fbpx
11 april, 2016 / Nyheter

FN-rollspel i Örebro

Svenska FN-förbundet och Karolinska gymnasiet arrangerar den 12-14 april det nationella FN-rollspelet SweMUN i Örebro.

Den osäkra situationen i Burundi, rätten till asyl och arbetet mot personminor är några av ämnena vid Svenska FN-förbundets fjärde nationella FN-rollspel Swedish Model United Nations, SweMUN. Det arrangeras den 12-14 april när Karolinska gymnasiet i Örebro, som är en av landets FN-skolor, öppnar portarna för sammanlagt omkring 170 deltagare. SweMUN 2016 uppmärksammar också höstens historiska FN-avtal om Agenda 2030 och de nya globala målen för hållbar utveckling.

Rollspelet spelas i form av ett säkerhetsråd och en generalförsamling. Sexton gymnasieskolor deltar varav nio är certifierade FN-skolor. Parallellt med rollspelet genomförs ett lärarseminarium i samarbete med Globala skolan.

– SweMUN ger unga en möjlighet att lära sig mer om globala frågor och FN och att förhandla, göra överväganden och ta ansvar. I bakgrunden finns en rad aktuella FN-frågor, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Vid öppningsceremonin den 12 april kl 13.00 talar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic. Fredrik Svensson, lärare vid MSB Sandö, föreläser om minsituationen i världen och Karolinska gymnasiets rektor Annika Kronwall hälsar välkommen. Vid ceremonin delas också utmärkelsen Årets FN-lärare ut.

Sextio elever vid Karolinska gymnasiet engagerar sig i SweMUN 2016 som delegater, värdar och i en femton personer stark medieavdelning.

Kontaktperson på Karolinska gymnasiet är Anders Hagsten, lärare, e-postadress anders.hagsten@orebro.se, telefon 019-21 6589, 019-21 6116, 073 644 0226. Skolansvarig på FN-förbundet är Helén Huledal, telefon 08-462 25 81, 070-795 23 39.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer