fbpx
Jessica Rundquist, lärare på Nyköpings gymnasium som firar 15 år som FN-skola. Foto: Svenska FN-förbundet/Shabnam Atashfaraz
30 oktober, 2022 / Nyheter

FN-skola firar 15 år

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Nio skolor har varit med sedan starten 2007 och kan nu fira jubileum.

För 15 år sedan startade FN-förbundet FN-skola. Tanken var att ge internationellt profilerade gymnasieskolor en tydlig FN-profil. Skolor som antas och certifieras som FN-skola får tillgång till särskild kompetensutveckling, lärarmaterial och stöd att starta och driva FN-elevförening på skolan. Certifieringen som FN-skola stärker skolornas kompetens och engagemang för globala frågor. En av skolorna som varit med från början är Nyköpings Gymnasium.

– Redan före vi blev en FN-skola hade vi ett stort fokus på omvärlden. Vi hade många utbyten och åkte på demokratiresor till Polen. Så när konceptet FN-skola lanserades var det självklart att vi skulle ansöka, säger Jessica Rundquist, lärare på Nyköpings Gymnasium. 

Skolan jobbar aktivt med internationella frågor. Både i klassrummet och med utbytesprogram genom Erasmus och arbetsplatsförlagt lärande utomlands. FN-rollspel arrangeras en gång om året för hela samhällsprogrammet och i mindre skala för naturprogrammet. 

– Eftersom vi har cirka 1 800 elever på skolan kan vi inte skicka alla på utbyten. Men vi jobbar aktivt med att alla ska få ta del av internationella frågor. Vi brukar säga att vi vill ta världen in i skolan och skolan ut i världen! 

Nyköpings Gymnasium samverkar med både kommunen och Nyköping FN-förening. En internationell samordnare från kommunen har sitt kontor på skolan och jobbar i tät kontakt med utbytesstudenter. Den lokala FN-föreningen har likaså nära förbindelser med skolan. 

– Vi har även haft möte med föreningen där vi pratat om framtida samarbete. Ordförande i den lokala FN-föreningen har nämligen varit rektor på skolan. Han brukar föreläsa här om sitt personliga engagemang till Tanzania.

FN-skola ger resultat

– Jag är övertygad om att man växer som människa när man tar del av globala frågor. Det är flera som verkligen har utvecklats av att engagera sig. Många elever som varit engagerade i skolan och har tagit studenten fortsätter vara engagerade i liknande frågor. För flera av dem hade det kanske inte skett om vi inte jobbat med det i skolorna. För mig personligen har jag fått kunskap som jag annars förmodligen inte fått. Jag har också träffat kollegor jag annars troligtvis inte skulle haft så mycket samarbete med, säger Jessica Rundquist.

Nyköpings FN-elevförening har haft flera aktiviteter i år. Bland annat stod en utställning om kärnvapen från Nyköping FN-förening i biblioteket i två månader. Elevföreningen har också satsat på att bli mer synlig på sociala medier, främst via Instagram. 

– Vi som medlemmar har ett genuint intresse för globala frågor. Vi försöker hela tiden hitta nya saker att sprida det intresset till fler elever på skolan, säger eleven Jesper Hofvander.

– Det bästa med att gå på en FN-skola är att man får lära sig så mycket om FN och deras arbete i hela världen. Eftersom många olika lärare pratar om globala frågor så får man många olika perspektiv. Att det bakas in i lärandet på ett smidigt sätt gör det både lärorikt och roligt. Till exempel är aktionspaketen som vi får alltid uppskattat av oss elever, säger elevföreningsmedlemmen Ebba Arpnäs. 

FN-skola

FN-skolorna är en del av FN-rörelsen för en bättre värld.

Läs mer >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

28 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer