FN:s generalförsamling antog med överväldigande majoritet en resolution som kräver att Ryssland omedelbart avslutar sin militära operation i Ukraina.
3 mars, 2022 / Nyheter

FN-Ryssland 141-5

Med överväldigande majoritet, 141 röster mot 5, kräver FN:s generalförsamling att Ryssland upphör med sin militära insats i Ukraina och drar tillbaka sina trupper från landet.

En extrainkallad specialsession i FN:s generalförsamling avslutades på onsdagen. Med överväldigande majoritet, 141 röster mot 5, antog medlemsländerna en resolution som kräver att Ryssland omedelbart upphör med sin militära insats i Ukraina. 

Resolutionen fördömer den ryska aggressionen mot grannlandet och ställer krav på bland annat skydd för civila och tillträde för humanitära hjälpinsatser. Resolutionstexten uppmanar också till omedelbar fredlig konfliktlösning genom dialog och förhandling.

Utfallet av omröstningen innebär att mer än två tredjedelar av FN-medlemmarna ställer sig bakom kraven. Endast fyra länder – Belarus, Eritrea, Nordkorea och Syrien – stödjer Rysslands nej-röst. 34 länder avstod från att rösta.

Svenska FN-förbundet, som flera gånger har fördömt Rysslands invasion i Ukraina och krävt att de ryska trupperna dras tillbaka, är mycket nöjt.

– Beslutet visar att FN har förmåga att agera även när säkerhetsrådet är låst. Det stora stödet för resolutionen visar styrkan i det multilaterala samarbetet i FN även i en extremt svår situation, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Världen vill se ett slut på det stora mänskliga lidandet i Ukraina, kommenterade FN:s generalsekreterare António Guterres beslutet.

FN lanserade på tisdagen också en humanitär appell som mötts med ”rekordstor generositet”, enligt FN-chefen.

Läs FN-resolutionen ”Aggression mot Ukraina” här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer