fbpx
Foto: UN Photo/Jean Marc Ferré.
7 november, 2022 / Nyheter

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Sverige fick i början av november besök av FN:s nyinrättade expertmekanism för att främja rasrättvisa och jämlikhet inom brottsbekämpning. Under fem dagar samlade gruppen information om svensk lagstiftning, träffade representanter för myndigheter och civilsamhället och genomförde intervjuer i syfte att bedöma Sveriges arbete mot rasism och diskriminering.

Efter besöket efterlyste experterna nedbrutna data om ras eller etniskt ursprung, arbete för att öka förtroendet mellan Polisen och minoritetsgrupper samt en översikt av hur av häkten används i Sverige. Gruppens slutsatser har delats med regeringen och kommer att läggas fram i en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Under 2023 granskas Sveriges efterlevnad av FN:s rasdiskrimineringskommitté av den ansvariga FN-kommittén. Svenska FN-förbundet samordnar arbetet med en gemensam skuggrapport från civilsamhällesorganisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i Sverige. Arbetet inleds under hösten och rapporten lämnas till FN inför kommittéförhöret med Sverige som väntas under nästa år.

Mer om expertgruppens slutsatser https://www.ohchr.org/en/press-releases/2022/11/sweden-should-step-efforts-fight-systemic-racism-un-mechanism-advance-racial

Svenska FN-förbundets rapporter till FN:s rasdiskrimeringskommitté https://fn.se/vi-gor/vi-granskar-och-paverkar/

Rasdiskrimeringskommitténs rekommendationer till Sverige 2018 https://www.ohchr.org/en/documents/concluding-observations/cerdcsweco22-23-committee-elimination-racial-discrimination

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer