fbpx
6 oktober, 2021 / Nyheter

Demokrati i fokus under Globala torget

Precis som förra året deltog FN-förbundet med två programpunkter på Globala torget vid Bokmässan i Göteborg. Den som missade de två inslagen kan se dem i vår Youtube-kanal.

Demokratin i världen hotas och bara ett litet antal länder räknas i dag som fullvärdiga demokratier. I Sverige firar vi i år att det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt.

Boken ”Demokrati – en liten bok om en stor sak” av professor Sofia Näsström publicerades under året och utgjorde grunden för det första samtalet vid årets bokmässa mellan Sofia Näsström och FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson. Under samtalet reflekterade Sofia Näsström bland annat om hur samtidsandan har förändrats sedan hon var ung. Hon kom in som doktorand i en positiv tid efter murens fall i början av 1990-talet. Demokratisering och Tobinskatt på finansiella transaktioner var på tapeten inom UNDP där hon arbetade. I dag mår den nordiska demokratin ganska bra, men under det senaste årtiondet har pressen på demokratin ökat globalt. I dag är många länder hybrider där de allmänna valen finns kvar, men pressfrihet och rättsstatens principer undergrävs och medborgerliga rättigheter inskränks. Det är en oroande trend och demokratin i världen backar nu för femtonde året i rad.

Flexibla stödformer ger FN kraft

Under det andra samtalet, som berörde FN, biståndet och demokratin, samtalade Annelie Börjesson med Michael Hjelmåker från UD och Anders Rönquist från Sida. Det står klart att pandemin har haft negativa konsekvenser för demokratin. Även inom EU utmanas den och det har blivit allt vanligare att demokratibärare hotas och tystas. Det finns också exempel på länder som Sverige har stött under lång tid där demokratin står stark och klarar av hot. Under samtalet lyfts några sådana.

Även en bra beskrivning gavs under samtalet av hur Sverige bidrar med stöd till FN:s arbete både inom fred och säkerhet, MR och hållbar utveckling och på vilket sätt det bidrar till att motverka en demokratisk försämring. 

– Genom att föra samtal om demokratins betydelse hoppas vi stärka förståelsen för varför den är så viktig. Att värna och stärka demokratin i såväl Sverige, EU och i övriga världen genom det bistånd Sverige ger till FN:s arbete är av oerhörd vikt, inte minst i tider som dessa, säger Annelie Börjesson. 

Lyssna på samtalet med Sofia Näsström här.

Lyssna på samtalet om FN, biståndet och demokratin här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer