fbpx
FN:s generalförsamling antog med överväldigande majoritet en resolution som kräver att Ryssland omedelbart avslutar sin militära operation i Ukraina.
3 mars, 2022 / Nyheter

FN-Ryssland 141-5

Med överväldigande majoritet, 141 röster mot 5, kräver FN:s generalförsamling att Ryssland upphör med sin militära insats i Ukraina och drar tillbaka sina trupper från landet.

En extrainkallad specialsession i FN:s generalförsamling avslutades på onsdagen. Med överväldigande majoritet, 141 röster mot 5, antog medlemsländerna en resolution som kräver att Ryssland omedelbart upphör med sin militära insats i Ukraina. 

Resolutionen fördömer den ryska aggressionen mot grannlandet och ställer krav på bland annat skydd för civila och tillträde för humanitära hjälpinsatser. Resolutionstexten uppmanar också till omedelbar fredlig konfliktlösning genom dialog och förhandling.

Utfallet av omröstningen innebär att mer än två tredjedelar av FN-medlemmarna ställer sig bakom kraven. Endast fyra länder – Belarus, Eritrea, Nordkorea och Syrien – stödjer Rysslands nej-röst. 34 länder avstod från att rösta.

Svenska FN-förbundet, som flera gånger har fördömt Rysslands invasion i Ukraina och krävt att de ryska trupperna dras tillbaka, är mycket nöjt.

– Beslutet visar att FN har förmåga att agera även när säkerhetsrådet är låst. Det stora stödet för resolutionen visar styrkan i det multilaterala samarbetet i FN även i en extremt svår situation, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Världen vill se ett slut på det stora mänskliga lidandet i Ukraina, kommenterade FN:s generalsekreterare António Guterres beslutet.

FN lanserade på tisdagen också en humanitär appell som mötts med ”rekordstor generositet”, enligt FN-chefen.

Läs FN-resolutionen ”Aggression mot Ukraina” här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer