11 april, 2016 / Nyheter

FN-rollspel i Örebro

Svenska FN-förbundet och Karolinska gymnasiet arrangerar den 12-14 april det nationella FN-rollspelet SweMUN i Örebro.

Den osäkra situationen i Burundi, rätten till asyl och arbetet mot personminor är några av ämnena vid Svenska FN-förbundets fjärde nationella FN-rollspel Swedish Model United Nations, SweMUN. Det arrangeras den 12-14 april när Karolinska gymnasiet i Örebro, som är en av landets FN-skolor, öppnar portarna för sammanlagt omkring 170 deltagare. SweMUN 2016 uppmärksammar också höstens historiska FN-avtal om Agenda 2030 och de nya globala målen för hållbar utveckling.

Rollspelet spelas i form av ett säkerhetsråd och en generalförsamling. Sexton gymnasieskolor deltar varav nio är certifierade FN-skolor. Parallellt med rollspelet genomförs ett lärarseminarium i samarbete med Globala skolan.

– SweMUN ger unga en möjlighet att lära sig mer om globala frågor och FN och att förhandla, göra överväganden och ta ansvar. I bakgrunden finns en rad aktuella FN-frågor, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Vid öppningsceremonin den 12 april kl 13.00 talar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic. Fredrik Svensson, lärare vid MSB Sandö, föreläser om minsituationen i världen och Karolinska gymnasiets rektor Annika Kronwall hälsar välkommen. Vid ceremonin delas också utmärkelsen Årets FN-lärare ut.

Sextio elever vid Karolinska gymnasiet engagerar sig i SweMUN 2016 som delegater, värdar och i en femton personer stark medieavdelning.

Kontaktperson på Karolinska gymnasiet är Anders Hagsten, lärare, e-postadress anders.hagsten@orebro.se, telefon 019-21 6589, 019-21 6116, 073 644 0226. Skolansvarig på FN-förbundet är Helén Huledal, telefon 08-462 25 81, 070-795 23 39.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer