fbpx
Jessica Rundquist, lärare på Nyköpings gymnasium som firar 15 år som FN-skola. Foto: Svenska FN-förbundet/Shabnam Atashfaraz
30 oktober, 2022 / Nyheter

FN-skola firar 15 år

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Nio skolor har varit med sedan starten 2007 och kan nu fira jubileum.

För 15 år sedan startade FN-förbundet FN-skola. Tanken var att ge internationellt profilerade gymnasieskolor en tydlig FN-profil. Skolor som antas och certifieras som FN-skola får tillgång till särskild kompetensutveckling, lärarmaterial och stöd att starta och driva FN-elevförening på skolan. Certifieringen som FN-skola stärker skolornas kompetens och engagemang för globala frågor. En av skolorna som varit med från början är Nyköpings Gymnasium.

– Redan före vi blev en FN-skola hade vi ett stort fokus på omvärlden. Vi hade många utbyten och åkte på demokratiresor till Polen. Så när konceptet FN-skola lanserades var det självklart att vi skulle ansöka, säger Jessica Rundquist, lärare på Nyköpings Gymnasium. 

Skolan jobbar aktivt med internationella frågor. Både i klassrummet och med utbytesprogram genom Erasmus och arbetsplatsförlagt lärande utomlands. FN-rollspel arrangeras en gång om året för hela samhällsprogrammet och i mindre skala för naturprogrammet. 

– Eftersom vi har cirka 1 800 elever på skolan kan vi inte skicka alla på utbyten. Men vi jobbar aktivt med att alla ska få ta del av internationella frågor. Vi brukar säga att vi vill ta världen in i skolan och skolan ut i världen! 

Nyköpings Gymnasium samverkar med både kommunen och Nyköping FN-förening. En internationell samordnare från kommunen har sitt kontor på skolan och jobbar i tät kontakt med utbytesstudenter. Den lokala FN-föreningen har likaså nära förbindelser med skolan. 

– Vi har även haft möte med föreningen där vi pratat om framtida samarbete. Ordförande i den lokala FN-föreningen har nämligen varit rektor på skolan. Han brukar föreläsa här om sitt personliga engagemang till Tanzania.

FN-skola ger resultat

– Jag är övertygad om att man växer som människa när man tar del av globala frågor. Det är flera som verkligen har utvecklats av att engagera sig. Många elever som varit engagerade i skolan och har tagit studenten fortsätter vara engagerade i liknande frågor. För flera av dem hade det kanske inte skett om vi inte jobbat med det i skolorna. För mig personligen har jag fått kunskap som jag annars förmodligen inte fått. Jag har också träffat kollegor jag annars troligtvis inte skulle haft så mycket samarbete med, säger Jessica Rundquist.

Nyköpings FN-elevförening har haft flera aktiviteter i år. Bland annat stod en utställning om kärnvapen från Nyköping FN-förening i biblioteket i två månader. Elevföreningen har också satsat på att bli mer synlig på sociala medier, främst via Instagram. 

– Vi som medlemmar har ett genuint intresse för globala frågor. Vi försöker hela tiden hitta nya saker att sprida det intresset till fler elever på skolan, säger eleven Jesper Hofvander.

– Det bästa med att gå på en FN-skola är att man får lära sig så mycket om FN och deras arbete i hela världen. Eftersom många olika lärare pratar om globala frågor så får man många olika perspektiv. Att det bakas in i lärandet på ett smidigt sätt gör det både lärorikt och roligt. Till exempel är aktionspaketen som vi får alltid uppskattat av oss elever, säger elevföreningsmedlemmen Ebba Arpnäs. 

FN-skola

FN-skolorna är en del av FN-rörelsen för en bättre värld.

Läs mer >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer