina och andra krishärdar hänger samman dels med det uppdrag som medlemsländerna har gett organisationen och som framgår av FN-stadgan, dels med ländernas politiska vilja. Därför varierar FN:s handlingsutrymme från fall till fall.

Kan FN besluta om en fredsbevarande insats i Ukraina? FN-förbundets seniore rådgivare för fred och säkerhet Jens Petersson medverkade på måndagen i Morgonstudion i Sveriges Television. Tillsammans med kommendör Mats Fogelmark diskuterade han möjligheten att ställa en fredsbevarande styrka på fötter. En sådan kan bygga på den förre FN-chefen Dag Hammarskjölds epokgörande arbete på 1950-talet då säkerhetsrådet precis som i dag var handlingsförlamat och FN fick sin första fredsbevarande insats med bland annat svensk medverkan. 

Unik mötesplats
FN har en unik roll som mötesplats för nästan alla världens länder. Beslutet den 3 mars i FN:s generalförsamling att kräva stopp för Rysslands invasion i Ukraina var en historiskt stark markering från en samlad värld. Omröstningen, med resultatet 141-5, avslöjade att Ryssland bara har fyra vänner bland de 193 FN-medlemmarna: Eritrea, Nordkorea, Belarus och Syrien.

Den snabbinkallade sessionen i generalförsamlingen är inte formellt avslutad. Parallellt hålls en rad andra möten där medlemsländerna har markerat sitt starka avståndstagande från Rysslands agerande. FN:s råd för mänskliga rättigheter har tillsatt en utredning om misstänkta krigsbrott som kan ha begåtts mot den ukrainska civilbefolkningen. FN-ledningen har undan för undan skärpt tonen och krävt att civila ska skyddas i enlighet med krigets lagar.

FN förser medlemsländerna med information om antalet dödade och skadade i kriget. FN:s flyktingkommissariat UNHCR sammanställer löpande statistik över flyktingsituationen. FN är humanitär samordnare, insamlingsorganisation och genomförare. Arbetet försvåras i Ukraina av återkommande attacker mot de humanitära korridorer som har upprättats. Vatten och sanitet börjar bli bristvaror. Den 17 mars kunde FN nå 35 000 människor med humanitär hjälp i den belägrade staden Sumy. Världslivsmedelsprogrammet WFP har beredskap att bistå över 3 miljoner människor. 

Internationella domstolar
Vid sidan av politiskt och humanitärt arbete samt försvar för de mänskliga rättigheterna finns de internationella domstolarna som har ett nära samarbete med FN. Internationella domstolen utreder på Ukrainas begäran de ryska påståendena om folkmord som användes av Putin som förevändning att invadera landet. Inte mindre än 41 länder har hänvisat Ukraina till Internationella brottmålsdomstolen vars åklagare har börjat undersöka misstänkta fall av krigsbrott, brott mot mänskligheten och etnisk rensning som kan ha begåtts efter 2013.

Bara Rysslands ansvar
Politiskt samarbete, humanitära insatser, mänskliga rättigheter och rättsskipning i de internationella domstolarna – FN är en aktör och en arena i det internationella samarbetet för fred och säkerhet. Faktum kvarstår: det militära våldet och den humanitära katastrofen i Ukraina kan bara skyllas på Ryssland och dess ledare Vladimir Putin. På honom vilar det fulla ansvaret att skydda civila, upphöra med våldet och dra tillbaka sina trupper från Ukraina.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer