Foto: Svenska FN-förbundet.
7 augusti, 2020 / Nyheter

Ett starkt FN-förbund och ett starkt FN

Svenska FN-förbundet har fått en ny generalsekreterare. Möt Anna Hägg-Sjöquist som välkomnar fler att engagera sig för FN-samarbetet.

Anna Hägg-Sjöquist, tidigare generalsekreterare på Plan International Sverige och mångårig medarbetare på Röda Korset, har tillträtt tjänsten som generalsekreterare för Svenska FN-förbundet. Det sker inför en FN-höst då organisationen firar sitt 75-årsjubileum och samtidigt står inför flera utmaningar.

Välkommen till FN-förbundet, Anna! Varför sökte du tjänsten som generalsekreterare?

Globalt samarbete och global förståelse – inte nationalism – krävs för att ta sig an och lösa de stora gemensamma utmaningar som världen står inför. Därför behövs mer än någonsin ett starkt FN som både aktör och arena. För att FN skall vara handlingskraftigt krävs att FN har stark folklig förankring. Att skapa kunskap, engagemang och bygga förtroende för FN är en viktig uppgift för FN-förbundet. Jag tror och hoppas att jag har med mig erfarenheter som kan bidra till just detta.

Vilka egenskaper har du nytta av i ditt nya jobb?

Jag har vuxit upp i en annan stor folkrörelse, Röda Korset, och har lärt mig mycket om att verka i en folkrörelse. Jag tror på alla människors lika värde och rättigheter och ogillar all form av diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. Gemensamt engagemang kan skapa reella förändringar och jag trivs bäst med att jobba tillsammans. Jag skulle beskriva mig själv som nyfiken, engagerad och med ett stort intresse för att lära mer om omvärlden och om andra kulturer och levnadsvillkor. Jag har haft förmånen att bo och verka såväl i Latinamerika som i Afrika och har under dessa år fått möjlighet att se omvärlden utifrån ett annat perspektiv.

Vilken är din främsta målsättning som ny generalsekreterare för FN-förbundet?

Det är min förhoppning att vi skall lyckas engagera fler enskilda, makthavare, organisationer, skolor och företag att bli en del av FN-rörelsen. Det gör i sin tur att vi kan fortsätta att påverka både Sveriges regering och FN och därmed bidra till ett starkare FN. Jag ser fram emot att lära känna FN-rörelsen och våra samarbetspartner framöver och hoppas även få chansen att träffas – även om covid-19 begränsar möjligheterna till fysiska möten denna höst.

Pressmeddelande: Anna Hägg-Sjöquist ny generalsekreterare för Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Tre toppmöten i FN:s generalförsamling

30 september, 2020 / Nyheter

Efter förra veckans deklaration om FN:s 75-årsjubileum och framtidens utmaningar möts nu världens länder i FN om om tre frågor: biologisk mångfald, kvinnors rättigheter och avskaffande av kärnvapen.

Läs mer

Samarbete och samverkan för ett lyckat genomförande av Agenda 2030

30 september, 2020 / Nyheter

Torsdagen den 24 september samlades Sveriges kommuner och regioner till årets stora digitala konferens om de globala målen, Mötesplats Agenda 2030.

Läs mer

Tre av fyra: FN är nödvändigt för att lösa världens utmaningar

29 september, 2020 / Nyheter

Över en miljon människor över hela världen har svarat på FN:s enkät om framtiden. Grundläggande behov som sjukvård, utbildning och vatten hamnar överst på önskelistan. Tre av fyra ser FN-organisationen som grundläggande för att lösa globala utmaningar.

Läs mer

Allt viktigare roll för en 75-åring som imponerar

29 september, 2020 / Världshorisont

75 år har gått sedan FN-stadgan trädde i kraft och den världsomspännande organisationen tog sina första steg. Tre FN-experter samlades i augusti för att reflektera över organisationens bedrifter och de utmaningar som väntar.

Läs mer

Linde borde prata nedrustning med Nato

25 september, 2020 / Blogg

Frågan om kärnvapendelning borde diskuteras i kontakterna mellan Sveriges regering och försvarsalliansen Nato, skriver Jens Petersson på FN-bloggen.

Läs mer

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1980-talet

25 september, 2020 / Nyheter

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna. Avsnitt nummer fem handlar om 1980-talet.

Läs mer

Tio år kvar till 2030 – dags att växla upp!

24 september, 2020 / Världshorisont

Brinner du för att skapa förändring? Vill du arbeta mot en hållbarare framtid? Nu drar kampanjen #intebarasnack igång, där du har möjlighet att styra din hemort mot de Globala målen och göra skillnad på riktigt.

Läs mer

Tolv löften inleder FN:s 75-årsfirande

22 september, 2020 / Nyheter

Att stärka FN, skydda planeten och främja det digitala samarbetet – det är tre av tolv löften från världens länder i FN:s generalförsamling. Här kan du läsa den nya deklarationen på både svenska och engelska.

Läs mer

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1970-talet

18 september, 2020 / Nyheter

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna och drar paralleller till situationen i dag. Det tredje avsnittet handlar om 1970-talet då FN bland mycket annat höll sin första stora miljökonferens. Värd för konferensen var Sverige.

Läs mer