fbpx
Jessica Rundquist, lärare på Nyköpings gymnasium som firar 15 år som FN-skola. Foto: Svenska FN-förbundet/Shabnam Atashfaraz
30 oktober, 2022 / Nyheter

FN-skola firar 15 år

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Nio skolor har varit med sedan starten 2007 och kan nu fira jubileum.

För 15 år sedan startade FN-förbundet FN-skola. Tanken var att ge internationellt profilerade gymnasieskolor en tydlig FN-profil. Skolor som antas och certifieras som FN-skola får tillgång till särskild kompetensutveckling, lärarmaterial och stöd att starta och driva FN-elevförening på skolan. Certifieringen som FN-skola stärker skolornas kompetens och engagemang för globala frågor. En av skolorna som varit med från början är Nyköpings Gymnasium.

– Redan före vi blev en FN-skola hade vi ett stort fokus på omvärlden. Vi hade många utbyten och åkte på demokratiresor till Polen. Så när konceptet FN-skola lanserades var det självklart att vi skulle ansöka, säger Jessica Rundquist, lärare på Nyköpings Gymnasium. 

Skolan jobbar aktivt med internationella frågor. Både i klassrummet och med utbytesprogram genom Erasmus och arbetsplatsförlagt lärande utomlands. FN-rollspel arrangeras en gång om året för hela samhällsprogrammet och i mindre skala för naturprogrammet. 

– Eftersom vi har cirka 1 800 elever på skolan kan vi inte skicka alla på utbyten. Men vi jobbar aktivt med att alla ska få ta del av internationella frågor. Vi brukar säga att vi vill ta världen in i skolan och skolan ut i världen! 

Nyköpings Gymnasium samverkar med både kommunen och Nyköping FN-förening. En internationell samordnare från kommunen har sitt kontor på skolan och jobbar i tät kontakt med utbytesstudenter. Den lokala FN-föreningen har likaså nära förbindelser med skolan. 

– Vi har även haft möte med föreningen där vi pratat om framtida samarbete. Ordförande i den lokala FN-föreningen har nämligen varit rektor på skolan. Han brukar föreläsa här om sitt personliga engagemang till Tanzania.

FN-skola ger resultat

– Jag är övertygad om att man växer som människa när man tar del av globala frågor. Det är flera som verkligen har utvecklats av att engagera sig. Många elever som varit engagerade i skolan och har tagit studenten fortsätter vara engagerade i liknande frågor. För flera av dem hade det kanske inte skett om vi inte jobbat med det i skolorna. För mig personligen har jag fått kunskap som jag annars förmodligen inte fått. Jag har också träffat kollegor jag annars troligtvis inte skulle haft så mycket samarbete med, säger Jessica Rundquist.

Nyköpings FN-elevförening har haft flera aktiviteter i år. Bland annat stod en utställning om kärnvapen från Nyköping FN-förening i biblioteket i två månader. Elevföreningen har också satsat på att bli mer synlig på sociala medier, främst via Instagram. 

– Vi som medlemmar har ett genuint intresse för globala frågor. Vi försöker hela tiden hitta nya saker att sprida det intresset till fler elever på skolan, säger eleven Jesper Hofvander.

– Det bästa med att gå på en FN-skola är att man får lära sig så mycket om FN och deras arbete i hela världen. Eftersom många olika lärare pratar om globala frågor så får man många olika perspektiv. Att det bakas in i lärandet på ett smidigt sätt gör det både lärorikt och roligt. Till exempel är aktionspaketen som vi får alltid uppskattat av oss elever, säger elevföreningsmedlemmen Ebba Arpnäs. 

FN-skola

FN-skolorna är en del av FN-rörelsen för en bättre värld.

Läs mer >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer