fbpx
Foto: Unsplash/Max Kukurudziak
20 februari, 2023 / Nyheter

Ett år sedan Rysslands invasion i Ukraina

Den 24 februari uppmärksammas årsdagen av Rysslands olagliga och fullskaliga invasion i Ukraina. Under veckan arrangerar Svenska FN-förbundet ett seminarium i riksdagen och deltar i en manifestation mot Putin på årsdagen.

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga, olagliga och oprovocerade invasion i Ukraina. Sedan dess har den ryska krigsmakten dödat och skadat tiotusentals människor och drivit miljoner på flykt. Kriget är ett hot inte bara mot Ukraina och dess invånare utan också mot fred, frihet och demokrati i vår del av världen.

Varje vecka under det gångna året har Svenska FN-förbundet och andra organisationer stått utanför Rysslands ambassad i Sverige och krävt att kriget upphör. Förbundet har skrivit brev till den ryske ambassadören och lämnat en protestlista med nära 7 000 namn mot ryska massförstörelsevapen och Putins hot om kärnvapenanvändning.

Protesterna mot Rysslands krig i Ukraina kulminerar på årsdagen av invasionen när en lång rad organisationer samlas kl 18.00 på Sergels torg i Stockholm. Svenska FN-förbundet står som medarrangör och bland talarna finns utrikesminister Tobias Billström (M) och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Alla som vill kan följa manifestationen antingen på plats eller via Facebook-gruppen Ryssland ut ur Ukraina.

Två dagar före årsdagen, på onsdag den 22 februari, arrangerar FN-förbundet ett expertseminarium i riksdagen om hantering av misstänkta krigsbrott i Ukraina, rättsskipning i spåren av kriget och Sveriges roll i detta arbete. Inbjudna är riksdagsledamöter, deras sakkunniga och representanter för en rad organisationer. Seminariet hålls i samarbete med FN-nätverket i Sveriges riksdag.

Om nätverket Ryssland ut ur Ukraina

FN-förbundet är en av flera civilsamhällesorganisationer som står bakom nätverket Ryssland ut ur Ukraina. Varje onsdag samlas nätverket på Fria Ukrainas plats framför den ryska ambassaden i Stockholm. Efter tal av politiker, organisationsföreträdare och kulturpersonligheter avslutas varje sammankomst med ett tiofalt ”Stoppa kriget nu!” i talkör som riktas mot ambassaden.

Om FN-nätverket i Sveriges riksdag

Svenska FN-förbundet samverkar med FN-nätverket i Sveriges riksdag som samlar folkvalda med intresse för bland annat utrikes-, försvars- och säkerhetsfrågor. Genom seminarier, utbildningar och studieresor får ledamöterna ökad kunskap om det multilaterala samarbetet i FN – kunskap som är viktigare än någonsin inte minst i ljuset av kriget i Ukraina.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer

Klimatframsteg ljusglimt i en dyster värld

21 december, 2023 / Nyheter

Inför FN:s framtidsmöte måste medlemsländerna värna den regelbaserade världsordningen och möjliggöra en mer fredlig, trygg och rättvis värld, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en betraktelse över FN-året 2023.

Läs mer

Tack för året som gått! 

20 december, 2023 / Nyheter

Låt oss blicka tillbaka på året genom ett urval av höjdpunkter, sett ur både FN-förbundets och FN:s perspektiv. Mycket av FN-förbundets arbete har varit möjligt tack vare stödet och engagemanget från Svenska FN-förbundets medlemmar, föreningsaktiva, givare och supporters. 

Läs mer