Foto: Svenska FN-förbundet.
7 augusti, 2020 / Nyheter

Ett starkt FN-förbund och ett starkt FN

Svenska FN-förbundet har fått en ny generalsekreterare. Möt Anna Hägg-Sjöquist som välkomnar fler att engagera sig för FN-samarbetet.

Anna Hägg-Sjöquist, tidigare generalsekreterare på Plan International Sverige och mångårig medarbetare på Röda Korset, har tillträtt tjänsten som generalsekreterare för Svenska FN-förbundet. Det sker inför en FN-höst då organisationen firar sitt 75-årsjubileum och samtidigt står inför flera utmaningar.

Välkommen till FN-förbundet, Anna! Varför sökte du tjänsten som generalsekreterare?

Globalt samarbete och global förståelse – inte nationalism – krävs för att ta sig an och lösa de stora gemensamma utmaningar som världen står inför. Därför behövs mer än någonsin ett starkt FN som både aktör och arena. För att FN skall vara handlingskraftigt krävs att FN har stark folklig förankring. Att skapa kunskap, engagemang och bygga förtroende för FN är en viktig uppgift för FN-förbundet. Jag tror och hoppas att jag har med mig erfarenheter som kan bidra till just detta.

Vilka egenskaper har du nytta av i ditt nya jobb?

Jag har vuxit upp i en annan stor folkrörelse, Röda Korset, och har lärt mig mycket om att verka i en folkrörelse. Jag tror på alla människors lika värde och rättigheter och ogillar all form av diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. Gemensamt engagemang kan skapa reella förändringar och jag trivs bäst med att jobba tillsammans. Jag skulle beskriva mig själv som nyfiken, engagerad och med ett stort intresse för att lära mer om omvärlden och om andra kulturer och levnadsvillkor. Jag har haft förmånen att bo och verka såväl i Latinamerika som i Afrika och har under dessa år fått möjlighet att se omvärlden utifrån ett annat perspektiv.

Vilken är din främsta målsättning som ny generalsekreterare för FN-förbundet?

Det är min förhoppning att vi skall lyckas engagera fler enskilda, makthavare, organisationer, skolor och företag att bli en del av FN-rörelsen. Det gör i sin tur att vi kan fortsätta att påverka både Sveriges regering och FN och därmed bidra till ett starkare FN. Jag ser fram emot att lära känna FN-rörelsen och våra samarbetspartner framöver och hoppas även få chansen att träffas – även om covid-19 begränsar möjligheterna till fysiska möten denna höst.

Pressmeddelande: Anna Hägg-Sjöquist ny generalsekreterare för Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer