fbpx
Foto: UN Photo/Jean Marc Ferré.
7 november, 2022 / Nyheter

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Sverige fick i början av november besök av FN:s nyinrättade expertmekanism för att främja rasrättvisa och jämlikhet inom brottsbekämpning. Under fem dagar samlade gruppen information om svensk lagstiftning, träffade representanter för myndigheter och civilsamhället och genomförde intervjuer i syfte att bedöma Sveriges arbete mot rasism och diskriminering.

Efter besöket efterlyste experterna nedbrutna data om ras eller etniskt ursprung, arbete för att öka förtroendet mellan Polisen och minoritetsgrupper samt en översikt av hur av häkten används i Sverige. Gruppens slutsatser har delats med regeringen och kommer att läggas fram i en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Under 2023 granskas Sveriges efterlevnad av FN:s rasdiskrimineringskommitté av den ansvariga FN-kommittén. Svenska FN-förbundet samordnar arbetet med en gemensam skuggrapport från civilsamhällesorganisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i Sverige. Arbetet inleds under hösten och rapporten lämnas till FN inför kommittéförhöret med Sverige som väntas under nästa år.

Mer om expertgruppens slutsatser https://www.ohchr.org/en/press-releases/2022/11/sweden-should-step-efforts-fight-systemic-racism-un-mechanism-advance-racial

Svenska FN-förbundets rapporter till FN:s rasdiskrimeringskommitté https://fn.se/vi-gor/vi-granskar-och-paverkar/

Rasdiskrimeringskommitténs rekommendationer till Sverige 2018 https://www.ohchr.org/en/documents/concluding-observations/cerdcsweco22-23-committee-elimination-racial-discrimination

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Större framsteg när jämställdhet kopplas till klimatanpassning 

11 januari, 2023 / Världshorisont

Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete. 

Läs mer

Vi måste få besked om biståndspolitiken

10 januari, 2023 / Debattartiklar

Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Gott nytt 1998!

28 december, 2022 / Blogg

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många

Läs mer

Dags skrota BNP? Nya mått för välstånd behövs 

27 december, 2022 / Världshorisont

Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.

Läs mer

FN och en världsordning i krig och fred

22 december, 2022 / Blogg

Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.

Läs mer

6 700 namn mot Rysslands krig

21 december, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.

Läs mer

Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission

15 december, 2022 / Nyheter

FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.

Läs mer

FN-förbundets internationella program: Unga driver förändring 

14 december, 2022 / Världshorisont

Genom samarbete med FN-förbund runt om i världen bidrar Svenska FN-förbundet till demokratisk utveckling globalt. Systerförbunden i Armenien, Georgien och Tanzania satsar på unga som förändringsaktörer i sina länder. 

Läs mer

Hallå där, Cecilia Ruthström-Ruin!  

13 december, 2022 / Världshorisont

Cecilia Ruthström-Ruin, ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer svarar på Världshorisonts frågor.

Läs mer