fbpx
FN:s generalförsamling antog med överväldigande majoritet en resolution som kräver att Ryssland omedelbart avslutar sin militära operation i Ukraina.
3 mars, 2022 / Nyheter

FN-Ryssland 141-5

Med överväldigande majoritet, 141 röster mot 5, kräver FN:s generalförsamling att Ryssland upphör med sin militära insats i Ukraina och drar tillbaka sina trupper från landet.

En extrainkallad specialsession i FN:s generalförsamling avslutades på onsdagen. Med överväldigande majoritet, 141 röster mot 5, antog medlemsländerna en resolution som kräver att Ryssland omedelbart upphör med sin militära insats i Ukraina. 

Resolutionen fördömer den ryska aggressionen mot grannlandet och ställer krav på bland annat skydd för civila och tillträde för humanitära hjälpinsatser. Resolutionstexten uppmanar också till omedelbar fredlig konfliktlösning genom dialog och förhandling.

Utfallet av omröstningen innebär att mer än två tredjedelar av FN-medlemmarna ställer sig bakom kraven. Endast fyra länder – Belarus, Eritrea, Nordkorea och Syrien – stödjer Rysslands nej-röst. 34 länder avstod från att rösta.

Svenska FN-förbundet, som flera gånger har fördömt Rysslands invasion i Ukraina och krävt att de ryska trupperna dras tillbaka, är mycket nöjt.

– Beslutet visar att FN har förmåga att agera även när säkerhetsrådet är låst. Det stora stödet för resolutionen visar styrkan i det multilaterala samarbetet i FN även i en extremt svår situation, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Världen vill se ett slut på det stora mänskliga lidandet i Ukraina, kommenterade FN:s generalsekreterare António Guterres beslutet.

FN lanserade på tisdagen också en humanitär appell som mötts med ”rekordstor generositet”, enligt FN-chefen.

Läs FN-resolutionen ”Aggression mot Ukraina” här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer