fbpx
Foto: Svenska FN-förbundet.
7 augusti, 2020 / Nyheter

Ett starkt FN-förbund och ett starkt FN

Svenska FN-förbundet har fått en ny generalsekreterare. Möt Anna Hägg-Sjöquist som välkomnar fler att engagera sig för FN-samarbetet.

Anna Hägg-Sjöquist, tidigare generalsekreterare på Plan International Sverige och mångårig medarbetare på Röda Korset, har tillträtt tjänsten som generalsekreterare för Svenska FN-förbundet. Det sker inför en FN-höst då organisationen firar sitt 75-årsjubileum och samtidigt står inför flera utmaningar.

Välkommen till FN-förbundet, Anna! Varför sökte du tjänsten som generalsekreterare?

Globalt samarbete och global förståelse – inte nationalism – krävs för att ta sig an och lösa de stora gemensamma utmaningar som världen står inför. Därför behövs mer än någonsin ett starkt FN som både aktör och arena. För att FN skall vara handlingskraftigt krävs att FN har stark folklig förankring. Att skapa kunskap, engagemang och bygga förtroende för FN är en viktig uppgift för FN-förbundet. Jag tror och hoppas att jag har med mig erfarenheter som kan bidra till just detta.

Vilka egenskaper har du nytta av i ditt nya jobb?

Jag har vuxit upp i en annan stor folkrörelse, Röda Korset, och har lärt mig mycket om att verka i en folkrörelse. Jag tror på alla människors lika värde och rättigheter och ogillar all form av diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. Gemensamt engagemang kan skapa reella förändringar och jag trivs bäst med att jobba tillsammans. Jag skulle beskriva mig själv som nyfiken, engagerad och med ett stort intresse för att lära mer om omvärlden och om andra kulturer och levnadsvillkor. Jag har haft förmånen att bo och verka såväl i Latinamerika som i Afrika och har under dessa år fått möjlighet att se omvärlden utifrån ett annat perspektiv.

Vilken är din främsta målsättning som ny generalsekreterare för FN-förbundet?

Det är min förhoppning att vi skall lyckas engagera fler enskilda, makthavare, organisationer, skolor och företag att bli en del av FN-rörelsen. Det gör i sin tur att vi kan fortsätta att påverka både Sveriges regering och FN och därmed bidra till ett starkare FN. Jag ser fram emot att lära känna FN-rörelsen och våra samarbetspartner framöver och hoppas även få chansen att träffas – även om covid-19 begränsar möjligheterna till fysiska möten denna höst.

Pressmeddelande: Anna Hägg-Sjöquist ny generalsekreterare för Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer