fbpx
3 mars, 2014 / Nyheter

Det handlar om människor

Rasmus Egendal, biträdande nödhjälpskoordinator för FN:s livsmedelsprogram (WFP) berättar i en personlig krönika om sina tankar kring Syrien.

”Det handlar om människor”. Detta är den läxa min avlidna farfar Kai Hammerich lärde mig, och det är en devis som jag försöker leva och arbeta efter. Det är även en princip som jag försöker ingjuta i mina egna barn. Som min moraliska guide och stora inspiration till min egen karriär som humanitär arbetare, var min farfar en djärv, ihärdig och okonventionella drömmare. Det var det som fick honom att uppnå allt det han gjorde under sin livstid. Hans äventyr startade när han smugglade judar till Sverige under andra världskriget och som ordförande för danska Röda Korset under åren efter andra världskriget, när världen stod inför en humanitär katastrof utan motstycke.

Det mest slående med mitt jobb som biträdande nödhjälpskoordinator för FN:s livsmedelsprograms (WFP) svar på den syriska krisen, är oförutsägbarheten i de utmaningar vi står inför varje dag. Oavsett om jag är på mitt kontor i Jordanien eller på ett härbärge för flyktingfamiljer i Syrien så måste jag tänka och agera snabbt. Du kan planera för alla tänkbara scenarier men i en kris så oförutsägbar som denna så kommer du ständigt att bli förvånad och testas i att kunna reagera utan betänketid. Det finns inga ursäkter att ge till en mor i Syrien som tvingas skicka sina barn till sängs hungriga.

På 1950-talet hade min farfar i uppdrag att vårda de allierade styrkorna under Koreakriget. Han var befälhavare för det danska sjukhusskeppet Jutlandia, som var Danmarks bidrag till FN. Hans etiska utgångspunkt i arbetet var att göra ”det rätta”. Hans arbete handlade hela tiden om de lidande människorna och till förmån för folket gick han mot policys och insisterade på att behandla civilbefolkningen, inte bara soldater.

Precis som under Koreakriget är det i Syrien de oskyldiga civila som drabbas av konsekvenserna av konflikten. Allteftersom kriget drar ut på tiden så fortsätter antalet människor som flyr Syrien att öka kraftigt, över 5000 syrier flyr varje dag från sina hem mot grannländerna! Antalet flyktingar överstiger nu 2 miljoner och antalet fördrivna människor inne Syrien har nått över 6,5 miljoner. En av tre syrier har fördrivits på grund av våld, ofta tre, fyra eller fem gånger sedan krisen startade för över två år sedan!

Vi har inte råd att bortse från de katastrofala följder som denna kris har för varje individ. Detta är människor som har tvingats riskera sina liv på skröpliga pråmar över Medelhavet, i ett försök att nå en fristad i Europa. Detta är människor som har övergett sina jordar, jordar som inte längre kommer att ge dem grödor. Detta är familjer med gravida kvinnor, ammande mödrar och små barn som tar till flykt utan att veta var nästa måltid ska komma ifrån.

Det är vårt jobb på WFP att säkerställa att alla berörda människor har den mat och näring de behöver. Min farfars devis kommer till mig när åtkomstrestriktioner, intensiva strider och förhandlingar avbryter vårt arbete i Syrien. När det verkar som att politiken komplicerar allt påminner han mig om att du som humanitär arbetare måste fokusera på människorna. Du uppfyller ditt uppdrag när du svarar till deras behov, oavsett vad som krävs för att göra detta.

Jag tänker ofta på Farah, en mamma jag träffade i Syrien. Hon hade förlorat sitt hem och sin man och fördrivits två gånger. Hon berättade att hennes enda prioritet nu är att ge mat till sin son och att hon är beroende av WFP för att göra detta. Som förälder så förstår jag hur svårt det skulle vara att förklara för mina egna barn att jag inte har något att ge dem när de är hungriga. Därför arbetar jag för oskyldiga civila som Farah och hennes son. Jag strävar efter att leva upp till min farfars exempel och vara en humanitär arbetare han skulle varit stolt över. Jag försöker också personifiera samma inspiration som han gjorde, så att jag lika mycket blir en förebild som en far för mina döttrar och min son Kai, som är uppkallad efter min farfar.

I Syrien når WFP över tre miljoner människor och vi arbetar hårt för att trappa upp vår nödhjälp och nå fyra miljoner. I grannländerna hjälper vi mer än en miljon människor. WFP:s svar till Syrienkonflikten är vår största och mest komplexa nödhjälpsoperation i hela världen.

Människor och regeringar har generöst stått vid vår sida så att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete för att ge mat till miljoner syriska flyktingar och internt fördrivna familjer. Sverige är ett av de länder som har klivit fram för att stötta vårt arbete och för att hjälpa oss att hjälpa människor som Farah.

Så länge lidandet pågår kommer WFP att fortsätta att ge matassistans till människor som är fångade i konflikten. Till dess att en lösning skapas så är det viktigt att minnas det mycket råa och oförsonliga lidandet som är verklighet för de syriska människor som kommit i kläm i konflikten. Vi får inte svika dem!

Detta för att, som min morfar skulle ha sagt: ”Det handlar om människor”.

 

Rasmus Egendal, biträdande nödhjälpskoordinator för FN:s livsmedelsprograms (WFP) svar på den syriska krisen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer