fbpx
Foto: Svenska FN-förbundet.
7 augusti, 2020 / Nyheter

Ett starkt FN-förbund och ett starkt FN

Svenska FN-förbundet har fått en ny generalsekreterare. Möt Anna Hägg-Sjöquist som välkomnar fler att engagera sig för FN-samarbetet.

Anna Hägg-Sjöquist, tidigare generalsekreterare på Plan International Sverige och mångårig medarbetare på Röda Korset, har tillträtt tjänsten som generalsekreterare för Svenska FN-förbundet. Det sker inför en FN-höst då organisationen firar sitt 75-årsjubileum och samtidigt står inför flera utmaningar.

Välkommen till FN-förbundet, Anna! Varför sökte du tjänsten som generalsekreterare?

Globalt samarbete och global förståelse – inte nationalism – krävs för att ta sig an och lösa de stora gemensamma utmaningar som världen står inför. Därför behövs mer än någonsin ett starkt FN som både aktör och arena. För att FN skall vara handlingskraftigt krävs att FN har stark folklig förankring. Att skapa kunskap, engagemang och bygga förtroende för FN är en viktig uppgift för FN-förbundet. Jag tror och hoppas att jag har med mig erfarenheter som kan bidra till just detta.

Vilka egenskaper har du nytta av i ditt nya jobb?

Jag har vuxit upp i en annan stor folkrörelse, Röda Korset, och har lärt mig mycket om att verka i en folkrörelse. Jag tror på alla människors lika värde och rättigheter och ogillar all form av diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. Gemensamt engagemang kan skapa reella förändringar och jag trivs bäst med att jobba tillsammans. Jag skulle beskriva mig själv som nyfiken, engagerad och med ett stort intresse för att lära mer om omvärlden och om andra kulturer och levnadsvillkor. Jag har haft förmånen att bo och verka såväl i Latinamerika som i Afrika och har under dessa år fått möjlighet att se omvärlden utifrån ett annat perspektiv.

Vilken är din främsta målsättning som ny generalsekreterare för FN-förbundet?

Det är min förhoppning att vi skall lyckas engagera fler enskilda, makthavare, organisationer, skolor och företag att bli en del av FN-rörelsen. Det gör i sin tur att vi kan fortsätta att påverka både Sveriges regering och FN och därmed bidra till ett starkare FN. Jag ser fram emot att lära känna FN-rörelsen och våra samarbetspartner framöver och hoppas även få chansen att träffas – även om covid-19 begränsar möjligheterna till fysiska möten denna höst.

Pressmeddelande: Anna Hägg-Sjöquist ny generalsekreterare för Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer