fbpx
Den japanska fredsklockan i FN-högkvarteret. Foto: UN Photo.
12 september, 2023 / Nyheter

Fredsdagen: FN-förbund samlade till fredsklocka

Sextiofem FN-förbund i hela världen la grunden för den japanska fredsklockan i FN-högkvarteret. FN-chefen António Guterres ringer i klockan den 13 september för att uppmärksamma internationella fredsdagen.

Den japanska fredsklockan i FN-högkvarteret i New York symboliserar folkligt stöd för världsorganisationens arbete för internationell fred och säkerhet. Vad inte alla vet är att klockan är resultatet av ett initiativ av Japans FN-förbund – och att världens FN-förbund gick samman och gav ett bidrag till fredsklockan.

I ett tal under FN-förbundens årsmöte i Paris 1951 presenterade Chiyoji Nakagawa, styrelseledamot i Japans FN-förbund, sin idé: att tillverka en fredsklocka av mynt som skänktes av fredsvänner i hela världen. Förslaget togs väl emot. När konferensen hade avslutats hade delegater från 65 nationella FN-förbund lämnat bidrag i form av mynt. Dessutom bidrog påve Pius XII med nio guldmynt.

Fredsklockan gjöts av Tada Foundry, Takamatsu City i Japan och överlämnades av Japans FN-förbund till FN den 8 juni 1954.

Fredsklockan har nu stått på sin plats i 69 år. En organisation för dess bevarande under ledning av Nakagawas dotter Seiko Takase blev 2021 FN-associerad civilsamhällesorganisation.

Nästa år fyller alltså klockan 70 år. Den fortsätter att påminna tjänsteman och stats- och regeringschefer som besöker FN om det breda stödet för en fredlig värld – och om den globala FN-rörelsens roll och bidrag i arbetet.

Såväl FN:s generalsekreterare António Guterres som generalförsamlingens nytillträdde ordförande Dennis Francis, Trinidad och Tobago, ringer i fredsklockan vid årets ceremoni inför internationella fredsdagen som hålls den 13 september kl 16.00 svensk tid.

Internationella fredsdagen den 21 september inrättades 1981 av FN:s generalförsamling.

Vill du stödja arbetet för ett starkt FN? Bli medlem i Svenska FN-förbundet!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer