fbpx
20 augusti, 2018 / Nyheter

En FN-chef på människornas sida

En stor diplomat, fredsvän och FN-ledare har lämnat oss. FN-förbundet minns den tidigare FN-chefen Kofi Annan.

FN meddelade i helgen att organisationens förre generalsekreterare Kofi Annan har gått bort efter en kort tids sjukdom. Annan, som blev 80 år gammal, var FN:s chef från 1997 till 2006. Innan dess hade han haft en rad olika FN-tjänster med start i Världshälsoorganisationen WHO 1962.

Under sin långa FN-karriär engagerade sig Kofi Annan för bland annat hiv/aids-frågan och arbetet mot klimatförändringar. Kofi Annan var under en tid också chef för FN:s fredsfrämjande insatser.

Ett av Kofi Annans främsta bidrag till världsorganisationen var arbetet för FN-reformer. Redan 1997 presenterade Annan som nytillträdd FN-chef ett reformförslag för medlemsländerna. Att anpassa FN-organisationen efter dagens krav var också centralt för det stora FN-möte som hölls i FN-högkvarteret 2005 och som resulterade bland annat i den fredsbyggande kommissionen och FN-rådet för mänskliga rättigheter.

Efter åren som FN-chef fortsatte Kofi Annan sitt arbete för internationell fred bland annat genom att starta Kofi Annan Foundation med säte i Genève.

Kofi Annan går till historien som en orädd och självständig generalsekreterare. Han värnade arvet efter FN:s andre generalsekreterare Dag Hammarskjöld genom att stå upp för de små ländernas rätt mot de stora och genom att påminna omvärlden om civilas utsatthet i konflikter.

Svenska FN-förbundet, som mötte Annan vid flera tillfällen, framhåller just omsorgen om civila i konflikter som den förre FN-chefens främsta kännetecken.

– Kofi Annan ville ha en världsorganisation som står på människornas sida. Han var inte rädd för att stå upp för folkrätten även om det innebar att han blev impopulär hos stormakterna. Genom att avsäga sig uppdraget som FN:s medlare i Syrien skickade han en stark signal till säkerhetsrådet, inte minst de fem permanenta medlemmarna, att agera mer resolut för att försvara mänsklig säkerhet. Behovet kvarstår ännu sex år senare, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

I sina memoarer ”Interventioner” ger Kofi Annan en inblick i vår tids konflikter och förutsättningarna för världsorganisationen att gripa in i konflikter där civila hotas eller drabbas av folkrättsbrott.

Kofi Annans var gift med svenska Nane och den förre FN-chefen besökte ofta Sverige och Blekinge där paret hade en sommarstuga.

Läs mer om Kofi Annans bortgång på FN:s internationella hemsida.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer