fbpx
23 november, 2016 / Nyheter

Fler minoffer men mindre pengar till minhantering

Enligt den nyutkomna rapporten Landmine Monitor 2016 har antalet minoffer ökat med 75 procent sedan 2014. Samtidigt minskar det globala stödet till minhantering.

Efter krig kommer fred. Men minor som ligger gömda i marken skadar och dödar även när kriget är slut. Det är en tyst katastrof som hindrar barn från att gå i skolan, bönder från att bruka sina marker och flyktingar från att återvända hem när kriget är slut.

Den 22 november lanserades Landmine Monitor 2016, den årliga rapporten om den globala minsituationen. Budskapet är dystert. Under 2015 skadades eller dödades över 6 000 människor av minor, en ökning med 75 procent sedan 2014 och den högsta siffran sedan 2006. Av offren var 78 procent civila och av dessa var mer än en tredjedel barn. Samtidigt är stödet till minhantering det lägsta sedan 2005. Från 2014 till 2015 minskade det globala finansiella stödet för minhantering med 23 procent. Det är tredje året i rad som stödet minskar.

Läs hela rapporten.

En minfri värld är möjlig. Vi har kunskapen och verktygen för att röja minor, men viljan och de ekonomiska resurserna saknas. Sveriges regering har minskat stödet till minröjning med 46 procent sedan 2012. Det vill vi ändra på! Vi samlar in underskrifter till vårt upprop om ökat stöd till FN:s arbete mot minor. Skriv under på http://motminor.fn.se/ och var med i kampen för en minfri värld!

Foto: UNphoto/Marco Dormino

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer