4 maj, 2017 / Nyheter

Ett ödesval för Frankrike, Europa och världen

Söndagens presidentval i Frankrike påverkar såväl Europasamarbetet som samarbetet i FN, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Två dagar före Europadagen den 9 maj går fransmännen till val. Det är ett ödesval inte bara för Frankrike utan även för Europasamarbetet. Valet påverkar också arbetet i Förenta Nationerna där Frankrike sedan organisationens tillkomst har en nyckelroll som en av fem permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.

Världen blir allt mindre. Konflikter, humanitära kriser och flyktingströmmar ställer krav på samordning och handlingskraft. Samtidigt genomgår västvärlden en strukturomvandling som slår ut traditionella industrier. Beredskapen att klara omställningen och svaren på de nya utmaningarna varierar beroende på vem man frågar.

Det gäller även i Frankrike där politiken präglas dels av den gamla stolta devisen frihet, broderskap och jämlikhet, dels av stora motsättningar mellan radikala och konservativa krafter. Mitt i allt detta finns en nationalistisk tanke. Frankrike ses av många fortfarande som en stormakt.

I likhet med presidentvalet i USA och omröstningen om det brittiska EU-utträdet är söndagens franska val en kraftmätning mellan globalisering och slutenhet, mellan etablissemang och utmanare och mellan internationalism och isolationism.

Den ena av slutkandidaterna, Marine Le Pen, leder ett nationalistiskt missnöjesparti. Som andra liknande politiker i Europa har hon arbetat hårt för att framstå som både folklig och salongsfähig. Hennes motståndare Emmanuel Macron leder den nya rörelsen En Marche! (ungefär ”På väg!”) och framstår som valets store Europavän. Det har flera gånger understrukits att ingen av kandidaterna i slutomgången tillhör de gamla stora partierna i fransk politik, Socialisterna och Högern.

Inför valdagen tycks Macron ha en betryggande ledning, men val mellan två alternativ tenderar att bli jämna. För den segrande kandidaten handlar det inte bara om att uppfylla vallöften utan också om att hantera den förlorande halvan av väljarkåren. Att kunna leda och samtidigt ena nationer efter uppslitande valrörelser har blivit en av politikens stora utmaningar.

Varken EU- eller FN-samarbetet är perfekt, men historien visar att samarbete lönar sig trots byråkrati och handlingsförlamning emellanåt. Västeuropa har efter två blodiga världskrig under 1900-talet haft historiskt långvarig fred. Människors grundläggande fri- och rättigheter har aldrig varit så väl skyddade. Ekonomiskt samarbete har utjämnat skillnader mellan det tidigare rikare norra Europa och det fattigare södra Europa.

Just ledarskapsfrågan är relevant också på internationell nivå. Kommer Frankrike att kvarstå som en engagerad aktör eller kommer man att distansera sig från det europeiska och det globala samarbetet?

Utgången av söndagens val påverkar inte bara Frankrike, utan också Europa och en hel värld.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer