fbpx
Foto: Unsplash/Max Kukurudziak
20 februari, 2023 / Nyheter

Ett år sedan Rysslands invasion i Ukraina

Den 24 februari uppmärksammas årsdagen av Rysslands olagliga och fullskaliga invasion i Ukraina. Under veckan arrangerar Svenska FN-förbundet ett seminarium i riksdagen och deltar i en manifestation mot Putin på årsdagen.

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga, olagliga och oprovocerade invasion i Ukraina. Sedan dess har den ryska krigsmakten dödat och skadat tiotusentals människor och drivit miljoner på flykt. Kriget är ett hot inte bara mot Ukraina och dess invånare utan också mot fred, frihet och demokrati i vår del av världen.

Varje vecka under det gångna året har Svenska FN-förbundet och andra organisationer stått utanför Rysslands ambassad i Sverige och krävt att kriget upphör. Förbundet har skrivit brev till den ryske ambassadören och lämnat en protestlista med nära 7 000 namn mot ryska massförstörelsevapen och Putins hot om kärnvapenanvändning.

Protesterna mot Rysslands krig i Ukraina kulminerar på årsdagen av invasionen när en lång rad organisationer samlas kl 18.00 på Sergels torg i Stockholm. Svenska FN-förbundet står som medarrangör och bland talarna finns utrikesminister Tobias Billström (M) och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Alla som vill kan följa manifestationen antingen på plats eller via Facebook-gruppen Ryssland ut ur Ukraina.

Två dagar före årsdagen, på onsdag den 22 februari, arrangerar FN-förbundet ett expertseminarium i riksdagen om hantering av misstänkta krigsbrott i Ukraina, rättsskipning i spåren av kriget och Sveriges roll i detta arbete. Inbjudna är riksdagsledamöter, deras sakkunniga och representanter för en rad organisationer. Seminariet hålls i samarbete med FN-nätverket i Sveriges riksdag.

Om nätverket Ryssland ut ur Ukraina

FN-förbundet är en av flera civilsamhällesorganisationer som står bakom nätverket Ryssland ut ur Ukraina. Varje onsdag samlas nätverket på Fria Ukrainas plats framför den ryska ambassaden i Stockholm. Efter tal av politiker, organisationsföreträdare och kulturpersonligheter avslutas varje sammankomst med ett tiofalt ”Stoppa kriget nu!” i talkör som riktas mot ambassaden.

Om FN-nätverket i Sveriges riksdag

Svenska FN-förbundet samverkar med FN-nätverket i Sveriges riksdag som samlar folkvalda med intresse för bland annat utrikes-, försvars- och säkerhetsfrågor. Genom seminarier, utbildningar och studieresor får ledamöterna ökad kunskap om det multilaterala samarbetet i FN – kunskap som är viktigare än någonsin inte minst i ljuset av kriget i Ukraina.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer